Dezvoltarea personală este foarte importantă. Prin intermediul lecturilor potrivite vei reuși să te cunoști mai bine. Atât timp cât tu știi să îți faci o introspecție sinceră, te vei putea dezvolta atât în plan personal, cât și profesional. Un alt beneficiu adus de cărțile pentru dezvoltare personală este și dobândirea unor cunoștințe de psihologie aplicată. Oricărei persoane i-ar prinde bine un avantaj în plus. Ei bine, stăpânind aceste noțiuni, vei putea să ți-l creezi chiar tu. Vei recunoaște cu o mai mare ușurință o personalitate dificilă și vei ști cum să abordezi orice problemă, sau poate un gest care pentru mulți ar trece neînsemnat ție îți va arăta că interlocutorul nu este de acord cu părerea ta. Eu sunt foarte pasionată de acest subiect, acesta fiind motivul pentru care vreau să îți recomand 3 dintre cele mai bune volume de dezvoltare personală.

Îți recomand și 5 cărți de citit în vacanța de iarnă

Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale, John C. Maxwell

Un lucru pe care îl consider foarte interesant la această carte este împărțirea pe tipologii umane pe care Maxwell o prezintă. El face referire la persoanele aeriene care nu au niciun scop în viață și nu luptă pentru nimic. În această primă categorie intră persoanele confuze ce nu vor atinge succesul. O a doua categorie este reprezentată de persoanele care își propun să facă multe lucruri, au țeluri înalte, dar renunță când vine vorba de pus în practică. Această categorie este formată din persoane cu frustrări pe care le reprimă și, de asemenea, nici ele nu vor atinge succesul. Ultima categorie aparține oamenilor extrem de determinați. Ei știu exact ce vor să facă, găsesc mijlocul prin care duc la îndeplinire lucrul pentru care luptă, iar, mai apoi, îl materializează prin-o muncă susținută. Această categorie este cea care va cunoaște succesul și se va bucura de realizări în orice își doresc să întreprindă.

Îți recomand această carte pentru că, indiferent de categoria din care faci parte, vei avea multe lucruri de învățat. Dacă ești o persoană mai delăsătoare, vei găsi povești ce îți vor oferi elanul de care ai nevoie pentru a reuși. De asemenea și dacă ești o persoană mai visătoare, fără un scop precis, tot prin intermediul acestei lecturi vei reuși să îți găsești calea spre reușită.

Poate persoanele care deja au cunoscut succesul se vor gândi că această carte nu le este de folos. Eu, însă, aș vrea să le contrazic. Chiar dacă ați atins succesul, poate fi vorba de o circumstanță favorabilă sau de o inspirație de moment. Succesul trebuie întreținut prin respectarea unei „rețete”. Regulile pe care Maxwell le prezintă și le exemplifică vă vor oferi o bază solidă de cunoștințe ce vă vor garanta succesul și pe viitor. Stiu că și voi vreți să aveți realizări pe toate planurile și veți citi cu atenție acest ghid.

Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman

A doua recomandare abordează tema iubirii, dar nu văzută prin ochii noștri, ci prin ochii persoanei care o primește. Citind această carte vom afla că există „cinci limbaje ale iubirii.

Primul limbaj este intitulat „Declarațiile”. Cuvintele de laudă, de încurajare sau de apreciere sunt foarte importante și de multe ori, după o perioadă de timp uităm să le mai folosim. De ce să renunțăm la armonia din cuplu dacă un mijloc atât de accesibil ne poate scoate dintr-un impas? Apreciază persoana de lângă tine și spune-i acest lucru. Ea va fi extrem de fericită, iar relația echilibrată.

Al doilea limbaj este „Timpul petrecut în doi”. În acest capitol vom înțelege că nu doar statul fizic împreună este important, ci un timp de calitate petrecut cu partenerul, în care amândoi să fiți „prezenți”. Pentru a fructifica acest timp, găsiți activități comune, fie că este vorba de spălatul vaselor, o cină romantică sau un film pe care să îl vizionați împreună, important este ca peste un timp, partenerul sau partenera să ajungă la concluzia: „Mă iubește!”.

Al treilea capitol se numește „Darurile”. Deși iubirea nu este ceva material, un simplu bilețel cu un gând cald este un cadou perfect. Un mic dejun pe care îl prepari înainte ca partenerul să se trezească este un alt „dar” mult mai valoros decât o mașină. Lucrurile simple, făcute din inimă, sunt cele mai frumoase cadouri și potențează iubirea. Nu înceta niciodată să îți surprinzi persoana iubită, iar dragostea va fi mai intensă decât în prima zi.

Al patrulea capitol face referire la activitățile zilnice și se numește „Serviciile”. Nu există treburi pentru bărbați și treburi pentru femei. Gândește-te la soția ta, care vine după zece ore de serviciu, iar tu o întâmpini cu o chiuvetă plină de vase murdare, copiii cu multe teme pentru acasă la care „mami” trebuie să găsească rezolvare, covoare ce „strigă” după aspirator, iar tu cu telecomanda în mână, în fața televizorului. Dacă ai fi în locul ei, nu ai considera o dovadă de iubire gestul soțului de a spăla vasele din dorința de a-ți ușura munca?

Cu pași repezi am ajuns și la ultimul capitol, cel cu numărul cinci, care se numește „Contactul fizic”. Adu-ți aminte de acei bătrânei care și după 60 de ani de căsnicie se plimbă de mână pe stradă. Consider că ei sunt dovada că iubirea nu are vârstă, iar acel „contact fizic” a fost atât de important pentru a menține dragostea vie. Nu lăsa să treacă nicio zi fără o îmbrățișare, un sărut, o mângâiere. Sunt gesturi atât de simple, dar extrem de importante. Nu este suficient să iubim o persoană, trebuie să știm cum să îi arătăm afecțiunea, iar citind această carte sunt sigură că vei reuși să îți exprimi sentimentele pe înțelesul persoanei iubite.

Inteligența emoțională,  Daniel Goleman

Această ultimă carte despre care vreau să vorbesc m-a ajutat să îmi înțeleg emoțiile și trăirile. Goleman redactează cărțile sale după efectuarea mai multor studii de caz, exemplele pe care le oferă sunt reale, iar pentru noi, cititorii, foarte folositoare. Mi-a plăcut mult capitolul în care explică că un IQ ridicat nu este direct proporțional cu succesul în viață, în timp ce o inteligență emoțională înnăscută sau dobândită este factorul cheie în atingerea unui ideal.

Un alt aspect interesant este descrierea emoțiilor și cum putem compensa golurile pe care le are fiecare om. Pentru a vedea unde s-a realizat blocajul, el te poartă prin copilărie, adolescență, maturitate, făcându-te capabil să identifici tu problema, iar mai apoi să o „tratezi”. Accentul cade mult și pe educația superficială pe care mulți copii o primesc. Părinții tot mai ocupați nu oferă pruncului timpul de care acesta are nevoie pentru a-și forma un vocabular bogat, un comportament normal, ceea ce va duce la o imaturitate emoțională. Deoarece, de cele mai multe ori, copilul nu are cu cine vorbi, el va reprima tot mai multe gânduri și emoții, va ajunge un adolescent timid sau, din contră, un adolescent cu grave probleme de comportament, iar asta se traduce printr-un eșec în viața de adult.  

Goleman își încheie cartea cu o discuție despre stresul posttraumatic și modele de învățare care s-ar preta mult mai bine societății noastre. Îți recomand cu mare drag această carte deoarece îți va fi un ajutor de mare nădejde.

Sper că acest articol a fost pe placul tău și vei citi aceste 3 cărți. Sunt sigură că vei ajunge o persoană de succes dacă vei respecta cele „15 legi supreme” și vei avea o relație armonioasă dacă vei ține cont de „Cele 5 limbaje ale iubirii” . De asemenea, vei deveni un adult cu o inteligentă emoțională peste medie, ceea ce te va face un părinte responsabil și atent la nevoile copilului tău. Îți doresc lectură plăcută și o viață plină de succes pentru că o meriți.

People image created by Freepik

Comentează şi tu

comentarii