Cred că auzim foarte des oameni care se plâng că nu au timp să citească, mai ales în ultimii ani. Majoritatea acestor persoane sunt de regulă interesate tot felul de cărți, precum literatură, eseistică, cărți de scpecialitate, non-ficțiune. Nu vorbim de oameni cărora le displace cititul, ci de oameni care sunt copleșiți de activitățile zilnice încât nu reușesc să-și facă timp de citit.

În străinătate sunt foarte populare audiobook-urile sau cărțile audio. Pe lângă clasicele CD-uri, au apărut tot felul de servicii online la care poți asculta cărți, precum Audible. Nici piața de audiobookuri din România nu stă foarte rău, mai ales că avem și edituri axate pe această nișă. An de an încep să se traducă noi cărți audio și pentru noi.

Cărțile audio sunt ideale în călătorii, în drumul spre lucru, iar unii le pot asculta chiar și în timp ce lucrează. Trebuie să recunosc că eu nu pot lucra decât pe muzică ambientală, fără versuri, nici vorbă de cărți audio sau cursuri. În schimb, telefonul este cea mai practică unealtă pentru a asculta audiobookuri și desigur, dacă călătorești câteva ore, nu cred că te deranjează o carte ascultată pe fundal.

Deși este o piață în creștere și la noi în țară, nu este atât de dezvoltată încât să ne putem permite să facem topuri pentru fiecare categorie. Așa că, în acest articol vă recomandăm doar câteva audiobookuri din mai multe categorii.

Mai jos vei găsi 5 audiobookuri de dezvoltare personală dar dacă ești interesat și de alte categorii poți merge la Cărturești sau eMAG pentru a le explora. Îți recomand să încerci măcar un audiobook, mai ales dacă te încadrezi în categoria oamenilor cărora le plae să titească, dar nu au destul timp la dispoziție.

1. Puterea prezentului - Eckhart Tolle

Comandă audiobook!

Eckhart Tolle nu a aderat la nicio tradiție și la nicio religie, dar nici nu a respins vreuna. Învățăturile sale transmit un mesaj simplu și în același timp profund, cu claritatea și simplitatea vechilor maeștri spirituali, și anume că există o cale către eliberarea de suferință și către dobândirea păcii interioare.

Cartea este tradusă de Alexandra Borș în 2016 și lectura este în vocea lui Bogdan Șerban.


2. Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni - Dale Carnegie

Comandă audiobook!

Compendiul de față prezintă esența uneia dintre primele și cele mai de succes cărți de self-help publicate vreodată, vândută în peste 30 de milioane de exemplare de la prima apariție, în 1936.

Autorul prezintă această culegere de gânduri ca pe un ghid de lucru în domeniul relațiilor interumane care, mai presus de toate, ar trebui pus în practică. De altfel, volumul este structurat de așa manieră încât ideile să poată fi asimilate și aplicate cât mai repede.

Dale Carnegie își construiește argumentele pornind de la gândurile unora dintre cei mai iluștri și mai de succes contemporani ai săi, fapt ce poate insufla lecturii o atmosferă de epocă.

Audiobookul, lecturat de Cosmin Șofron, vă va oferi indicații precise despre cum să inițiați, să mențineți și să obțineți beneficii din relațiile interumane de zi cu zi. Zâmbiți, ascultați, apoi vorbiți!


3. Codul bunelor maniere astăzi - Aurelia Marinescu

Comandă audiobook!

„Când săruţi mâna unei doamne, te apleci deasupra mâinii sau duci mâna ei la buze? • Te întâlneşti cu o doamnă. Aştepţi să-ţi întindă mâna sau o întinzi D-ta întâi? • Eşti în local împreună cu soţia sau logodnica şi o prietenă a acesteia. Vine vânzătoarea de flori. Căreia dintre ambele doamne îi cumperi flori sau căreia i le oferi întâi? • Cum scoţi din gură sâmburii de măsline, la masă? • Te-ai întâlnit cu un prieten şi soţia lui, pe stradă, şi continui o bucată de drum cu ei. De care parte vei merge?“

Iată ce întrebări îşi puneau românii din Bucureştiul interbelic evocat de Ioana Pârvulescu într-o bine-cunoscută carte. Răspunsurile la asemenea întrebări sunt căutate şi în zilele noastre, de vreme ce Codul bunelor maniere al Aureliei Marinescu, adevărat bestseller naţional vândut până acum în 300 000 de exemplare, continuă să fie o carte dorită de public.

Dacă principiile bunei-cuviinţe sunt eterne, normele de comportament trebuie să ţină seama de schimbarea deprinderilor şi a mentalităţii odată cu trecerea timpului. În cei 20 de ani de la apariţie, Codul a devenit o carte aproape clasică, dar asta nu înseamnă că s-a demodat: această ediţie aniversară a fost minuţios revăzută şi adusă la zi.


4. Trezește uriașul din tine - Anthony Robbins

Comandă audiobook!

Toți oamenii au un ideal, toți au visuri pe care doresc să le îndeplinească, însă majoritatea nu are habar de capacitatea uriașă de care poate dispune imediat atunci când își concentrează toate resursele asupra stăpânirii unui singur domeniu din viață. Unul dintre motivele pentru care atât de puțini dintre noi reușim ceea ce ne dorim cu adevărat este acela că noi nu ne direcționăm niciodată focalizarea, este de părere autorul.

Scopul acestui audiobook este următorul: „Să fie un semnal de alarmă care îi va provoca pe cei care și-au luat angajamentul să trăiască și să fie mai mult, să fructifice puterea care le-a fost dată de Dumnezeu. În Trezește uriașul din tine găsești idei și strategii care să te ajute să produci schimbări specifice, măsurabile și pe termen lung în tine însuți și în ceilalți.” (Anthony Robbins)


5. Principiile succesului - Jack Canfield & Janet Switzer

Comandă audiobook!

Principiile succesului (The Success Principles), audiobook disponibil la ACT şi Politon, include principiile studiate, învăţate şi practicate de autor pe o perioadă de 30 de ani. Audiobookul reprezintă un ghid util care va ajuta orice persoană să plece din locul în care se află pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte să fie.

Principiile succesului, de Jack Canfield, vă va învăţa cum să vă dezvoltați încrederea în propriile forţe și cum să abordaţi provocările zilnice pentru a vă realiza dorinţele pe care le puteţi considera irealizabile. Pe parcursul a 24,5 ore, această carte audio, în lectura actorului Răzvan Hîncu, este mai mult decât o simplă colecţie de idei bune, ea conținând 64 de principii universal valabile utilizate de oameni de-a lungul vremii.

Comentează şi tu

comentarii