Fără să mă consider un specialist în vinuri, sunt de părere că este o artă tot ce ține de fabricare, degustare și apreciere a lor. Am fost surprinsă extrem de plăcut de un somelier. Își făcea meseria cu atât de mult drag, vorbea atât de frumos despre istoria vinului pe care îl degustam, apoi ne întreba despre aroma pe care noi o percepem. O altă experiență plăcută pe care am avut-o tot într-o vinotecă a fost la întâlnirea unor oenologi. Erau persoane cu o cultură generală extrem de vastă, foloseau un limbaj elegant, aproape academic. Vinurile le savurau extrem de tacticos pentru ca mai apoi să discute despre istoria lui, nuanțele pe care le-a dobândit, dar și culoarea cu reflexiile ei. Deși nu voi folosi cuvinte prea mari vreau să îți prezint cele 5 vinuri pe care eu le consider potrivite pentru un cadou destinat persoanei iubite.

Vin alb - Clos des Colombes; Sereine, Alb

Îmi place mult vinul alb, parfumat și cu un miros dulceag. Deoarece sunt rare ocaziile în care îmi pot permite să consum alcool, profit de acele puține momente și aleg un produs de calitate. Vreau să vă povestesc de ce acest sortiment îmi place atât de mult. Vinurile Clos des Colombes sunt extrem de rafinate deoarece se produc cantități limitate și se respectă toți pașii prevăzuți în rețetă. Strugurii sunt foarte bine selecționați pentru a păstra aroma autentică. Via este stropită doar în caz de necesitate, cu substanțe cât mai slabe pentru a proteja fructul de orice produs chimic. De asemenea, aroma sa aparte este dată și de butoiul de stejar franțuzesc în care este ținut dar și pe perioada lungă de maturare, minim 18 luni. Gustul este ușor dulceag, cu aromă de piersică și pară. Merită pe deplin să îi oferi o șansă. Acest vin te va cuceri de la prima înghițitură.

Vin - Chardonnay. ANNO 2014

Franțuzescul Chardonnay este un vin sec, ce îmi alintă toate simțurile. Este un vin alb ce se combină ideal cu preparatele din pește sau fructele de mare. Îmi place mult aroma florală unică, iar mirosul discret de iarbă proaspătă îmi aduce aminte de copilărie. Gustul cel mai intens îl are dacă este servit rece, în compania persoanei iubite. Strugurii folosiți pentru producerea acestui vin, strugurii Chardonnay, oferă o aromă unică și șampaniilor fine, alături de alte sortimente. Îmi este dor să particip la o degustare de vinuri. Ce vinoteci îmi recomanzi?   

Vin alb - 7Arts Duet Alb 2017

Acest vin m-a cucerit prima dată prin aspect. Are o culoare superbă, galben pai, iar în razele soarelui capătă reflexii verzi. Nu știu dacă îți poți imagina „tabloul”, dar este parcă ireal. Gustul este, de asemenea, deosebit, deoarece, în procesul de fabricare, strugurii nu sunt zdrobiți. Boabele sunt luate de pe ciorchine, iar sucul pe care în lasă fără a fi presați, este fermentat în cuve speciale, de inox. Mirosul este desprins dintr-o noapte de vară, deoarece are tente subtile de iasomie și fructe coapte, iar gustul combină aroma piersicilor cu note ușor acide, citrice. Soțul sau iubitul tău ar aprecia nota fresh a acestui vin, îl vei surprinde cu acest cadou?

Vin rosu - Legendar - Cabernet Sauvignon, Merlot, sec

Cabernet Sauvignon este singurul vin roșu care îmi place deoarece își schimbă aroma pe măsură ce „îmbătrânește”, iar gustul de tanin aproape că trece neobservat. Aroma de stafidă neagră va fi acompaniată de alte nuanțe, în funcție de cât de maturat este. Cedrul, pielea sau tabacul sunt doar câteva posibile tente. Gustul său depinde foarte mult și de tipul lemnului din care a fost confecționat butoiul în care a stat la maturat. Eu prefer aromele mai dulci și mereu urmăresc vinul ținut în butoi de stejar. Acesta dă un gust de lemn dulce spre vanilie. Ce aromă crezi că i-ar plăcea soțului sau iubitului tău?

Vin alb - Ferdinand - Feteasca Alba, 2016, sec

Închei lista de vinuri cu un sortiment autohton. Mie îmi place să îl savurez alături de brânzeturi maturate, deși este mai potrivit în combinație cu carnea. Aroma cea mai intensă este de pepene galben cu un ușor iz de pere. Prefer să gust acest vin iarna, când îmi este atât de poftă de o felie de pepene. Cred că voi cumpăra curând acest sortiment, îmi este dor de vară și de aromele ei. Această Fetească Albă îmi aduce aminte de luna lui Cuptor. Dacă și tu ai amintiri pe care vrei să le retrăiești alături de soțul sau de iubitul tău, încearcă acest vin și nu vei regreta. Aștept cu nerăbdare să îmi spui dacă am avut dreptate.

Sper că acum îți este mai ușor să găsești vinul perfect pentru persoana iubită. Este posibil ca anumite sortimente să aibă un gust diferit în viziunea ta, deoarece percepția ține mult și de amintirea ce stă în spatele miresmei. Ce vin vei savura împreună cu soțul sau cu iubitul tău? Sunt nerăbdătoare să aflu răspunsul, iar apoi mi-aș dori să îmi descrii aroma pe care ai simțit-o. Dacă vinul nu este pe placul lui, poți alege oricând un alt cadou. Ca de exemplu o carte bună de dezvoltare personală. Îți las aici o listă cu cele mai bune cărți de dezvoltare personală din anul 2018 .  Îți doresc să găsești cadoul perfect pe el.

Heart photo created by freestockcenter - www.freepik.com

Comentează şi tu

comentarii