Vă povesteam în unul din articolele precedente că e bine să citiți zilnic. Știu că e greu să îți faci timp pentru asta, mai ales când ești împovărat de multe proiecte. Dar să-ți rupi 30 de minute în fiecare zi pentru citit îți va face numai bine.

În articolul respectiv îți spuneam că e bine să citești 30 de minute dimineața dintr-o carte spirituală sau din Biblie, 30 de minute în timpul zilei dintr-o carte de non-ficțiune și 30 de minute seara dintr-o carte de ficțiune pentru a-ți pregăti mintea de un somn liniștit.

Așa că dacă vă uitați puțin la titlul articolului veți observa că aceste cărți sunt recomandate pentru a doua parte a zilei pentru că sunt cărți de non-ficțiune, de afaceri și de antreprenoriat. Desigur, în acestă categorie pot intra și biografii, științe umaniste, psihologie și multe altele. Dar le vom lua pe rând și le vom actualiza ori de câte ori apare încă o carte interesantă în fiecare din aceste categorii.

Mai jos veți găsi cele mai popualre 10 cărți de afaceri și antreprenoriat. Acesta nu este un top inventat de noi ci este realizat folosindu-ne de cele mai citie cărți de utilizatorii rețelei Goodreads, cea mai mare comunitate de iubitori de carte. Hai să vedem care sunt aceste cărți:

1. Elon Musk Tesla, SpaceX şi misiunea

Comandă cartea aici!

În această investigație dinamică, jurnalistul Ashlee Vance ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley. Autorul a obținut exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi. În această carte, Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile tumultoase ale companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care a transformat și a inovat industria americană, făcându-și în același timp și numeroși dușmani.

2. Linisteee! Puterea introvertitilor intr-o lume ssurzitoare

Comandă cartea aici!

O carte plina de informatie si bine documentata, despre puterea tacerii si virtutea de a avea o viata interioara bogata. Linisteee! spulbera mitul conform caruia, pentru a fi fericit si pentru a reusi in viata, trebuie sa fii extravertit.
(Dr. Judith Orloff, autoarea cartii Libertatea emotionala)

Rareori apare cate o carte care ne pune la dispozitie perspective noi si uluitoare. Implicatiile pentru lumea afacerilor sunt deosebit de valoroase: Linisteee! pune la dispozitie recomandari privitoare la modul in care introvertitii pot fi lideri eficienti, pot tine discursuri, pot evita epuizarea si isi pot alege rolurile potrivite. Aceasta carte incantatoare, frumos scrisa, atent documentata este pur si simplu o capodopera!
(Dr. Adam Grant, profesor asociat de management la Wharton School of Business)

3. Concentrat: cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator

Comandă cartea aici!

IPOTEZA MUNCII PROFUNDE: abilitatea de a îndeplini o muncă profundă devine din ce în ce mai rară și, implicit, din ce în ce mai valoroasă în economia noastră. Drept urmare, cei foarte puțini care cultivă și, mai apoi, transformă această abilitate în esența vieții lor profesionale, vor prospera. Concentrat are două țeluri: primul este de a convinge cititorii că ipoteza muncii profunde este adevărată. Cel de‑al doilea, este de a-i învăța pe cititori să profite de această realitate, antrenându‑și mintea și transformându‑și obiceiurile de lucru prin plasarea muncii profunde în centrul vieții lor profesionale.

4. De La Zero La Unu

Comandă cartea aici!

Dacă vrei să construiești un viitor mai bun, trebuie să crezi în secrete. Marele secret al vremurilor noastre este că mai avem încă frontiere necunoscute de explorat și invenții noi de creat. În De la zero la unu, legendarul antreprenor și investitor Peter Thiel ne arată cum să descoperim soluții originale pentru a crea aceste lucruri noi.

5. Cu 10% mai fericit

Comandă cartea aici!

Dupa ce a avut un atac de panica intr-o emisiune televizata la nivel national, Good Morning America, (Buna dimineata, America), Dan Harris stia ca trebuie sa faca unele schimbari. Necredincios de o viata, s-a trezit intr-o aventura bizara in care erau implicati un pastor in dizgratie, un misterios guru specializat in auto-ajutorare si o multime de savanti cercetatori ai creierului. In cele din urma, Harris si-a dat seama ca sursa problemelor sale a fost chiar singurul lucru pe care l-a socotit dintotdeauna cel mai mare avantaj al sau: vocea mereu prezenta si mereu nesatisfacuta din capul sau, care il propulsase in primele randuri ale unei afaceri hiper-competitive, dar care, recunostea el acum, il facuse sa ia si deciziile profund stupide care ii provocasera situatia neasteptata din timpul emisiunii.

6. #GIRLBOSS

Comandă cartea aici!

#GIRLBOSS include povestea Sophiei Amoruso, dar, în același timp, este infinit mai mare decât ea. Este profund personală, dar și universală. Fiind plină de îndemnuri brute pentru trezirea la realitate („Nu ești un fulg de nea special"), de observații oneste și pătrunzătoare („Eșecul este invenția ta") și de povești din spatele cortinei despre ascensiunea fulminantă a Nasty Gal, #GIRLBOSS vorbește despre foarte multe lucruri. Dovedește că a avea succes nu are legătură cu popularitatea din liceu sau cu facultatea pe care ai urmat-o (dacă ai făcut o facultate). În schimb, succesul este legat de încredere în instinctele tale și despre felul în care îți asculți intuiția, știind ce reguli să urmezi și pe care să le încalci.

7. Grit. Puterea pasiunii şi a perseverenţei

Comandă cartea aici!

Pornind de la propria poveste – aceea de fiică a unui om de ştiinţă care îi deplângea frecvent lipsa de „geniu” – Angela Duckworth descrie dificultăţile de care s-a lovit de-a lungul carierei sale și care au condus-o spre ipoteza că secretul realizărilor excepționale nu este, de fapt, talentul, ci o combinaţie unică de pasiune şi perseverenţă pe care ea o numește grit.

8. Esențialismul

Comandă cartea aici!

Esențialismul este despre cum să faceți ce trebuie, nu despre cum să faceți mai multe. Este despre a vă investi timpul și energia cât mai înțelept posibil, pentru a opera la cel mai înalt nivel de contribuție personală, făcând doar ceea ce este esențial.

Prima parte a cărții schițează mentalitatea de bază a unui esențialist. Următoarele trei transformă mentalitatea într-un proces sistematic orientat către a urmări disciplinat mai puțin, unul pe care puteți să-l folosiți în orice situație sau întreprindere pe care o întâlniți.

9. Mai inteligent, mai repede, mai bine

Comandă cartea aici!

O tanara renunta la doctorat si incepe sa joace poker. Se antreneaza pentru tot felul de situatii diferite si contradictorii, invata sa anticipeze miscarile gresite ale adversarilor sai si devine una dintre cele mai de succes jucatoare din lume. Un general al infanteriei marine, confruntat cu moralul scazut al recrutilor, reorganizeaza tabara de instructie militara si descopera ca insuflarea unei „orientari catre actiune” ii poate transforma chiar si pe adolescentii cei mai lipsiti de directie in persoane de succes care se automotiveaza. Realizatorii filmului Frozen se apropie de o catastrofa. Isi reorganizeaza echipa si, astfel, ajung la un nivel de creativitate care produce unul dintre filmele cu cele mai mari incasari din toate timpurile.

10.Originalii: nonconformiştii care fac lumea să progreseze

Comandă cartea aici!

Folosind studii si istorii surprinzatoare, din domenii variate precum afacerile, politica, sportul si divertismentul, Grant exploreaza in cartea sa, Originalii, modul in care poti recunoaste o idee buna si in care poti vorbi deschis fara sa fii redus la tacere. Autorul analizeaza metodele prin care se alcatuieste o coalitie, prin care se alege momentul potrivit pentru actiune si prin care se pot controla frica si indoiala.

In plus, autorul arata cum se poate ajunge la idei inovatoare si patrunzatoare prin simpla respingere a conformismului si prin imbunatatirea statu-quoului. In acest sens, Adam Grant da o serie de exemple care, la prima vedere, par greu de crezut: o angajata de la Apple care l-a sfidat pe Steve Jobs desi se afla cu trei trepte ierarhice mai jos decat el; o analista care a desfiintat secretomania din cadrul CIA; un miliardar magician al finantelor, care ii concediaza pe angajati daca nu sunt in stare sa-l critice; un director executiv al unui post de televiziune care nici macar nu a lucrat in domeniul serialelor de comedie, dar a salvat serialul Seinfeld de la a fi expediat la magazia de rebuturi.

Care carte îți place? Spune-ne și nouă în comentarii mai jos

Comentează şi tu

comentarii