Cum să avem productivitatea cea mai bună? Iată o întrebare care nu are un răspuns simplu. Sau mai bine zis are mai multe răspunsuri. Unele foarte specifice şi personale. Suntem ocupaţi, încărcaţi cu tot felul de treburi şi ne punem problema cum să terminăm totul în timp util. Majoritatea lucrăm cu termene limită, însă nu o dată ni s-a întâmplat să nu le putem respecta. Pentru că nu suntem maşini ci oameni cu nevoi şi, ocazional, cu neputinţe. Şi totuşi, ni se cere eficiență. Dacă este cu putinţă chiar eficiență 100%. Cum să facem ca să reuşim? Iată câteva propuneri, care aplicate corespunzător, s-ar putea să ne ajute.

Productivitatea propriilor termene

Atunci când lucrăm cu propriile termene s-ar putea să avem mai multe şanse de reuşită decât atunci când termenele sunt impuse. Asta ne-ar ajuta la evitarea procrastinării. Pe durata unei zile ar presupune să avem nişte termene personale. De exemplu, dacă avem o lucrare de predat la ora 17, ne eşalonăm treburile în aşa fel încât la ora 15 să nu mai intrăm în panică pentru că n-am făcut nimic la proiectul care urmează să fie predat. Practic, ne facem propriul plan de reuşită aşa încât la sfârşitul programului să avem gata şi treburile cotidiene şi proiectul zilei. Şi dacă suntem perseverenţi, chiar o să reuşim.

Multitasking

Nu toată lumea are capacitatea de a trece de la o treabă la alta. Şi nici uşor nu este. Sunt zile în care chiar e important să putem face asta. Însă, atunci când nu eşti obişnuit să treci de la o treabă la alta riscul este să risipeşti timp preţios şi să nu mai poţi respecta priorităţile pe care ţi le-ai stabilit singur sau poate că le-a stabilit şeful pentru tine. Sarcinile multiple necesită atenţie şi exerciţiu aşa încât să nu existe riscul să te abaţi de la ceea ce ai de făcut. Unii mai experimentaţi găsesc chiar plăcere în alternanţa rapidă a treburilor.

Un birou ordonat

Gândeşte-te la următoarea situaţie: ai de lucrat ceva urgent, termenul de predare te presează, iar tu nu-ţi găseşti lucrurile - poate parolele de acces, poate mapa cu documente, etc. Cum să faci treaba la vreme dacă tu nu ştii unde ţi-ai pus lucrurile? Iată un argument important pro organizare a spaţiului personal de lucru. Şi sunt o mulţime de lucruri care ţin de organizare. Un birou ordonat, un manager de parole, documentele puse mereu în ordine în acelaş loc, etc. poate însemna în unele situaţii cheia succesului.

Prioritizarea sarcinilor

Prioritizarea sarcinilor se referă atât la organizarea şi efectuarea treburilor într-o anumită ordine în funcţie importanță şi urgenţă dar şi la evitarea risipirii timpului cu lucruri care nu merită. De exemplu, nu te chinui să organizezi şedinţe periodice cu toţi colegii dacă ceea ce ai de spus se poate transmite eficient prin e-mail.

Acordă-ți timp liber

Atunci când îţi planifici ziua, trebuie să iei în considerare şi timpul tău de odihnă. Rezervă-ţi timp pentru pauza de prânz, acordă-ţi 5-10 minute pauză după fiecare oră de lucru aşa încât să poţi fii eficient şi să ai capacitatea necesară de concentrare. Pe lângă asta, ai nevoie de odihnă săptămânală şi de concediu anual. Pentru că e nevoie să petreci timp şi cu familia sau prietenii. Nu-ţi poţi petrece viaţa la muncă.

Unele lucruri cu siguranță le știați, dar le-ați aplicat? Încercați măcar de acum înainte... Sigur veți culege roadele străduinței voastre.

 

Comentează şi tu

comentarii