Poate că este puțin exagerată imaginea de mai sus, dar transmite un adevăr cu care se confruntă orice freelancer la început de drum. După o perioadă mai lungă de timp în care lucrezi de acasă încercând din răsputeri să îți planifici activitățile zilnice pentru a avea mai mult timp liber, ajungi să realizezi că de multe ori muncești mai mult ca în perioada când lucrai ca angajat. Cred că acest lucru se întâmplă oricărui freelancer.

Dacă crezi că ai nevoie de câteva tip-uri despre managementul timpului, găsiți niște informații folositoare aici pe blog. Cu siguranță vom mai aborda subiectul și în viitor.

Totuși, să nu uităm de unde am plecat de fapt. Numele blogului nu este degeaba Birou pe Plajă. Să nu credeți că nu am vrea să ne mutăm pe plajă din spatele birourilor noastre, cu siguranță acest lucru sună atractiv. Nu acesta este scopul numelui, ci dorim să scoatem în evidență unul din visele cele mai mari ale unui freelenser, unul care poate fii atât de real. De asta muncim pentru el. Pentru că ne dorim un stil de viață echilibrat în care să ne putem permite mai mult de o vacanță pe an.

E greu să renunți la anumite proiecte pe care le găsești super interesante și să când găsești altele noi la fel de interesante, îți dorești să lucrezi și la acelea. E de înțeles. Ai anumite abilități și vrei să le valorifici. Dar trebuie să ții minte că o dată ce ai contractat câțiva clienți, nu mai este nevoie să te focusezi atât de mult pe găsirea unor noi clienți. Poți foarte bine să îți canalizezi energia și resursele mai degrabă pe fidelizarea clienților actuali și spre o mai bună organizare a agendei tale.

Trebuie să nu uiți un lucru foarte important, ce nu trebuie să lipsească din agenda ta: relaxarea. Dacă este nevoie, poate e bine chiar să o notezi fizic și să îți dedici o oră, o zi sau poate chiar o săptămână pentru aceasta. Fiecare are metodele sale de distracție și de relaxare, hobby-uri sau pasiuni. Vreau să îți recomand trei mari principii care te pot ajuta să găsești acele momente în care să te deconectezi de la orice altceva, să te încarci cu energie și să găsești echilibru între muncă și viață personală.

#1. Citește zilnic

Primul sfat este ceva ce poți face zilnic. Știu că vei zice că nu ai timp sau că nu te atrage cititul. Știu că așa și este. Pentru că mereu avem ceva de făcut și trăim cu impresia că n-am avea timp și de altceva.

Te provoc să faci un exercițiu săptămâna viitoare. Instalează extensia timeStats pentru browserul Chrome și la finalul săptămânii uită-te pe ce site-uri ai petrecut cel mai mult timp. Când am făcut eu testul acesta pentru prima dată, am avut 17 ore pe facebook dintr-o săptămână în care, dacă m-ai fi întrebat, ți-aș fi răspuns sincer că am lucrat de n-aveam timp nici să mănânc. Bun, să presupunem că ești ca mine și ai stat 17 ore pe facebook în ultima săptămână. Nu îți cer să faci mari sacrificii, dar încearcă să pui deoparte o oră în fiecare zi pentru citit. Nu un calup întreg, ci în felul următor:

  • 20 de minute în fiecare dimineață în care să citești ceva spiritual sau motivațional. Poate fi atât un text din Biblie cât și orice altă carte care te va motiva și va da o direcție acelei zile
  • 20 de minute în timpul zilei îți recomand să citești o carte de afaceri, știință, biografie sau orice altă carte de informații care fac parte din categoria non-ficțiune. Notează în fiecare zi o idee din acestea și sunt sigur că te vei simți mult mai împlinit după aceste 20 de minute.
  • alte 20 de minute te provoc să le petreci seara înainte de culcare citind o poveste bună dintr-o carte de ficțiune, beletristică sau orice altceva care îți pun la lucru imaginația și te pregătesc pentru un somn liniștit

Încearcă acest exercițiu de luni până vineri și spune-mi mai apoi cum te simți. Chiar dacă nu te atrage cititul în mod special, încearcă să îl faci aliatul tău și nu un monstru de care să te temi. În timp, îl vei găsi foarte folositor.

Poți să îți adaptezi cele 20 de minute după propriul tău program de lucru. Fiecare are ritmul și stilul său în care face lucrurile, așa că e suficient doar să aplici acest principiu zilnic. Poți schimba proporția de citire. De exemplu, dacă nu te dai în vânt după cărțile de povești dar îți plac cele de non-ficțiune, poți alege să citești 30 de minute o carte de afaceri, știință etc., și numai 10 minute cu o carte de beletrstică.

#2. Fii activ în weekend

Nu știu care este modul tău de lucru, poate că lucrezi doar la birou, poate că lucrezi acasă. Poate preferi să ai timp liber pe weekend sau poate că ai un loc de muncă în care e nevoie de tine sămbăta și duminica. Totuși, ideea aceasta de a-ți planifica weekendul este destul de importantă. De ce? Pentru că dacă nu ai nimic planificat, riști să îți petreci weekendul în fața televizorului, pe Facebook sau pe orice altă activitate care nu este neapărat utilă sau recreativă.

Bineînțeles, dacă te relaxează să îți petreci timpul la televizor sau pe Facebook, nu e nicio problemă. Dar planifică-ți-l dinainte: cât timp stai, în ce parte a zilei, ce faci atunci etc.  Vreau să zic că ni se întâmplă des, nouă oamenilor, să treacă timpul, să vină seara și să nu avem nici cea mai vagă idee ce am făcut în acest interval. Weekendul este un moment bun în care poți să te relaxezi, să petreci timp cu familia sau să practici un hobby. De multe ori, o activitate de genul ne poate relaxa și ne poate energiza pentru săptămâna viitoare mai mult decât două zile în care faci naveta din pat în canapea.

Așa că, încearcă să îți planifici în agenda ta și sfârșitul de săptămână. Statul prea mult în casă te face să te simți inutil, plictisit și obosit. Ai nevoie să schimbi puțin decorul, deci ieși afară! Mergi și vizitează un prieten, ieși la o plimbare în parc cu familia. Găsește un lucru în care ești bun și te face să te simți bine, apoi doar fă-l.

Să presupunem că îți place să schiezi, deci planifică-ți în luna februarie un weekend la câte o zonă de ski din țară(Păltiniș, Rânca). Aceasta este o variantă mai costisitoare dacă nu locuiești aproape de munte, dar cu siguranță vei găsi ceva de făcut în weekend alături cu familia sau cu cei dragi. E importantă socializarea așa că poți include aici și un film în oraș sau un joc de catan cu prietenii. Acestea costă între 50-100 de lei, dar experiența rămâne.

Vor fi și situații în care va apărea ceva spontan și nu mai poți să mergi după acea planificare, dar măcar asigură-te că vei face ceva în care te vei simți bine.

#3. Planifică mai mult de 1 concediu pe an

Aici începe distracția. Știm foarte bine că o familie cu salariile din România își permite cu greu chiar și un concediu pe an, nici nu se gândesc prea mulți și la al doilea. Dar noi am ales cariera aceasta de freelancer pentru mai multă libertate, mai mult timp liber și de ce nu, mai multe vacanțe.

Viața e scurtă și dacă nu avem grijă, visele din tinerețe vor rămâne doar visuri. Așa că dacă îți dorești să vizitezi o țară anume, ia un pix și o hârtie și notează toate cheltuielile pe care le prevezi în acea călătorie. Notează bilete de avion, cazare și alte cheltuieli. Trage linie și apoi calculează câte ore trebuie să lucrezi pentru acest vis.

Dacă îți măsori vacanțele în ore lucrate, vei vedea că lucrurile devin mai interesante. Să presupunem că lucrezi cu $5 pe oră și ai găsit un pachet turistic la $250. Trebuie să lucrezi doar 50 de ore pentru a-ți permite acea călătorie. Asta înseamnă puțin mai mult de o săptămână. Parcă nu mai e așa mult când calculăm în felul acesta.

Așadar, cu o lună de muncă plină îți poți plăti 4 concedii decente într-un an de zile. Un concediu pentru fiecare anotimp.

Obiecții pot fi multe. Poate ai chirie, rată, întreținere și alte cheltuieli lunare. Dar dacă chiar vrei să vezi lumea, îți trebuie doar o lună de muncă pe an, cu restul ce ai de gând să faci?

De asemenea, dacă mergi pe la agențiile de turism vei vedea prețuri destul de mari la anumite pachete turistice. Nu e problemă, te voi învăța și cum să găsești prețuri mai bune pentru călătorii. Cu asta ne vom ocupa în fiecare zi de vineri.

Așa că până atunci pune mâna și mai aplică la joburi pe Upwork! Dar nu acum, ci începând de luni. Până atunci îți doresc weekend liniștit și productiv!

Comentează şi tu

comentarii