E cunoscut faptul că un freelancer e toată ziua în fața computerului. De fapt, cunoaștem persoane care sunt mereu plugged-in: nu se opresc niciodată din muncă. Toate device-urile și echipamentele pe care le folosesc în munca lor sunt pornite chiar și peste noapte. Mai ceva ca ale unor agenții de știri…

Așadar, ce poți face ca să te relaxezi, în sfârșit, dacă până acum viața ta a decurs astfel?

 

(1) Ieși periodic în natură, în parc, la aer!

Cei mai mulți freelanceri petrec excesiv de mult timp la birou, fie că acesta e acasă, într-un hub sau în alt loc. Te afli într-un spațiu interior, nu te vede soarele și nici tu pe el. Ești prins cu tot felul de treburi așa că multe lucruri importante trec pe lângă tine. Bucură-te de viața ta, de faptul că ești sănătos și că ai tot ce-ți trebuie. Fă-ți obiceiul să ieși în parc o dată pe săptămână, poate cu prietenii. Sau poate tocmai ca să întâlnești oameni noi. O dată la câteva luni n-ar fi rău să pleci câteva zile în excursie. Și măcar o dată pe an să-ți iei (și să-ți planifici!) un concediu adevărat. E clar că ai nevoie și de astfel de pauze, nu-i așa?

 

(2) 1 zi din 7 fără tehnologie

La început o să-ți fie greu. Mai ales fără computer/laptop sau telefon. Pentru că te-ai obișnuit cu ele și simți că-ți curge tehnologia prin vene. Dar după câteva astfel de exerciții, vei vedea mai exact ce îți e de folos în munca ta și în viața de zi cu zi și ce nu. Vei știi mai bine ce să deconectezi și când așa încât să muncești cu spor și să te odihnești eficient. Și da, să mai ai și intervale din zi în care să nu-ți planifici să faci ceva anume. Să te simți un pic “în afara timpului” - să uiți de toate treburile.

 

(3) Relaxare activă & Socializare

Folosește tehnologia pentru relaxare. Pentru că ți-ai obosit deja ochii lucrând nu-ți recomandăm să citești, dar s-au inventat Audiobook-urile. Și sunt atât de multe pe net care sunt gratuite! Alege ceva plăcut, relaxant, folositor. Stai cu ochii închiși și ascultă. De asemenea, poți să-ți propui să-ți crești nivelul de culturalizare, nu doar să fii la curent cu noutățile din domeniul tău de activitate.

 

Și dacă te-ai plictisit de audiobook-uri, mergi și fă-le o vizită prietenilor cu care luni de zile ai discutat numai online. Nu mai vorbi la telefon cu familia ta, mergi să-i vezi pe cei dragi față în față. O să vezi câ de mult înseamnă îmbrățișările - îți vor încărca bateriile instantaneu.

 

(4) Fă voluntariat!

“Stai așa” o să spui. “Asta nu e relaxare! E muncă pe gratis!” Exact. Este o formă de a te obliga să mai faci și altceva decât ce faci de obicei. Pentru binele cuiva aflat în nevoie. Sau poate că vei face tot ce știi tu să faci dar fără să te mai gândești la bani. Zi de zi te învârți în cercul ăsta al banilor (freelancer - client - bani) și începe să pună presiune pe tine. Vei tinde să te raportezi la bani din ce în ce mai mult. Dacă nu schimbi foaia, cum se zice, măcar din când în când, vei ajunge să te facă banii pe tine, nu tu pe ei. Perioada ta de voluntariat te va ajuta să rămâi cu picioarele pe pământ, să fii un om de caracter! Când vei avea o sumă de bani mai însemnată, n-o vei risipi pe fleacuri. Vei face lucruri folositoare cu ea. Poate vei face o donație unui ONG, unui program social sau poate te vei gândi la propriile vremuri dificile și te vei pregăti sa le înfrunți.

 

(5) Împlinește-ți un vis!

Nu există om care să n-aibă un vis ascuns. Unii visează să învețe să cânte, alții să escaladeze un munte, alții să-și depășească o spaimă, etc. Sigur ai și tu așa ceva. După ce-l vei împlini, vei avea senzația că nimic nu te poate opri. Vei fi pe culmi! Și e foarte posibil ca într-un astfel de moment să-ți vină cele mai spectaculoase idei de proiecte din care să faci bani. Folosește momentul, nu-l lăsa să se piardă. Cine știe când te vei mai întâlni cu el.

 

Așa-i că după ce ai parcurs aceste rânduri ajungi la concluzia că în anumite aspecte și viața ta trebuie reconfigurată? Spor la treabă! E viața ta, fă-o frumoasă!

Comentează şi tu

comentarii