Atunci când lucrezi individual depinde în mare parte de tine cum te organizezi, cum planifici activitățile şi cât de eficient eşti sau poţi să devii. Dar, când în orice lucru pe care îl ai de făcut depinzi de alţi oameni, devine dificil. Ești ca o rotiță în sistem! Pentru că nu toţi lucrează în acelaşi ritm şi nici nu prioritizează aceleaşi lucruri la fel. Dacă vrei ca totul să se mişte bine şi la timp, presupune să începi tu un proces de organizare. Da, ai dreptate, n-o să fie uşor. Dar dacă faci acest efort, va fi pentru binele tău în primul rând.

Rotiță în sistem - de business

  • Analizează ritmul de lucru al şefilor, subalternilor şi colegilor tăi ca să vezi în ce măsură depinzi de ei, ce poţi să faci pe cont propriu, cât durează treaba efectivă pe care o ai de făcut în fiecare zi şi cât timp trece până când se urnesc toate persoanele implicate.
  • Pune la punct un sistem de reminder-uri şi gestionează-le pe toate cu o aplicaţie aşa încât să simplifici totul cât de mult posibil. Stai de vorbă cu fiecare om în parte, faţă în faţă dacă se poate. Aşa încât să te asiguri că înţelege priorităţile şi scopul eforturilor de organizare pe care le faci.

Rotiță în sistem - Uman și interuman

  • Respectă weekend-urile, concediile şi zilele libere legale. Altfel vei fi catalogat ca workaholic. Sau se va spune despre tine că n-ai respect pentru oamenii cu care lucrezi. 
  • În fiecare zi fă tot ceea ce poţi face de unul singur. Totuşi, nu-ţi depăşi segmentul de lucru, pentru că acest lucru nu va fi apreciat. Pe de o parte ţi se va spune că vânezi o promovare, pe de alta nu-ţi va plăcea ţie să faci la nesfârşit treaba altora.
  • Învaţă-i şi pe alţii cum reuşeşti tu să fii eficient. E posibil că în felul ăsta să ţi se întindă şi ţie mâini de ajutor. Chiar de acolo de unde nu te aştepţi.

Nu lăsa frustrările să decidă în locul tău

Să fii o rotiţă în sistem nu e o postură confortabilă. Mai devreme sau mai târziu ajungi obosit şi frustrat şi riscul să reproşezi eforturile făcute e mare. Lucrează la propriul autocontrol şi dacă vine un moment în care efectiv nu mai poţi, schimbă locul de muncă. N-ar fi rău, ca după câte lucruri ai organizat până în acest momet, să te gândeşti la propria firmă. Ai deja experienţă în multe domenii.

Chiar şi când nu ne dăm seama, depindem de munca altora într-o măsură mai mică sau mai mare. Şi lucrul cu oamenii e cel mai greu lucru, pentru că fiecare are voinţă, planuri personale, probleme, etc. Sunt foarte mulţi factori de luat în considerare. Dar este şi domeniul cu cele mai mari satisfacţii, nu-i aşa?

Anunţă-ne şi pe noi dacă ai aplicat sugestiile de mai sus şi dacă ţi-au fost cu adevărat de ajutor.

 

Comentează şi tu

comentarii