Ţi se pare ciudată această afirmaţie? Dacă stai puţin şi te gândeşti îţi dai seama că fiecare dimineaţă de muncă la birou începe cu o pregătire pe care o faci acasă. Dacă sari peste această pregătire dimineţile tale la muncă vor fi cu adevărat dificile. Nici nu vei apuca să te gândeşti la eficiența în muncă. Dar ce înseamnă pregătirea de acasă? Ce anume trebuie să pregăteşti?  

Buna organizare îţi oferă timp preţios

Un prim pas al pregătirii este o mică analiză: ce îţi trebuie la birou pe durata unei zile? Ai nevoie de haine, de hrană, de geanta cu mărunţişuri, bani şi acte, etc. Fiecare are propriile necesităţi. În funcţie de ele se şi pregăteşte. Alarma pentru trezire se pune la ora adecvată aşa încât trezirea să nu fie abruptă. Să ai timp să te speli, să iei micul dejun, să-ţi laşi lucrurile acasă în ordine. O să spui că eşti adult şi că te mişti repede cu toate nevoile, dar tot ai nevoie de timp pentru fiecare. Pregăteşte-ţi hainele cu o seară înainte. Pune-ţi toate lucrurile în geantă. Dacă obişnuieşti să serveşti un sendvici, e mai practic să-l faci de acasă. Economiseşti bani şi nu-ţi mai consumi pauza de prânz stand la coadă la fast food. Câteodată  mănânci în viteză pentru că ţi-ai consumat pauza la coadă.

Învaţă să ajungi la vreme la birou

În marile oraşe drumul până la birou şi apoi spre casă reprezintă un factor major de stres. Dacă drumul este unul cu obstacole acordă-i timp suficient aşa încât să nu porneşti mereu pe grabă. E posibil să spui că drumul durează şi aşa mult, de ce mai trebuie să-i acorzi şi timp suplimentar? Dacă îţi răpeşte din timpul de odihnă sau din cel pe care vrei să-l petreci cu familia, atunci poate că trebuie să evaluezi modul în care ajungi la muncă. Poate trebuie să laşi maşină în garaj şi să iei metroul. Alege varianta rapidă, dacă vrei să te bucuri de timp.

Obiceiuri dăunătoare

Nu-ţi face obiceiul să rămâi în urmă cu treaba de la muncă şi să încerci să recuperezi dimineaţa de acasă. Sau să-ţi iei de lucru acasă încercând să rezolvi un volum mare de treburi. Chiar nu-ţi ridică nimeni statuie! Şi probabil că nici nu vrei așa ceva. Vrei să faci o figura frumoasă şi şeful să vadă că-ţi pasă. Ar trebui să te preocupe mai puţin să-l impresionezi şi mai mult să găseşti nivelul optim de muncă-odihnă-relaxare. Ştii cât de puţini oameni ajung la proporţia optimă? Extrem de puţini. Dar asta n-ar trebui să te descurajeze, chiar e important să reuşeşti.

Proporţia optimă

Munca e importantă pentru că ne ajută să ne susţinem material, să putem duce o viaţă decentă. Dacă ne deplasăm de la acest scop, ajungem fie la nepăsare - şomaj - nevoi materiale fie la workahoolism-neglijare-probleme de sănătate şi în familie. Ambele variante sunt dăunătoare. Pune-ţi treburile în rânduiala aşa încât să poţi gestiona acest delicat cerc vicios.

Fiecare lucru care îți afectează viața într-un fel sau altul merită să fie gândit si optimizat. Doar nu este munca de la birou mai importantă decât viața ta, și totuși, pe aceea o gândești și o organizezi. Și viața ta merită tot atâta atenție. Cel puțin…

Comentează şi tu

comentarii