Banii, economia și finanțele sunt subiecte pe care credem că le înțelegem și că sunt lucruri elementare, dar care nu sunt chiar așa. Am realizat că după citirea unei cărți de educație financiară, multe principii și idei se schimbă radical.Asta pentru că nu înțelegem aspecte de bază în ceea ce privește circulația banilor. Iar datorită acestor limitări nu putem trece mai departe de bariara mentală de angajat.

Sunt sigur că aveți cunoștințe care au salarii mici și se descurcă cu 1000 de lei pe lună. Dacă le veți spune acestora că există oameni în România care câștigă 1000 de lei pe zi, vor crede că este un șarlatan.

Și sunt oameni care câștigă 1000 de lei pe zi în România. Pot fi consultanți, proprietari de afaceri, investitori sau chiar angajați. Oamenii aceștia sunt cinstiți și majoritatea au creat sisteme care lucrează pentru ei. Nu contest faptul că există și persoane care au trișat pentru ajunge la un asemenea venit dar la fel există și angajați care fură hârtia igienică de la locul de muncă. Îi consider ca fiind din aceeași categorie.

Cea mai mare capcană în care cad oameni ca tine și ca mine, care citim astfel de articole sau cărți, este aceea de a se bloca la întrebări precum cele de mai jos:

Dar dacă toți ar face bani așa de ușor, cine ar mai face treaba de jos?

Statistica este și ea o știință interesantă care ne ajută să înțelegem răspunsul la această întrebare. Adevărul este că nu toată lumea are oportunitatea de a începe o afacere. Mulți nu au nici măcar capacitatea de a face acest lucru. Așa că va exista mereu resursă umană pentru orice activitate de pe glob iar dacă nu, vor veni roboții care vor munci pentru noi.

Dacă o să îmi meargă această afacere ce voi face când nu vor mai fi clienți cărora să le vând?

Poate că suntem cam optimiști când ne punem întrebarea asta. Chiar credem că vom acoperi întreaga piață globală? Gândește-te că există magazine care trăiesc de 20 de ani în orășele de 10.000 de locuitori. Au o piață așa de mică și totuși trăiesc foarte bine din asta. Multe astfel de afaceri nici nu simt nevoie de a se extinde

Da, dar eu nu vând alimente. Am niște servicii care sunt utile doar la anumite firme sau persoane. Ce voi face când nu voi mai avea piață.

Perfect. Să înțeleg că 10 clienți pe lună este o cifră excelentă. Asta înseamnă 120 de clienți pe an. Iar în 10 ani ai nevoie de 1200 de clienți. Păi să știi că în 10 ani, puștiul acela de 14 ani, care se pregătește să meargă la liceu, va avea 24 de ani și s-ar putea să aibă și el nevoie de serviciile tale. Pentru că milenialii devin tot mai interesați de afaceri.

Iar dacă serviciile sau produsele tale sunt pentru un public atât de mic, va trebui doar să te reprofilezi. Nu este nimic greșit în asta. Până și Google a început să intre și în alte industrii, precum construcția de mașini.


Sper că ai înțeles ideea. Banii nu sunt un bun care se trebuie neapărat să se strângă într-un cont. Aceștia trebuie să circule și cu cât circulă mai mult, cu atât este mai bine pentru economie și pentru cei implicați în ea. Mereu vor apărea clienți noi și în niciun caz nu va rămâne planeta fără angajați la McDonald's. Mereu se va găsi cineva să facă treaba asta.

Te mai provoc la un exercițiu. Gândește-te puțin cât ai cheltuit pe combustibil de când ai mașina. Iar dacă nu ai mașină, poți alege orice altceva, chiar și factura de la curent sau gaz. În 2 ani de zile eu am cheltuit pe benzină aproape 9000 de lei. Pare o sumă mare dar dacă o împarți la 24 de lună ajungem la suma de 375 de lei. Sună mai rezonabil acum.

Asta se întâmplă pentru că banii nu trebuie adunați, ci trebuie să gândim cum să-i facem să circule mai mult în favoarea noastă. Cei 9000 de lei pe care i-am plătit pe benzină au fost folosiți în mare parte pentru a face alți bani. Iar acum nu mă mai sperie gândul că am plătit atât de mult în 2 ani de zile pe combustibil, ci mă gândesc cât am scos în fiecare lună din această cheltuială.

Acestea sunt doar câteva idei despre bani. Aș putea scrie zeci de articole despre principiile pe care le-am învățat din aceste cărți de educație financiară. Dar mai bine te las să le citești direct de la cei care au scris aceste cărți. S-ar putea ca ei să exprime mai bine informațiile decât mine.

1. Săptămâna de lucru de 4 ore - Tim Ferriss

Cred că asta este singura carte care te poate ajuta să ai biroul pe plajă. În această carte, Tim Ferriss ne învață zeci de trucuri și metode prin care reușește să muncească nu mai mult de 4 ore pe săptămână și să câștige peste $70.000 din asta.

În felul acesta îți poți permite să fii un activist care nu ratează niciun protest pentru drepturile animalelor sau poți să vizitezi toată lumea. Tot ce trebuie să faci este să monitorizezi activitatea asistenților tăi virtuali și să răspunzi la mailuri în fiecare zi de luni.

Pare de necrezut? Ei bine, află că această carte a influențat viața a mii de antreprenori, dacă nu chiar zeci de mii.

Comandă cartea!


 

2. Tată bogat, tată sărac - Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki a reușit să se îmbogățească datorită faptului că a înțeles câteva principii esențiale despre bani și cum funcționează aceștia. În cartea sa vei afla despre cele patru cadranuri ale banilor și vei înțelege mai multe despre diferențele între angajați, liber profesioniști, antreprenori și investitori.

Este o carte ideală dacă vrei să să trăiești din venit pasiv și să faci ceea ce îți dorești în viață

Comandă cartea!


3. Secretele minții de milionar - T. Harv Eker

Înainte de a-ți vorbi mai multe despre cartea aceasta, vreau să-ți prezint și părerea mea pur subiectivă. Îți recomand să nu încerci metodele psihologice pe care ți le prezintă autorul pentru că le consider ca fiind parte din spectrul pseudoștiinței.

Îți zic de pe acum că nu vei deveni bogat dacă îți vei spune în oglindă aceste cuvinte, nici dacă servești masa în restaurante de lux și nici dacă te plimbi prin cartiere de bogați. E posibil ca autorul să fi explicat un principiu bun, dar poate că l-au înțeles greșit majoritatea cititorilor.

De ce am inclus această carte în listă? Pentru că cele 17 principii prezentate în carte sunt de aur, iar dacă reușești să le înțelegi din punct de vedere rațional, vei acea succes. Iată unul din principii:

Oamenii bogați se învârt între oameni pozitivi și de succes. Oamenii săraci se învârt între oameni negativi și fără succes.

Comandă cartea!


4. De la idee la bani - Napoleon Hill

Cartea este rezultatul a 20 de ani de interviuri și cercetări asupra unora dintre cei mai mari antreprenori din lume. Autorul a studiat viața acestora, a învățat din greșelile lor, a luat principiile bune și a transformat toate acestea într-o carte de peste 330 de pagini.

Poate că și titlul este suficient de cuprinzător pentru a înțelege ce ne învață această carte. Iar dacă este să judecăm acest volum doar după titlu, ar trebui să ne gândim de câte ori am avut o idee genială, dar a fost altcineva care a pus-o în aplicare înaintea noastră.

Comandă cartea!


5. Alege-te pe Tine Însuți - James Altucher

Chiar dacă nu au nicio legătură între ele, cartea aceasta și prima din listă sunt complementare și te vor ajuta să înțelegi principii esențiale pentru a avea o afacere în prezent. Totul depinde de fiecare persoană în parte și nu este cazul să dăm vina pe politicieni, climă și alte lucruri din afară.

Pe lângă multe exemple personale, James Altucher prezintă zeci de persoane care au reușit în viață pentru că au decis să investească în propria persoană pentru a reuși. De la autori care s-au vândut în milioane de exemplare până la investitori de succes de pe Wall Street. Este o carte care vine atât cu principii cât și cu exemple practice.

Comandă cartea!


Acestea sunt doar 5 cărți despre bani și educație financiară. Vom mai veni și cu alte recomandări dar pentru moment vă las să vă concentrați pe 1-2 din cărțile de mai sus și apoi să aplicați ceea ce ați învățat din ele.

Lasă mai jos un comentariu și spune-ne ce carte ai decis să citești!

Comentează şi tu

comentarii