Am tot vorbit despre Freelancing, dar nu am spus nimic despre ce cursuri ne-ar putea ajuta. În primul rând pentru dezvoltarea personală și, implicit, în cariera noastră de freelanceri. Chiar dacă nu îți vei permite financiar să le achiziționezi în prima sau a doua lună de freelancing, este bine să urmărești promoțiile și să știi că Udemy, în mod special, are multe prețuri promoționale.

Dacă încă nu știi domeniul în care îți dorești să activezi, poți opta pentru o lună de cursuri gratuite, iar apoi să te specializezi pe ceea ce ți se potrivește. Eu m-am apucat de căutat cursuri după ce am ajuns la concluzia că Data Entry este un job mult prea slab plătit. Dacă și tu te-ai săturat de muncă multă pentru sume de 2-3 dolari, citește articolul, pentru că sunt sigură că vei găsi un curs potrivit pentru tine și cariera pe care ți-o dorești.

Redactare și Tehnoredactare

Aici am investit eu atât timp cât și bani. Pentru a mă considera "scriitor profesionist" trebuie să am cunoștințe solide în acest domeniu. Am făcut un curs online de jurnalism care m-a ajutat foarte mult, iar efortul financiar nu a fost foarte mare. Strict pentru redactare și tehnoredactare am făcut cursul oferit de Udemy, m-a ajutat să înțeleg cum funcționează motoarele de căutare și ce cuvinte trebuie să folosesc pentru ca articolul meu să fie eficient în listele de căutare ale posibililor cititori. Pentru mine acest pas a fost atât dezvoltare profesională cât și personală, iar investiția mi-am amortizat-o de ceva timp. Acum, putem trece la următorul pas.

Programare

Acesta este cel mai bine plătit domeniu pe freelancing. Cel mai căutat limbaj de programare este Java Script( C++ și C# sunt de obicei deja știute). De ce acest limbaj de programare? Simplu, dacă știi Java, vei putea lucra și în PHP, Python, Perl , pentru că Java cuprinde părțile cele mai grele ale programelor de mai sus. Dacă vrei să fii un programator adevărat, învață Java. Nu oricine poate lucra în acest domeniu, dar dacă ție îți place, te rog, specializează-te, merită! Este foarte plăcut sentimentul ultimei acolade închise și acel ENTER care îți deschide o pagină web funcțională, făcută de tine. Mi-aș dori să pot pricepe vreodată măcar cum pot face un buton, dar pentru că nu am suficientă răbdare, acest domeniu nu este pentru mine nicicum. Dacă videoclipuri sau tutoriale de pe Internet te-au ajutat să îți formezi o bază, merită să începi să găsești toate chichițele pe Java. Pe Udemy acum sunt cursuri de programare la un preț foarte mic în comparație cu ce venituri vei avea și poți opta pentru orice limbaj de programare ți se potrivește. Un alt avantaj este ușurința găsirii unui job, fie că vorbim de freelancing sau de un office job. Programatorii sunt la mare căutare, deci investește în viitorul tău!

Social Media

Rețelele de socializare au devenit foarte populare în ultimii ani, inclusiv în România. Mulți oameni au cont de Facebook, Twitter sau Linkedin. Social media vine cu multe avantaje cum ar fi: găsești ușor un loc de muncă, achiziționezi diverse produse din orice țară, poți promova firme, etc. Dacă faci cursuri de Social Media vei observa cât de ușor este să primești joburi online pe platformele de freelancing. Sunt joburi cu o plată medie iar cerințele sunt, de obicei, rezonabile. De exemplu, acest curs oferit de Udemy, cuprinde atât o parte teoretică unde vei înțelege cum funcționează, vei avea exemple practice și teste pentru a vedea cât de pregătit ești pentru un job pe acest segment. Cu siguranță merită să ținem pasul cu tehnologia și să fim freelanceri de succes și în acest domeniu. Tu ce vei face cu profilul tău?

Editare foto/video

De cele mai multe ori, auzim acest cuvânt fără a înțelege că este și pentru noi, freelancerii, o șansă de a găsi joburi interesante și bine plătite. Fie că este vorba de tehnici de realizare ale unui videoclip, editare foto-video, creare de videoclipuri, este un segment din ce în ce mai relevant. Cu un curs pe acest domeniu, poți activa în marketing, în editarea de fotografii în Photoshop (sau alte editoare foto) pentru diverse reviste și chiar pentru site-uri web, la pregătirea materialului înainte de publicare. Niciodată nu vei rămâne fără job atât timp cât stăpânesti acest domeniu. Eu îmi propun să încep aceste cursuri în curând. Aș vrea să am un skill în plus. N-ai vrea să fim colegi?

Design

Nu foarte departe de Editing este Design-ul. Și acest domeniu este la mare căutare deoarece tot mai multe firme caută freelanceri pentru a crea materiale publicitare pentru firmele lor. Fie că este vorba de fluturași, bannere, reclame sau afișe, mereu vei avea ceva de făcut. Partea cea mai frumoasă este că plictiseala nu va interveni niciodată ăn munca ta. Mereu vei avea un client cu cerințe diferite și nu de puține ori va trebui să apelezi la creativitate pentru un produs finit unic și reușit. Dacă încă nu vrei să investești bani în acest domeniu, există și posibilitatea să apelezi la cursuri gratuite. Iată câteva exemple:

  • Alison oferă două cursuri gratuite în acest domeniu.
  • Lynda are multe videoclipuri foarte bine explicate, iar în prima lună beneficiezi de cursuri gratuite.
  • Tuts este o platformă unde poți accesa cursuri pentru avansați, și beneficiezi de 30 de zile gratuitate la Adobe Photoshop. 

Copywriting

Acest subiect este strâns legat de activitatea mea ca freelancer. Este foarte important să începi cu un curs de Content Writing sau Copywriting pentru că îți va oferi informații extrem de utile. Dacă ar trebui să le înveți din practică, te-ar costa multe recenzii negative. Eu am început fără o bază solidă și m-am lovit de reproșuri (calitatea articolelor nu era nici măcar medie). Nici acum nu sunt cea mai bună scriitoare, dar am reușit să mă instruiesc în ceea ce îmi place. Știu regulile de bază în Content Writing, am învățat și cum trebuie să arate un articol în pagină. Deci da, un asemenea curs trebuie neapărat făcut atât timp cât nu vrei să câștigi 3 dolari pe oră tot restul carierei tale. La început sunt multe informații teoretice și te vei simți ca la școală, dar pe măsură ce le vei folosi în job-urile tale, îți vor deveni familiare și la îndemână. 

Online Marketing

Acest segment de freelancing este în strânsă legătură cu Social Media. Ce poți face tu ca freelancer în acest domeniu? În principiu, marile companii au nevoie de promovare. Tu le poți face diverse proiecte atractive, promoții sau orice altceva pentru a genera un flux de cumpărători pe site-ul lor. Tu vei fi plătit pentru munca depusă, iar ei vor încasa banii din vânzări. De asemenea vei învăța cum să atragi reclame pe un anumit site în scopul realizării unor venituri suplimentare.

Astea sunt cursurile care mie mi se par a fi cele mai utile. Interesant este că, devenind un om mai instruit, șansele de reușită în orice domeniu cresc considerabil și de fiecare dată când citești un rând în plus față de cel de lângă tine, tu vei deschide o ușă mai ușor decât el. Dacă am vreun regret, acela este că nu m-am documentat destul când aveam timp, iar acum vreau și nu mai am când. Dacă încă ai 2-3 ore de relaxare, investește-le în tine și peste ani vei vedea că a meritat. 

 Business image created by Javi_indy - Freepik.com

Comentează şi tu

comentarii