Dacă un job cu program fix, multe ore petrecute la birou și timp limitat petrecut cu familia nu este ceea ce îți dorești, atunci trebuie să citești cu atenție detaliile următoare. Îți garantează succesul in Freelancing.  

Eu sunt Miruna și îți voi spune ce cred eu că m-a ajutat să devin Freelancer de succes.

Profilul:

 • Alege o poză decentă, bussines
 • Folosește cuvinte cheie în descrierea ta
 • Descrie într-o manieră cât mai atractivă ce serviciu/servicii oferi ( Ca exemplu vă pot spune că eu mă ocup de scris și editat articole, traduceri din Engleză în Română și invers și mai nou testez aplicații)
 • Eu sunt studentă la o facultate ce nu are nimic în comun cu scrisul, deci nu o voi adăuga pe profil, dar tu dacă faci facultatea de Informatică și ca freelacer vrei să lucrezi pe Web Development ar fi o idee bună să informezi posibilul angajator despre studiile tale
 • Nu include detalii irelevante ( nu contează dacă tu ești angajat part-time la un fast-food)
 • Subliniază-ți punctele forte( lucrezi repede, tehnoredactezi fără greșeli, ai un program flexibil, precizează orice te diferențiază de ceilalți și te face potrivit pentru jobul pe care ți-l dorești).
 • Pe https://www.upwork.com poți rezolva teste gratuite pentru a-ți testa cunoștințele, dar pot de asemenea determina un angajator să îți ofere ție postul ( eu am doar două rezolvate și nu am întâmpinat niciun impediment, deci nu sunt obligatorii). Pe https://www.freelancer.com testele se plătesc ( eu nu am niciun test pe acea platformă și nu m-a afectat cu nimic)
 • Adaugă câteva lucrări foarte bune în portofoliul tău ( dacă nu ai , inventează,  este un timp petrecut cu folos)
 • Îmbunătățește-ți engleza ( majoritatea angajatorilor nu vor fi români-  eu am multe proiecte făcute în română pentru angajatori din SUA)
 • Lasă feedback pozitiv angajatorului indiferent de ce recenzie ți-a lăsat el ție
 • Încearcă să dai dreptate angajatorului , chiar dacă are sau nu( asta îți sporește șansele să obții o recenzie de 5 stele, deci un job mai ușor de prins data viitoare)

„Proposal”

Nu trimite oferte generice, angajatorul vrea să vadă că ești cu adevărat interesat de jobul pe care îl oferă, deci adaptează-ți fiecare aplicație în funcție de cerințele jobului, subliniind aptitudinile tale și accentuând cât de portivit ești pentru acel job. Ceea ce am observant eu că este de asemenea important este reluarea cerințelor în aplicația ta ( Dacă un angajator spune că are nevoie de o persoană disponibilă 4 ore pe zi , tu îi vei spune că zilnic poți lucra măcar 4 ore- așa dovedești că ai citit descrierea jobului)

Primul câștig

Aplică și la joburi mai slab plătite, cel puțin până reușești să aduni feedback-uri bune. Orice început este greu, dar important este că se poate, 5 dolari sunt mai mulți decât nimic. Eu am obținut primul job după 4 luni ( am câștigat 10 dolari și vreo 3 am plătit taxe, dar am obținut un feedback de 5 stele, iar al doilea job l-am obținut după doar o săptămână).

Primul job

Perseverează! Primul job este cel mai greu de prins( da, poți trimite 50 de aplicații și să nu primești niciun răspuns). După o primă sarcină îndeplinită cu succes, a doua va veni mai ușor, iar următoarele vor veni singure. În present am peste 100 de joburi încheiate cu succes, iar acum trimit cam 6-7 aplicații pe săptămână pentru că măcar 2-3 angajatori mă vor contacta și nu vreau să am prea multă treabă, să mă grabesc și să obțin recenzii proaste).

Cum selectam joburile?

Joburie trebuie alese în funcție de aptitudini și nu de remunerație. Chiar dacă îți dorești 250 de dolari, nu aplica la un job de programare atât timp cât nu ai cunoștințe serioase în domeniu. Munca va lăsa de dorit, iar recenziile slabe nu vor întârzia să apară. Mie îmi este mai comod să scriu în română și da…este plata mai mică, dar timpul pe care îl petrec muncind este, de asemenea, mai scurt, deci este un câștig oricum. Tu găsește-ți o zonă de confort și pentru început axează-te doar pe ea, apoi cu siguranță te poți dezvolta( eu am început doar cu scris articole și editat, am continuat cu traduceri, iar acum testez diverse aplicații).

Condiții

Respectă termenii stabiliți la început. Dacă mâine trebuie predat proiectul,iar tu mai ai nevoie de 12 ore de muncă, fă o noapte albă. Este greu, dar nu îți doreși o reputație proastă, nu? Primul job de 10 dolari a constat într-o traducere de 7.000 de cuvinte cu termen limită de 9 ore, era 10 seara când l-am acceptat ( am văzut târziu due date-ul și am făcut o noapte albă … acum prima mea întrebare este legată de data limită )

Investiție

O altă întrebare pertinentă este investiția ce trebuie făcută pentru a deveni freelancer. Aici depinde de domeniul în care vrem să activăm. Dacă pentru joburi pe „writing” vom avea nevoie de un laptop slab spre mediu, deci o investiție mică, pentru programare laptopul ar trebui să fie mult mai preformant, deci mai scump. Important este și să avem o cameră web bună deoarece unii angajatori preferă discuțiile video în detrimentul celor scrise. Piesele de mobilier sunt de asemenea importante. Este de preferat lucrul la birou și un scaun ergonomic. Această investiție o faceți pentru dumneavoastă, pentru prevenirea durerilor de spate sau ale altor afecțiuni datorate unei poziții inadecvate. De reținut este că investiția se amortizează în timp, iar dumneavoastră rămâneți cu bunurile cumpărate. Pentru mine investiția a fost 0, aveam laptop deja ( Unul ieftin , dar Word-ul funcționa perfect), mobilierul îl aveam de când eram la liceu, iar scaun ergonomic mi l-am cumpărat când am început să câștig mai bine.

Certificări

Dezvoltarea personală este un ultim punct cheie pentru o reușită deplină. Investește în cursuri acreditate. Este foarte important să îți certifici aptitudinile(acea hârtie valorează mai mult decât cuvântul tău în fața angajatorului). Consider că niște cursuri utile sunt cele oferite de Udemy. Au un raport calitate/preț foarte bun, sunt acreditate și sunt de real ajutor în cariera ta de freelancer. Lista mea de cheltuieli încă nu mi-a permis să fac cursuri de acest gen, dar cu siguranță îmi doresc și este pe lista „To do ”.

Sper că informațiile au fost utile, iar tu vei avea mai mult timp pentru tine și pentru familia ta. Multă baftă, ție, freelancerului de succes!

Background image created by Freepic.diller - Freepik.com

Comentează şi tu

comentarii