Asertivitatea este o trăsătură foarte căutată. Îţi dai seama că aşa stau lucrurile dacă începi să-ţi cauţi ceva nou şi performant de lucru sau dacă vrei să fii promovat la locul de muncă. Mai sunt şi alte situaţii în care te “loveşti” de asertivitate, dar cele legate de muncă sunt cele mai presante.

Ce înseamnă să fii asertiv?
Înseamnă să poţi să-ţi exprimi punctul de vedere în mod convingător şi în aşa fel încât să nu-i deranjeze în vreun fel pe cei care îl ascultă. Să îi faci să vadă motivele pentru care tu crezi că ai dreptate şi că faci asta cu sinceritate, fără să îi afectezi pe ei în vreun fel. Dacă stai puţin şi te gândeşti îţi dai seama că mai înseamnă şi a-ţi apăra propriul interes.

Nu ne naştem cu această abilitate, dar o putem învaţa dacă înţelegem cât de folositoare este. În mod nativ, felul în care comunicăm este fie pasiv, fie agresiv. Şi niciunul dintre cele două nu este folositor. Asertivitatea se câştigă atunci când poţi să pui în echilibru propriile interese cu cele ale altora şi când găseşti o cale elegantă de a le exprima.

Iată ce e bine să ai în vedere dacă lucrezi la capacităţile tale asertive:

  • Acceptă-te aşa cum eşti şi corectează ceea ce consideri că trebuie.
  • Apară-ţi drepturile şi convingerile şi spune-le şi celorlalţi “de ce”. În felul acesta îi vei câştiga de partea ta.
  • Acceptă că nu le ştii pe toate, nu le poţi face pe toate şi că sunt lucruri care nu te interesează.
  • Spune lucrurilor pe nume, dar pe un ton corespunzător.
  • Asumă-ţi responsabilitatea pentru ceea ce faci şi ceea ce spui.
  • Acceptă că nu poţi fii mereu de acord cu ceilalţi şi că lucrul ăsta e valabil şi pentru ei.
  • Alege cu grijă bătăliile în care merită să lupţi.
  • Dacă refuzi pe cineva, nu înseamnă că trebuie să te simţi vinovat.

Dacă abia începi să lucrezi la capacităţile tale asertive, nu te aştepta la rezultate spectaculoase în termen scurt. Nimeni nu se schimbă bătând din palme. Acordă-ţi timp pentru această schimbare importantă dar nu slăbi ritmul în care lucrezi la propriul caracter. După o vreme o să-ţi dai seama că fiecare efort pe care l-ai făcut, a meritat.

Comentează şi tu

comentarii