Pentru că deja ne cunoaștem, m-am gândit ce subiect aș mai putea aborda astfel încât să te ajut să ai success în acest domeniu, fără a te plictisi cu tot felul de informații inutile. Consider că foarte important este să îți povestesc depre investiția pe care ar trebui să o faci atunci când dorești să te apuci de freelacing. Deoarece cerințele diferă de la un domeniu la altul, voi încerca să particularizez necesitățile pe fiecare categorie.

De la început  pot spune că domeniile în care câștigurile sunt mari, investiția este, de asemenea, substanțială, dar cum nimic nu este imposibil, te sprijin să faci ceea ce îți place. Dacă nu ești sigur ce domeniu ți se potrivește, gandește-te la ce te face fericit. Pentru mine asta a fost varianta prin care am ajuns „content writer”. Scrisul este pentru mine un mod de relaxare, deci desfășurând această activitate sunt fericită și mă simt mândră că pot împărtăși experiențele mele de viață ajutând poate unele persoane aflate în impas să își regăsească echilibrul. Pe tine ce te face fericit?

Voi începe o listă completă cu device-urile pe care le găsesc utile după mai mulți ani de freelancing. Îmi doresc să îți împărtășesc din experiența mea în eventualitatea că tu nu te vei confrunta cu dificultățile pe care le-am întâmpinat eu.

Calculator (PC, desktop)

Calculatorul este încă foarte util atunci când vine vorba de un home-office. Avantajul major este prețul. Un laptop cu aceleași caracteristici ca ale PC-ului va fi mult mai scump, deci dacă avem un buget redus vom achiziționa un calculator.

Unitatea

Unitatea poate fi mai slabă dacă vom alege să lucrăm pe content writing, de exemplu ACESTA. Este un mini PC, cu un consum redus de energie și performanțe medii. Procesorul nu este de ultimă generație, dar vă va permite utilizarea pachetului Microsoft Office fără probleme, vizionearea unor filme și chiar testarea unor aplicații simple. În concluzie, este alegerea ideală pentru necesitățile pe care le veți avea la joburi precum: content writing, editing, proofreading, data entry sau manual software testing ( aceste joburi sunt plătite între 2-20 dolari pe oră, deci remunerație destul de mică) .

Trecem acum la joburile mai bine plătite cum ar fi programator, software developer, video editing sau gamer. Pentru aceste joburi pretențiile legate de PC cresc. Unitatea trebuie să aibă un processor de ultimă generație ( i5, i7,i9), SSD în detrimental HDD ( care se mișcă mai greu).

Cu cât caracteristicile legate de performanță vor fi mai bune, cu atât și prețul va fi mai mare. Un exemplu de unitate este ACESTA. Procesorul Intel I7 însoțit de memoria DDR4 și placa video DDR5 vor face din acest PC investiția ideală pentru freelancerul care va activa în domeniile mai sus enumerate. Ei își vor amortiza cheltuiala într-un timp relativ scurt fiind plătiți cu peste 20 de dolari pe oră.

Monitorul

Alegerea monitorului nu este foarte complicată deoarece era monitoarelor CRT e demult apusă așa că ne vom gândi doar la cele slim.Două mari caracteristici care ar trebui urmărite ar fi diagonala și rezoluția. Dacă ceea ce îți dorești să faci se oprește undeva în zona de writing sau marketing online, atât rezoluția, cât și diagonala nu trebuie să fie prea mari, cel puțin pentru început, deci costul unui monitorului va fi destul de redus. Totuși, chiar și în aceste domenii, este foarte posibil să ajungi în momentul  în care îți dorești confort sporit pentru a putea urmări mai multe aplicații, sau pagini web simultan, iar un monitor ultrawide, spre exemplu, ar putea părea o alegere bună, în funcție de buget. Dar în general, pentru job-uri simple, un monitor ieftin îți va fi suficient. 

Dacă domeniul de activitate este IT-ul , alegerea unui monitor devine destul de importantă. Un ecran cu diagonal cât mai mare și o rezoluție de până la ultra HD inclusive ar putea fi nu doar o alegere bună, ci chiar o necesitate. În testare de jocuri, este posibil  să ajungeți să vă uitați nu doar după o rezoluție și o diagonală bună, ci și după alte caracteristici: timpul de răspuns, acuratețea culorilor, sau timpul de refresh.

Mouse

„Șoricelul” este indispensabil dacă avem un PC și opțional pentru un laptop, tabletă. Eu sunt obișnuită cu touchpad-ul și nu folosesc mouse-ul decât foarte rar, dar un game tester cu siguranță va alege un mouse de bună calitate, wireless ( cel cu fir nu este la fel de precis) pe care îl va folosi cât e ziua de lungă.

Tastatură

Poate că până acum nu ați dat importanță acestui aspect, dar tastele plate vor fi mult mai ușor de utilizat decât cele puțin mai înalte. Când am început să tehnoredactez documente, aveam o tastatură tare incomodă,înaltă, dar am realizat acest lucru doar după ce am folosit și una plată, îmi este mult mai ușor să o utilizez și cel mai important, fac și economie de timp ( nu mare, dar există și cum pentru mine fiecare moment contrează, sunt tare fericită că am descoperit-o).

Laptop

În alegerea unui laptop, intervine ca reper din nou domeniul de activitate.Pentru job-uri simple care nu necesită perfomanțe mari din partea gadget-ului folosit, un laptop nu trebuie să depășească 1000 RON, ba chiar în prețul acesta este foarte posibil să găsești  mai mult de cât ai nevoie.

În programare, editare video, sau testare de jocuri, atenția se îndreaptă spre procesor, memoria RAM, sau placa video.Memoria RAM ar trebui să fie de minim 8 Gb, procesorul minim i5, iar placa video Nvidia RTX ar putea fi de mare ajutor.

Tabletă

Îmi trebuie tabletă dacă am laptop ? Eu aș spune că da, Laptopul este mai mare, mai voluminous decât o tabletă, deci îți va fi destul de ușor să o iei cu tine peste tot și având monitorul mai mare decât cel al unui telefon, nu va fi nevoie să dai zoom pentru a accesa un anumit buton. Aceasta este o tabletă medie, cu un preț accesibil și recenzii foarte bune, îți place?

Boxe

Mi-am achiziționat boxe când am fost nevoită să scriu subtitrarea unui filmuleț în engleză. Sunetul era extrem de slab, angajatorul nu avea altă variant și am fost nevoită să găsesc o soluție pentru a-l amplifica. Încă am boxele și le folosesc la nevoie, deci chiar dacă nu este un „must”, boxele merită achiziționate, niciodată nu știi când îți vor fi de folos. Acestea nu sunt cele mai performante boxe, dar vor face față cu brio la orice job vrei avea. Dacă , în schimb, vei deveni muzicant, s-ar putea să îți trebuiască altele.

Cameră web

Majoritatea laptopurilor au cameră web, iar pentru PC uri sunt multe variante de cumpărat. Eu am folosit la început camera încorporată în laptop, dar sunetul lăsa mult de dorit, iar imaginea era destul de încețoșată, așa că mi-am cumpărat o cameră web pe care am folosit-o mult timp( am renunțat la ea când mi-am permis un laptop de o mai bună calitate ). Dacă vei avea un angajator destul de pretențios, este posibil să fii nevoit să îți achiziționezi o cameră web pentru un plus de claritate atât a imaginii cât și a sunetului. Aceasta este la un preț foarte bun, iar caracteristicile sale denotă că produsul este de o bună calitate ( are și multe recenzii).

Smartphone

De ce ne trebuie un smartphone? Exact asta a fost și întrebarea mea de acum ceva ani, chiar este esențial? Da, este foarte important să folosim toate mijloacele de comunicare cu angajatorul, deci poate fi vorba de un videocall când ești în tramvai sau trebuie să trimiți un e-mail și nu ești acasă. Un laptop nu îl poți lua mereu cu tine , iar un PC nici nu intră în discuție, deci un smartphone este foarte util în acest domeniu. Nu este destul să avem doar acest telefon, dar și fără el viața noastră de freelanceri poate fi destul de dificilă. Eu sunt fan Samsung, așa că vă voi arăta ce cadou vreau de la Moș Crăciun.

Imprimantă

Eu nu am avut imprimantă de la început, dar vă pot spune că acum este un device estențial pentru mine. O folosesc mai ales în joburile de traducere sau tehnoredactare, este mult mai ușor de urmărit pe foaie și eventual mai pot face semne , completări, decât să micșorez ferestra și să urmăresc mereu rândurile. Eu nu folosesc tuș color, deci nu este o cheltuială importantă, dar este mult mai comod decât să tot merg la un copy center să listez câte o pagină, două. Un alt avantaj este că Scanerul vine la pachet cu imprimanta, deci pentru „a avea mereu actele” la dumneavoastră, le puteți scana și păstra într-un folder pe smartphone.

Birou

Da, biroul este important. Eu am ales un biroul pe colț, amplasat în fața ferestrei pentru a avea lumină naturală. În alegerea acestei piese de mobilier fiți atenți la înălțimea lui pentru a fi în concordanță cu necesitățile dumneavoastră, amplasarea sa într-ul loc luminos și o dimensiune care să vă pemită să vă desfășurați cu toate documentele de care aveți nevoie.

Scaun de birou

Freelancingul presupune ore întregi în scaun, deci un stil de viață sedentar. Deși nu este un obicei sănătos, uneori nu avem de ales, de aceea eu încerc să găsesc tot felul de soluții pentru a-mi proteja cât mai bine sănătatea. Pe acest considerent, mi-am achiziționat un scaun de birou ergonomic. În comparație cu un scaun normal, cel ergonomic m-a scăpat de durerile de spate și adopt o  poziție mai corectă în timpul scrisului. Prețul este puțin mai mare decât al celui clasic, dar  eu consider ca un kinetoteraput este mai scump, pe lângă suferința fizică dată de afectarea coloanei printr-o poziție incorectă.

Ochelari speciali pentru calculator

Deoarece freelancingul presupune multe ore petrecute în fața calculatorului, este indicat să ne protejăm vederea cu ajutorul lentilelor prevazute cu reflexe. Purtându-i atunci când suntem în fața calculatorului, vom observa că ochii noști vor fi odihniți ( nu va mai apare acea senzație de nisip în ochi) , iar durerile de cap vor dispărea. Eu am aflat acest lucru de la un oftalmolog căruia i-am povestit ce job am,iar la recomandarea lui mi-am achiziționat o pereche de ochelari acum 5 ani pe care îî port și în ziua de astăzi, deci este o investiție utilă și de lungă durată.Cu doar 60 de lei puteți să vă protejați ochii.

Sper că nu te-am plictisit și ai găsit aceste informații utile pentru cariera ta. Eu îți doresc în continuare mult succes și urmărește promoțiile pentru a-ți ahiziționa device-urile de care mai ai nevoie.  

 Coffee image created by Freepik

Comentează şi tu

comentarii