Atunci când ai un client, indiferent despre ce proiect e vorba, acesta îţi va cere estimări. “Cât crezi că va dura până vei fi gata?” este o propoziţie pe care o vei auzi de foarte multe ori de-a lungul carierei tale. Şi pentru că se întâmplă des, bineînţeles că îţi doreşti să stăpâneşti această artă de a estima satisfăcător pentru clienţii tăi.
Hai să-ţi spunem cum ar trebui să decurgă discuţia cu ei:
- estimarea este inexactă de la sine - poţi să foloseşti exemple care să-i fie clientului la îndemână sau să faci comparaţii cu proiecte similare pe care le-ai mai avut. E bine să îţi acorzi o mică marjă de eroare, mai ales când eşti la început de carieră în freelancing, pentru că atunci nu ai la ce să te raportezi.
- clientul are frici - majoritatea celor care lucrează cu freelanceri au spaime legate de durata de lucru. Şi cum timpul înseamnă bani, ei de fapt se tem că depăşesc bugetul alocat sau că sunt lăsaţi cu treaba neterminată. Dacă le explici că tu cunoşti aceste frici şi că vei face tot ce depinde de tine ca lucrurile să decurgă bine, mai ai o şansă ca normalitatea să se instaleze între tine şi clienţii tăi.
- poţi să-i faci o estimare care poate fi verificată pe măsură ce şi tu afli mai multe informaţii. Atunci când cineva îţi oferă detalii despre fiecare etapă de lucru, despre ce dificultăţi apar, despre cât dureaza ca să fie rezolvate, începi să capeţi siguranţă.
Desigur că mai sunt şi situaţii care nu trec neapărat prin acest tipar. Ce vrem să spunem este că dacă tu ca şi freelancer îţi înţelegi clientul şi spaimele sale, poţi să îi răspunzi cu deschidere şi profesionalism. Fii sincer, oferă-i detalii despre ceea ce faci chiar şi atunci când asta înseamnă să-ţi consumi din energie şi din timp!
Dacă ai un client mulţumit, îţi poate oferi şi alte proiecte pe viitor, nu-i aşa?