Poate că mulți dintre cei care ați început un blog o faceți doar din pasiune și nu vă gândiți să faceți bani prin această metodă. Dar mai devreme sau mai târziu, în funcție de efortul depus, blogul va căpăta tot mai mulți vizitatori cu tot felul de interese.

În spatele fiecărei vizite se află de fapt un om care a ajuns pe blogul tău printr-o simplă căutare pe Google, de pe facebook sau pur și simplu a primit o recomandare. Ei bine, acest utilizator are și el anumite cheltuieli lunare și face tot felul de achiziții. Știm foarte bine momentele când abia ne ajungeau banii de la o lună la alta, așa este și în cazul lor. Asta înseamnă că acești oameni cheltuie bani prin diverse cumpărături.

Aceste achiziții pot fi simple produse de uz casnic, electrocasnice, un computer nou, mobilă sau chiar credite și vacanțe. De multe ori ne putem da seama foarte ușor de ceea ce cumpără vizitatorii noștri. Dacă ai, de exemplu, un blog de camping, cu siguranță aceștia sunt interesați de orice accesoriu pentru camping, munte sau escaladare.

În alte situații, nu este așa clar de ce sunt interesați vizitatorii noștri așa că rămâne să testăm. Vom vedea mai jos cum.

Ideea principală și cea mai importantă în monetizarea blogului este să fie cât mai bine țintită pe nevoile sau dorințele vizitatorului și să nu fie în niciun fel agasantă și obositoare pentru acesta. Cu cât sunt mai discrete bannerele sau linkurile promoționale, cu atât utilizatorul tău are o experiență mai plăcută pe site și cu siguranță va mai reveni.

Cum monetizăm noul nostru blog? Mai jos vom elabora câteva idei ușor accesibile ce vă vor ajuta să faceți bani din blog.

1. Marketing afiliat

Ce este marketingul afiliat? Pe scurt, este vorba despre un magazin online și un afiliat, ca tine, care se înțeleg ca la orice vânzare efectuată de către afiliat, magazinul să îi ofere un comision din vânzarea respectivă.

Fiecare magazin are un comision și condiții diferite față de celelalte așa că trebuie studiat cu atenție fiecare program în parte. Să presupunem că vinzi cuiva această carte de la elefant.ro. Fiindcă elefantul oferă 8% comision pentru cărți, vei primi 2.02 RON pentru această tranzacție. Nu este mult dar în timp se adună și îți poți acoperi costurile de găzduire.

Poți găsi sute de magazine românești la care să te afiliezi și poate te gândești că este o mare bătaie de cap să faci asta pentru fiecare magazin în parte. Din fericire, au fost câțiva băieți care au observat problema aceasta și au creat așa numitele rețele de afiliere care sunt de fapt niște marketplace-uri unde poți alege cu ce magazine vrei să colaborezi, iar mai mult de atât aceștia intermediază tot procesul de înregistrare comisioane.

Îți recomand să îți creezi un cont pe 2Performant, unde vei găsi magazine precum elefant, evomag, vola, orange și multe altele. De asemenea, ar fi bine să îți deschizi un cont și la Profitshare deoarece aici este prezent și eMag.

2. Reclame Adsense

Monetizarea prin Adsense este probabil cea mai populară și cea mai atractivă deoarece nu presupune o altă acțiune din partea vizitatorului decât aceea de a da click pe un link sau banner Adsense iar în acel moment tu vei primi o parte din profitul pe care îl încasează Google.

Cum funcționează acest proces?

De regulă, magazinele online țintesc spre anumite cuyvinte cheie și interese pentru a atrage utilizatori în magazinul lor. De multe ori se va întâmpla ca pe blogul tău de camping, pentru un anume vizitator, să apară o reclamă la corturi. Dacă vizitatorul este interesat și dă click, magazinul respectiv plătește o sumă de bani care se împarte între tine și Google. Magazinul câștigă un potențial client iar tu și Google împărțiți câțiva cenți.

Se merită oare? Depinde de ceea ce vinde acel magazin. O rată de conversie bună este de 5%, asta înseamnă că din 100 de clickuri, doar 5 vor aduce câte o vânzare. Magazinul plătește pentru toate cele 100 de clickuri, dar cel mai probabil acei 5 cumpărători îi aduc mai mult profit decât a cheltuit pe clickuri.

Joacă-te puțin cu cifrele și vezi dacă merită să mergi pe reclame Adsense sau să rămâi pe afiliere. Astfel vei vedea prin ce canal câștigi mai mult.

3. Advertoriale

O altă metodă destul de populară este aceea de a vinde spații publicitare pe blogul tău, dar mai cu seamă articole promoționale. Dacă ai un blog de camping și te ții de treabă, postezi articole regulat, ești activ pe rețelele sociale, vei strânge la un moment dat o comunitate pe această nișă iar firmele care vând produse în această zonă vor dori să se asocieze cu tine. Vei putea începe o colaborare cu aceștia și le vei scrie un articol în schimbul unei sume de bani.

Nu te gândi la această metodă ca la una îndepărtată. Dacă deja postezi conținut regulat pe blog, s-ar putea să ai posibilitatea de a începe colaborări cu diverse magazine pe sume mai mici de bani și prin platforme precum Blogal Initiative, Advertoriale.eu și vei mai găsi multe altele printr-o simplă căutare pe net.


Acestea sunt doar trei idei prin care îți poți monetiza blogul. Vei găsi pe internet și articole cu 70 de idei. Dar scopul nu este să găsești cât mai multe metode, ci să vezi care ți se potrivește cel mai bine. Pe viitor vom reveni și cu liste mai stufoase pentru cei care caută să îți diversifice veniturile.

Comentează şi tu

comentarii