Cu toţii am auzit de brandul unei firme, al unui produs sau al unui serviciu. Şi cam înţelegem la ce se referă. Dar ce înseamnă brand personal şi la ce ne-ar folosi aşa ceva, e un pic mai confuz. Observăm frecvent că maniera în care oamenii îşi construiesc carierele este una haotică. Asta înseamnă că dacă în timp treci de la un domeniu la altul va trebui să o iei de la capăt de fiecare dată şi toate cunoştinţele şi abilităţile dobândite anterior nu-ţi mai sunt de niciun folos.

Brandul personal, o definiţie

Brandul personal s-ar putea defini cam aşa - felul în care te percep ceilalţi. Printre aceştia pot fi şefi, colegi, prieteni şi chiar propria familie. Aşadar, vrei să ai o evoluţie profesională coerentă şi un scop bine determinat? Vrei ca eforturile tale să nu se risipească? Asta înseamnă că ai nevoie de un brand. Numai al tău. Cartea ta de vizită. Brandul personal îţi este de ajutor atunci când vrei un job mai bun, mai bine plătit, cu mai multă vizibilitate. Dar îţi este de mare folos atunci când vrei să lucrezi ca freelancer. De fapt, nici nu prea poţi lucra ca freelancer fără un brand personal.

Brandul accidental vs brandul deliberat

Fie că vrei, fie că nu, în jurul tău se construieşte un brand. Ideal ar fi ca acesta să fie deliberat şi nu la întâmplare. Brandul personal include aspecte profesionale (abilităţi, cunoştinţe, portofoliu, etc.) dar şi trăsături personale. Primele care sunt percepute sunt cele personale. Contează cum vorbeşti, ce vorbeşti, ce anume emani prin prezenţa ta. Să fii convingător, serios şi adecvat job-ului pe care îl vizezi. Dacă eşti perceput ca neserios din cine ştie ce motive, contează prea puţin că ai putea face o muncă de calitate. Angajatorii (clasici sau cei din freelancing) caută persoane pe care să se poată baza. Dacă nu ştii în acest moment cum eşti perceput, cere feed-back de la şefii şi angajatorii tăi. Astfel vei afla care sunt trăsăturile de caracter sau profesionale la care mai ai de lucru.

Cum îţi faci cunoscut un brand personal?

Prin propria prezenţă şi interacțiunea cu personale din jur. Cu cei care ar putea să te angajeze. Evident, nu relaţii bazate pe linguşeală. Ci relaţii umane şi profesionale de durată, pe baze solide. În al doilea rând e bine să ai spaţii în care să-ţi afirmi cunoştinţele, performanţele, portofoliul. Poţi avea un site sau un blog, pagini de promovare pe platformele de socializare şi poţi activa pe site-uri sau platforme de job-uri sau de freelancing.

Coerența imaginii obţinute te va ajuta să ai o muncă adecvată şi un venit pe măsura muncii depuse.

 

Comentează şi tu

comentarii