Se întâmplă uneori să dai peste clienţi mai dificili. Nu sunt toţi la fel. Ocazional mai apar şi probleme care ţin de comunicare, bani sau organizarea curentă a activităţii. Ca şi freelancerii, şi clientii acestora sunt foarte diverşi. Unii comunică mai bine, alţii nu. Unii gestionează bine banii şi plăţile, alţii nu. Unii sunt extrem de organizaţi şi îţi impun şi ţie să fii la fel, alţii sunt adevărate catastrofe la acest capitol.
Am grupat posibilele probleme în 3 categorii şi haideţi să le analizăm împreună:
- Comunicarea: nu-ţi urmează sfatul, comunici cu dificultate cu ei, nu ştiu ce vor, trebuie să tot refaci diverse lucruri, te simţi inferior clienţilor tăi, simţi că ceva nu e în regulă.
Nu degeaba se spune că reuşita unui proiect şi deci a unei relaţii de muncă, depinde în procent de 80% de comunicare. Chiar de la început, de cand te-ai implicat într-un proiect trebuie să puneţi la punct aspectele care ţin de comunicare. E posibil ca aceste persoane să nu ştie care sunt aşteptările tale, să nu ştie exact cum decurge activitatea ta şi ce-ţi trebuie concret. Discutaţi despre probleme atunci când apar sau, şi mai bine, atunci când sunt previzibile. Dacă ai încercat de câteva ori să lămureşti lucrurile şi vezi că nu merge, ca nu vă îndreptaţi în nicio direcţie - renunţă! Te aşteaptă alte proiecte la care să lucrezi, nu-ţi mai pierde vremea.
- Banii: eşti obligat să mai scazi tariful, eşti plătit târziu sau deloc, dispar când e vorba de bani, clienţii nu au un buget alocat.
Banii reprezintă un subiect delicat pentru că e greu să discuţi despre ei şi să ai şi rezultate. Dar activitatea de freelancing este motivată de câştigul financiar, deci n-ai cum să scapi. De asta e bine să lamuriţi aspectele care ţin de bani chiar de când accepţi un proiect. Dacă primeşti răspunsuri evazive, neclare - nu-ţi mai pierde vremea. E posibil ca de-a cursul carierei de freelancer să ţi se întâmple şi ţie să munceşti şi să nu primeşti bani sau să-i primeşti mai târziu aşa încât să-ţi încurce toate treburile. Într-un fel e un risc asumat. Cei mai mulţi clienţi pe care îi vei avea se vor achita de obligaţiile financiare faţă de tine.
- Organizarea: proiectul nu are un scop, nu te îndrepţi către viitoare proiecte de succes, termenul de predare e scurt, lucrezi tot timpul: noaptea târziu, în weekend sau în zi de sărbătoare
Problemele organizatorice sunt frecvente. Apar chiar şi în cazul unor persoane obişnuite să lucreze cu freelanceri, în orice fel de proiecte. Într-o anumită doză este un risc asumat - e necesar să te pliezi pe necesităţile şi stilul de lucru pe care îl are clientul tău, dacă vrei să-ţi meargă bine. Însă, până unde mergi cu eforturile şi sacrificiile depinde doar de tine şi de cât de acută e nevoia ta de bani.
Mai gândeşte-te şi la sănătate, familie, prieteni. Banii sunt importanţi dar nu sunt singurii importanţi. Obişnuieşte-te să priveşti lucrurile în context şi dacă e necesar să iei decizii drastice. Sau cum ar spune un freelancer cu experienţă despre astfel de clienţi: educă-i sau scapă de ei!
Tu te-ai lovit de situaţii dificile în relaţia cu clienţii tăi?
Cum te-ai descurcat?