Dacă eşti la început de carieră în freelancing în mod sigur ţi-ai pus această întrebare, pe lângă multe altele. Merită să-ţi spunem că fiecare modalitate de calcul pentru venitul unui freelancer are avantaje şi dezavantaje şi că numai tu eşti în măsură să decizi cum e mai bine pentru tine. Important este să găseşti şi clientul potrivit cu care să reuşeşti să te înţelegi aşa încât să fie şi munca gata şi banii plătiţi la vreme.
Hai să analizăm puţin situaţia:
- plata la proiect - proiectele care se postează pe platformele de freelancing sunt variate. Atât de variate încât e greu să le pui pe categorii. Sunt proiecte de scurtă durată, de durată medie, de lungă durată, urgente, care depind de un singur om în întregime, care depind de mai multe persoane, etc. Cel mai des se postează proiecte scurte sau medii, ocazional urgente. Dacă eşti dispus la un hei-rup înseamnă că şi banii vor veni mai repede. Dacă vrei să ai un program organizat atunci alege proiecte medii. Asta înseamnă că o lună sau poate două vei lucra fără să primeşti niciun ban, timp în care va trebui să trăieşti din ceva. E bine când îţ vin mai mulţi bani deodată, pentru că poţi să-ţi rezolvi mai multe treburi, dar şi aşteptarea e grea. Şi atunci e bine să poţi jongla cu proiectele şi durata lor aşa încât să ajungi la performanţa ca saptămânal să-ţi vină bani.
- plata pe oră - acest tip de plată este cel mai sigur pentru că orele lucrate sunt monitorizate de un soft al platformei de freelancing pe care o foloseşti, dar are şi un dezavantaj: te ţine lipit de PC şi de masa de lucru. Eşti sigur de bani, dar adio libertate de miscare.
- plata pe etape - dacă te implici într-un proiect care se întinde pe mai multe luni sau chiar ani e clar că urmează să îţi primeşti banii pe etape sau în regim milestones (acesta este termenul întâlnit pe platforme). Fie că e vorba de etape raportate la timp, fie la rezultatele pe care le ai în munca ta. Cum se predă respectiva muncă, se virează şi banii către freelanceri.
Cel mai greu pentru un freelancer începător care nu şi-a mai administrat banii într-un mod atât de dinamic este să reuşească să-i gestioneze. E important să-ţi notezi cu atenţie cheltuielile (facturi lunare, impozite, reparaţii, etc.), să nu risipeşti banii pe care îi ai, să înveţi să economiseşti pentru perioadele mai dificile şi să te gândeşti la viitor, în general. Dinamismul financiar te va învăţa repede să fii un bun administrator al banilor pe care îi munceşti.
Dacă ai întrebări, te rugăm să le postezi mai jos. Îţi vom răspunde în cel mai scurt timp!