Flexibilitatea este o trăsătură importantă la un freelancer. Într-o primă fază poate înseamna să ai abilitatea de a lucra la proiecte variate. Atunci când ești începător lucrezi la proiecte pe sume mici. Dacă vrei să îți câștigi existența astfel, înseamnă să iei deodată mai multe proiecte mici și cumulate să ajungi și tu la o sumă decentă. Dar asta presupune ca pentru un proiect să introduci date, pentru altul să faci cercetări pe internet, pentru altul să traduci texte, pentru altul să administrezi conturi pe platformele de socializare, pentru altul să postezi conținut pe diverse bloguri, etc. Și acestea sunt doar câteva exemple de activități pe care le poți presta concomitent.

Nu e chiar ușor să treci de la una la alta într-un timp foarte scurt și dacă vei continua așa o bună bucată de vreme vei sfârși obosit și fără inspirație. E bine că le poți face, dar nu trebuie să lucrezi în ritmul ăsta la nesfârșit.

Hai să-ți dăm câteva idei:

  • impune-ți să nu lucrezi duminica, oricât de mare ar fi volumul de muncă sau nevoia de bani.
  • fă-ți un program zilnic, ține-te de el și comunică-l și clienților tăi
  • după o perioadă în care ai lucrat cu succes la mai multe proiecte e bine să devii selectiv și să crești treptat tariful. Nu uita să-ți completezi portofoliul.
  • păstrează clienții cu care te-ai înțeles bine și s-au dovedit serioși - chiar merită să faci un efort ca să-i păstrezi!
  • nu cheltui toți banii pe care îi muncești - fă-ți un plan de economisire: gândește-te că pot să apară urgențe diverse în viața ta, că vei avea nevoie de concediu la un moment dat, etc.
  • măcar o dată pe an, ia-ți concediu. Organizează proiectele în așa fel încât să te poți rupe de muncă pentru 20-30 zile. Îți va prinde foarte bine. Te vei întoarce cu un izvor nou de inspirație!
  • ține pasul cu lucrurile noi din domeniul în care te-ai specializat dar nu neglija nici noutățile din domeniile conexe. Îți vor fi de mare ajutor.

Flexibilitatea poate deci să însemne jonglarea pentru o perioadă cu diverse proiecte. Poate să se refere la programul tău - să ți-l adaptezi în funcție de clientul pe care îl ai (acesta poate fi din altă țară, pe alt fus orar). Poate să însemne ca, atunci când e vorba de un proiect mare, de lungă durată, să accepți un tarif mai mic. Faci asta nu ca să câștigi mai puțin ci ca să ai stabilitate o bună bucată de vreme, ceea ce nu e deloc de neglijat. Învață treptat să te administrezi foarte bine, pentru că vei vedea cât de mare e nevoia aceasta pe toate planurile. Dacă scapi din vedere un singur domeniu al vieții tale, vor fi afectate toate celelalte.

Echilibrul e fin și depinde de tine!

Noi îți urăm succes.

Comentează şi tu

comentarii