Când auzi  CEO-Must Read se prea poate să te gândești că e vorba de o carte pe care trebuie să o citească șefu'. Dar după ce răsfoiești o parte din cărțile de mai jos, realizezi că acestea sunt mai degrabă pentru cei care vor să devină CEO.

În alte cuvinte, informațiile oferite în aceste cărți sunt importante pentru orice gestionar de afacere sau lider de care depind zeci sau poate chiar sute de oameni. Iar dacă aceste informații sunt așa de bune pentru ei, de ce n-ar fi bune și pentru tine?

Nu mai stăm prea mult în introducere, ci vom dezvolta mai multe la fiecare carte în parte.

1. Warren Buffett despre aproape orice

Comandă cartea!

Despre Warren Buffett poate ați mai auzit. Este unul din cei mai buni investitori din lume cu o avere de peste 59 miliarde de dolari. Toți investitorii de succes îl recomandă ca fiind una din cele mai bune surse pentru cei care vor să învețe mai multe despre acțiuni și investiții.

Rețeta lui Buffett este simplă la prima vedere. Acesta caută companii ale căror acțiuni sunt subevaluate, anticipează creșterea și le cumpără înainte ca aceste acțiuni să devină mai scumpe. În acest fel generează un profit consistent.

Cartea prezintă și alte aspecte din viața personală a investitorului cum ar fi prietenia sa cu Bill Gates și misiunea lor filantropică, interviuri și articole din Forbes dar și detalii mult mai personale. Unul dintre acestea este răspunsul său când a fost întrebat ce avere va moșteni copiilor săi: „suficienți bani astfel încât să simtă că pot face orice, dar nu atât de mult încât să poată să nu facă nimic“.

2. Magnații - Charles R. Morris

Cumpără cartea!

Charles Morris susține că economia americană modernă se datorează următorilor patru magnați: Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould și J.P. Morgan. Ei au fost cei care au trecut America cu succes prin epoca de aur, fiecare în domeniul său de activitate. În această carte aflăm mai multe despre magnatul oțelului Carnegie, regele petrolului Rockefeller, vrăjitorul căilor ferate Gouldși despre finantistul Morgan.

Ce putem învăța noi de la aceștia dacă nu suntem lideri în nicio industrie? Cel mai important lucrur, principiile care i-au adus la acel nivel. Pentru că nu lucrurile mari fac diferența, ci mai degrabă cele mici.

3. Excelența în Management - Linda A. Hill și Kent Lineback

Comandă cartea!

Drumul către top management poate fi de cele mai multe ori atât obositor, cât și dificil. Mereu te vei împiedica de obstacolele comunicării, ale pieței și ale concurenței. Însă ce trebuie să faci pentru a deveni un manager excelent? Ai nevoie de o autoevaluare continuă și trebuie să fii foarte sincer cu tine de fiecare dată.

Nu poți avansa dacă nu accepți atunci când greșești, pentru că nu vei învăța nimic din asta. Cartea este plină de sfaturi utile și aplicabile pentru orice persoană care se dorește a fi un manager de succes.

4. Aventuri din lumea afacerilor - John Brooks

Comandă cartea!

Dacă-ți place domeniul investițiilor și al Wall Street, în această carte vei avea parte de cele mai importante evenimente de pe piața bursieră în care au jucat vizionari, bănci și mulți speculatori pentru a realiza profit sau pentru a-și îndeplini visele. Întâmplările din această carte nu sunt doar povești de succes, vei avea parte și de exemple triste dar din care putem învăța cu toții multe despre spiritul de cooperare și despre înțelepciune.

5. Rețeta Geniului - Robert Greene

Descarcă ebook!

De cele mai multe ori avem impresia și vrem să credem că multe abilități le avem încă din naștere. Dar adevărul este că majoritatea dintre noi ne naștem cu șanse egale de a excela. Diferența stă doar în sârguința, răbdarea, preseverența și încrederea pe care o avem în munca pe care o facem.

Robert Greene a observat strategii similare în viața unor mari personalități precum Goethe, Einstein, Darwin sau Mozart și urmând aceste strategii putem ajunge să ne găsim vocația în care merită să ne concentrăm toată energia pentru că doar în acest mod putem ajunge expert într-un anumit domeniu.

6. Află cum - Dov Seidman

Comandă cartea!

În lumea în care trăim afacerile nu se mai rezumă doar la serviciile pe care le oferim sau la stocurile pe care le avem. Acum este mai important cum ne vindem produsele, cum ne comportăm, cum consumăm și cum semănăm încredere în relația cu oamenii din jur, clienții noștri.

În aceste momente contează mai mult ca niciodată încrederea, respectul, transparența și reputația pe care o avem în piață pentru că degeaba avem un produs sau serviciu bun dacă ne lipsesc aceste patru calități.

7. Capitalul în secolul XXI - Thomas Piketty

Comandă cartea!

Thomas Piketty prezintă în volumul său de peste 1000 de pagini o problemă fundamentală a secolului nostru. Teoriile sale sunt bazate pe cifre din ultimele trei secole și subliniază o tot mai mare inegalitate a averii între cei bogați și săraci. Problema principală este că familiile bogaților acumulează tot mai mult capital pe care îl moștenesc mai departe, pe când cei din clasa mijlocie și cei săraci abia reușesc să economisească pentru propria pensie.

Piketty vine cu soluția impozitării moștenirii și a capitalului, o măsură care este socialistă și care a stârnit controverse printre cei din politica de dreapta, numindu-l pe Piketty noul Marx.

8. Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce - Sheryl Sandberg

Comandă cartea!

Cu toate că trăim într-o perioadă în care femeia are aceleași drepturi ca bărbatul, majoritatea guvernelor și companiilor sunt conduse de bărbați. Nu este neapărat un lucru rău, pentru că într-o funcție de conducere este bine să fie persoane competente, indiferent de sexul acestora.

Dar această carte dorește să transmită o schimbare de percepție și o mai mare deschidere asupra integrării femeii în societate. Nu este o carte despre cum ar trebui ca bărbații să lase locul femeilor în funcții de conducere, ci este o carte pentru femeile care nu au curajul să înceapă o carieră pentru că sunt de părere că vor trăi mai bine în umbra soților lor.

9. Cinci tentații ale unui CEO - Patrick Lencioni

Comandă cartea!

În cazul unui eșec în companie, CEO-ul caută mereu care este problema când se prea poate ca el să fi fost cel care a cauzat respectiva situație. La cartea de la nr. 3 ziceam despre acest obicei și cum nu poți avansa în viață și în carieră dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru greșelile companiei ca fiind ale tale.

Mai jos veți găsi care sunt cele cinci tentații ale unui CEO, iar în carte veți afla mai multe detalii despre fiecare și cum trebuie să le combateți:

  • Alegerea statutului în locul rezultatelor
  • Alegerea popularității în locul responsabilității
  • Alegerea certitudinii în locul clarității
  • Alegerea armoniei în locul conflictului
  • Alegerea invulnerabilității în lcoul încrederii

10. Un singur lucru - Gary Keller și Jay Papasan

Comandă cartea!

În fiecare zi ești asaltat de mailuri, probleme, mesaje, întâlniri și toate acestea te distrag de la scopul tău primordial. Locul de muncă sau afacerea te consumă atât de mult încât nu mai ai timp nici măcar de familie și în aceste condiții ai parte doar de productivitate scăzută, deadline-uri depășite, câștiguri mai mici și încetarea ascensiunii profesionale.

Cartea aceasta îți promite că te va ajuta să câștigi mai mult, să fii mai productiv și să excelezi în cariera ta profesională. Are doar 272 de pagini așa că vei afla foarte repede soluția problemei tale, fără să „pierzi” prea mult timp.

11. Avantajul - Patrick Lencioni

Comandă cartea!

De foarte multe ori poți avea o strategie excelentă, produsele cele mai bune și planurile de afaceri cât mai complese, dar lucrul acesta nu definește o companie de succes. Pentru că dincolo de cifre există oameni, relații, sentimente iar dacă mediul de lucru este toxic în companie, degeaba ai cea mai mare cifră de afaceri pentru moment pentru că acest succes se va stinge pas cu pas.

Pentru o companie puternică ai nevoie de un mediu de lucru sănătos în care se pot dezvolta relații foarte bune între angajați, astfel încât aceștia să muncească din plăcare și nu din nevoia de a câștiga bani. Pentru că nimic nu este mai dăunător pentru firmă decât un angajat care își urăște jobul dar stă pentru că are nevoie de bani.


Acestea sunt 11 cărți pe care trebuie să le citească orice CEO, lider sau aspirant-antreprenor. Vi le recomandăm cu lectură și sperăm să vă fie cât mai utile în situațiile pe care le întâmpinați.

Vouă care carte vă place mai mult?

Comentează şi tu

comentarii