Dacă vrei să lucrezi cu spor în fiecare zi, presupune înainte de toate, să-ţi placă ceea ce faci. Vei fi surprins să afli cât de mulţi oameni îşi urăsc muncă şi locul de muncă, dar se duc acolo în fiecare zi mânaţi de nevoi materiale. N-ar trebui să fie şi cazul tău. Poate că până acum n-ai avut ocazia să te gândeşti serios la acest aspect, aşa că iată prilejul ideal: tu ţi-ai găsit vocatia? Faci acel lucru pe care îl poţi face mai bine că oricine? Sau cu mai mare uşurinţă că oricine? În rândurile următoare vom vorbi despre vocaţie, eficiență şi eficacitate. E vreo legătură între aceste concepte? Vom vedea.

Vocatia - cum o găsești?

Sunt persoane care de la vârste fragede ştiu exact ce vor face când vor deveni adulţi. Sunt şi alte persoane care ajung la vârstă maturităţii dar încă nu şi-au dat seama care le este vocatia. Fiecare persoană are cel puţin un dar cu care poate face lucruri minunate pentru ea însăşi dar şi pentru ceilalţi. Gândeşte-te că poate eşti, de exemplu, un pictor nedescoperit dar te duci la birou zi de zi şi te chinui făcând o muncă administrativă care te seacă la suflet. Pentru că locul tău nu este acolo. Locul tău este într-un atelier, lăsând fantezia la treaba. Poţi să afli lucruri interesante despre ţine folosind acest site. După ce vei descoperi cine eşti, vei face ceea ce ar fi trebuit mereu să faci, vei munci cu plăcere şi bucurie.

Eficientă vs eficacitate

O să fii surprins să afli că nu munceşti pentru bani. O să te întrebi, “dar pentru ce? Pentru nasturi”. Nici pentru nasturi. Ideal ar fi să laşi banii să muncească pentru ţine, dar până acolo trebuie să pui la treaba vocatia proaspăt descoperită. Te vei pomeni muncind cu spor. Adică muncind cu eficientă. Fiecare moment al zilei îl vei petrece făcând cu sârg ceea ce-ţi place mai mult, lucrul la care eşti cel mai bun. Dar, faci tu oare ceea ce este nevoie? Ceea ce ţi se cere? Dacă da, înseamnă că eşti eficace. După ce realizezi că eşti chiar performant în muncă ta nu mai e decât un pas până când vei prinde aripi. Adică până când îţi vei deschide propria afacere, pornind de la vocatia ta şi de la muncă eficientă.

Comentează şi tu

comentarii