Vom discuta în rândurile următoare despre câteva frici ale freelancerilor. Nu există persoană care să nu fii trecut pe aici: dacă nu sunt plătit pentru munca depusă? Dacă ajung să trăiesc un coşmar? Dacă nu mă pricep să aleg proiectul potrivit mie? Haideţi să analizăm situaţia...

Neseriozitatea clientului
E adevărat că nu poţi să ştii cât de serios este omul de dincolo de monitor sau de la capătul celălalt al planetei. N-ai cum! Dar platforma online specializată pe care lucrezi a filtrat deja pentru tine acei clienţi de care freelancerii s-au plâns. Nu vei mai ajunge să ai tu probleme cu ei. În plus, sunt câteva repere care validează un client că fiind serios: metoda de plată a fost verificată de către platformă, a lucrat deja cu freelanceri în condiţii bune la mai multe proiecte, aceştia au făcut evaluări pozitive clientului, comunică bine ceea ce doreşte să-i munceşti, etc. Pe upwork.com riscurile sunt foarte mici să te întâlnești cu un client neserios.

Proiectul nepotrivit = coşmarul freelancerului
Dacă nu evaluezi corect proiectul pentru care licitezi rişti să nimereşti într-un coşmar. Dacă ai înţeles că nu-l poţi duce la bun sfârşit, retrage-te în cel mai scurt timp posibil, pentru că altfel îţi va fi foarte greu şi te poţi alege cu evaluări negative din partea clientului. Procesul de selecţie este unul care trebuie făcut cu mare grijă şi trebuie să ţii cont de multe criterii. Discută cu clientul, cere-i detalii suplimentare despre ce anume îşi doreşte să obţină de la acel proiect, ce alte activităţi decurg din angajamentul tău, cât durează fiecare, este eficient pentru tine să lucrezi la acel proiect din punct de vedere al banilor, al timpului şi al pregătirii tale? Poţi să accepţi un proiect plătit mai prost, dacă te ajută să creşti în munca ta. Poţi să faci un efort anume pe durată scurtă de timp. N-ai cum să ştii să faci 100% activităţile unui proiect, dar trebuie să ştii şi să le poţi face pe majoritatea. Nu vei avea timp să înveţi “din mers”. Va trebui să munceşti, nu să înveţi lucruri fundamentale în timp ce trebuie să munceşti cu ele. Dacă vrei, este ca atunci când îţi cumperi o pereche de pantofi: trebuie să fie pe măsura ta, altfel te alegi cu bătături.

Ţi-au mai trecut fricile şi spaimele? Ai reuşit să te cunoşti ceva mai bine pe ţine însuţi? Dacă da, înseamnă că eşti gata să afli mai multe în episoadele următoare ale acestui material. Sau...

Dacă vrei să știi mai multe despre freelancing sub toate aspectele și cum poți să reușești, am realizat un ghid special care te poate ajuta. Vezi aici despre ce anume e vorba. 

Comentează şi tu

comentarii