Știai că sunt ţări în care concediul de odihnă plătit ajunge chiar şi la 41 de zile anual? Sună aşa de bine când vine vorba de odihnă. Şi totuşi, să fie aşa de folositoare concediile lungi?

În urma unui studiu realizat de o companie de resurse umane pe un eşantion de 1100 de persoane s-au descoperit câteva lucruri interesante. Persoanele cu concedii lungi erau dispuse să depună eforturi suplimentare odată întoarse la serviciu. Aveau bateriile încărcate şi erau gata de muncă. Persoanele care nu-și luaseră decât câteva zile pentru odihnă erau slab motivate să fie productive în muncă. Merită să menţionăm că în fiecare ţară contează numărul de zile de concediu anual plătit dar şi zilele declarate sărbători naţionale.  

Concediul de odihnă în România

În România ai minim 20 de zile de concediu. Cifra creşte în funcţie de activitatea prestată şi de anii de muncă pe care îi acumulezi. Totuşi, puţini angajaţi reuşesc să-şi folosească an de an toate zilele din concediul de odihnă. Unii se tem că la întoarcere vor fi concediaţi. Acuzaţi că nu le pasă de munca lor, că nu-şi vor lua banii deşi concediul e plătit, etc. Sunt tot felul de situaţii de care angajaţii se sperie atunci când vine vorba de libere şi concedii. Situaţiile sunt similare indiferent de mediul în care lucreaza (de stat, privat, etc). Totuşi, ar trebui să înţeleagă toată lumea că un angajat insuficient odihnit nu are cum să fie productiv, eficace în munca sa. Oricât de motivat ar fi, efortul constant îl poate epuiza.  

Odihna unui om care munceşte de ani de zile cu conştiinciozitate e importantă şi necesară. O firmă care nu-i respectă acest drept îl va pierde prin demotivare şi neglijare. Aşadar, dragi angajatori, sunteţi direct interesaţi să păstraţi angajaţii harnici şi serioşi, pentru a putea beneficia de serviciile lor mulţi ani înainte.

 

Comentează şi tu

comentarii