Modulele, sau plugins, sunt acele programe care ne ușurează munca pe wordpress. Ce fac ele mai exact? Păi sunt multe chestii de design sau de funcționalitate care pot fi rezolvate doar prin linii de cod sau muncă repetitivă. De exemplu, cu ajutorul unui plugin putem alege culoarea textului fără să știm HTML sau CSS. Iar cu alte pluginuri putem seta ca la fiecare articol să se adauge automat o imagine reprezentativă.

Mulți experți ne recomandă să folosim cât mai puține pluginuri deoarece acestea îngreunează situl. Așa și este, doar că la început trebuie să ne concentrăm mai mult pe aspectele mai importante iar cu timpul vom învăța și chestii tehnice care ne permit să nu mai folosim pluginuri. Însă modulele care ne scapă de munca repetitivă sunt bune și pentru cei care știi foarte bine anumite limbaje de programare. Vom discuta despre fiecare în parte în articole viitoare.

Cum instalezi un modul/plugin? Din meniul principal al sitului tău dai un click pe Module iar apoi pe Adaugă Module. În acea pagină poți da căutare oricărui plugin îl găsești mai jos. Noi vom lăsa și link de download, doar că este puțin mai grea procedura de încărcare manuală, mai ales pentru aceia dintre voi care sunteți mai la început.

Mai jos îți vom recomanda câteva pluginuri care te vor ajuta să gestionezi situl tău în cele mai bune condiții și vor face experiența utilizatorului cât mai plăcută.

1. Yoast SEO

Partea de SEO(optimizare pentru motoarele de căutare) îi sperie pe cei mai mulți. Deși tot ceea ce fac motoarele de căutare(Google, Bing, Yahoo, etc.) este să optimizez conținutul pentru fiecare utilizator în parte oferindu-i cele mai bune rezultate. Pe scurt, trebuie să oferi cel mai bun conținut pentru ca utilizatorul să dea de tine mai ușor. Doar că sunt unelte, precum aceasta, care îi spun lui Google, și altor motoare de căutare, despre ce anume este articolul tău și pentru ce persoane va fi relevant.

Acest plugin te ajută să îți aranjezi situl astfel încât Google să înțeleagă mai repede ce tip de conținut publici. Este ușor de folosit și trebuie doar să completezi ceea ce îți sugerează pluginul în anumite căsuțe. De exemplu, pentru acest articol vom folosi cuvântul cheie „plugin wordpress” pentru ca orice persoană care caută modul/pluginuri wordpress să afle mult mai ușor de articol.

2. Pretty Link

Este un alt plugin care are ceva componente de SEO. Dar ajută mai mult la experiența utilizatorilor pe sit. Îl poți folosi pentru a ascunde anumite linkuri lungi în ceva mai scurt care pare să aparțină sitului tău. Să spunem că recomanzi o carte de pe elefant pe situl tău, dar dacă ai pune linkul lor ar fi prea lung și nu arată prea bine într-un text. Dar poți folosi în locul acestuia linkul numesit.com/carte-de-autor și va arăta mult mai profesionist.

3. Jetpack

Jetpack este un mega-plugin, dacă-i putem spune așa, pentru că are o mulțime de facilități. Se poate folosi pentru a măsura traficul de pe site, pentru formular de contact, pentru a activa comentarii din facebook, pentru a afișa articole similare și multe alte beneficii. Cei care au mai avut în trecut un blog gratuit pe wordpress.com știu foarte bine utilitatea acestui plugin, dar pentru mai multe informații puteți accesa linkul din titlu.

4. Akismet

Pe internet există și spammeri. Persoane, sau roboți, care intră pe diverse bloguri și lasă comentarii cu linkuri spre diverse situri în alte limbi sau irelevante. Din fericire, WordPress are un sistem de comentarii la care trebuie aprobate manual toate acestea. Doar că ne putem trezi și cu sute astfel de comentarii pe bloguri care pot fi destul de obositor de gestionat. Akismet identifică care sunt spam și le elimină în locul nostru.

5. Hyper Cache

Acesta este un plugin care ajută ca blogul să funcționeze mult mai rapid mai ales dacă aveți mai mulți vizitatori. Aceasta este descrierea pe scurt, dar adevărul este că oferă o mulțime de beneficii tehnice pe care nu are rost să le înșiruim aici. Ideea este că în timp veți atrage ceva mai mulți vizitatori și e bine să fiți pregătiți din punct de vedere tehnic.

6. Nofollow for external link

Acesta este iarăși un plugin mai tehnic și este util celor care folosesc multe linkuri în articolele lor. Orice pagină de web are o anumită autoritate în motoarele de căutare iar dacă pe acestea se regăsesc anumite linkuri, pagina va transmite din autoritatea ei către acele linkuri.

Nu vrem ca Google să creadă că suntem spammeri așa că îl vom înștiința către ce pagini vrem să transferăm autoritate folosind rel=dofollow în codul linkului. Dacă nu vrem să transferăm autoritate, atunci trebuie să folosim rel=nofollow. Este obositor pentru orice editor să introducă manu al aceste linkuri, așa că pluginul setează din start acest lucru pentru toate linkurile pe care le lăsăm pe site.


Mai sunt multe pluginuri utile pentru diverse funcționalități. Cu alte module puteți crea tabele, puteți insera butoane coloratem, puteți crea galerii de imagini, puteți face backup la blog și multe alte opțiuni. Am lăsat doar acestea șase pentru că acoperă o bună parte din chestiile esențiale pentru orice webmaster precum: SEO, viteză sit, securitate și alte mici facilități. Mai mult de atât Jetpack(vezi #3) oferă zeci de funcționalități pentru care ar fi trebuit instalat încă un plugin. Așa că acesta vă scapă de multe alte probleme.

Sperăm să vă fie de folos și să vă descurcați cât mai bine cu instalarea noului blog.

Pasul 5: Alegerea temei | Pasul actual: Instalarea modulelor | Pasul 7: Prezenta pe retelele sociale

Comentează şi tu

comentarii