E posibil ca în viața ta de freelancer să ai și perioade în care să nu reușești să mai iei niciun proiect. Și dacă această perioadă de prelungește devine problematică, pentru că trebuie să trăiești din ceva. Chiar dacă ai ceva rezerve (așa e înțelept) ele se vor epuiza. Chiar și dacă mai ai vreun angajament clasic, o lipsă în buget se simte și e clar că ceva trebuie să faci. Oare ce? 

 

Iată câteva propuneri care te pot ajuta să ieși din situația în care te afli:

  • Analizează-ți tariful și felul cum ai licitat la ultimele proiecte. Tariful este un aspect important. Aplicațiile de licitare fac un calcul implicit: bugetul clientului, minus comisionul platformei, egal suma care îți revine ție. Dar nu funcționează lucrurile chiar așa de simplu. Trebuie să vezi pentru ce anume e alocat acel buget. Pentru tot proiectul? Pentru o parte din el? Calculează orar? Ca să înțelegi la ce se referă presupune să citești cu atenție oferta clientului. Altfel licitezi greșit sau ineficient.
  • Gândește-te dacă într-adevăr ai fi fost potrivit și care a fost motivul (altul decât tariful) pentru care ai fost refuzat. Sunt situații în care tu ca aplicant nu poți avea viziunea de ansamblu a ceea ce vrea clientul cu proiectul în cauză. Dacă te-a găsit nepotrivit, cel mai probabil are dreptate. Totuși, mai sunt și situații când clienții nu știu prea bine ce vor. Indiferent de caz, nu rămâne frustrat. Mergi înainte, trebuie să reușești. E mai de folos săa continui să încerci decât să stai îmbufnat, nu-i așa?
  • Poate chiar n-ai reușit să mai aplici la niciun proiect - vezi dacă ai căutat corespunzător. Găsirea proiectului potrivit e o treabă foarte importantă. Pot să fie sute sau mii de proiecte deschise, dacă nu e ceva potrivit pentru tine înseamnă că nu-ți folosește la nimic. Sunt perioade când nu găsești exact ce-ți dorești. Tocmai de asta e bine să nu ai o nișă de activitate excesiv de specializată. E bine să poți face competitiv mai multe lucruri.
  • Poate că nu ți-ai mai actualizat profilul și portofoliul. Ai avut o perioadă aglomerată și n-ai mai apucat să-ți faci actualizările necesare. Asta te pune într-o situație neplăcută, pentru că e important să completezi experiența acumulată, proiectele reușite, etc. Îți crește credibilitatea dacă o faci. Dacă nu, ai numai de pierdut.
  • Poate că era nevoie să dai anumite teste pe care nu le-ai dat. Unele proiecte și licitații sunt condiționate de anumite abilități pe care ți le confirmi printr-un test pe platforma de freelancing. Un test durează maxim 40 min. Dacă ești priceput la multe lucruri, susține-ți testele necesare așa încât să poți fi luat în calcul la proiecte din care să scoți bani.
  • Fă-ți cont și pe alte platforme specializate ca să ai mai multe șanse la proiecte (atenție la taxe și comisioane). Popularitatea platformelor variază uneori, așa că e posibil ca în anumite perioade să nu găsești de lucru pe o anumită platformă. Mai încearcă și pe alta. D-aia e bine că-s mai multe (românești și străine)!
  • Vezi dacă nu cumva ești afectat de vreo schimbare legislativă. În functie de țara în care locuiești existăa anumite prevederi financiare și trebuie să completezi informațiile cu privire la asta și în contul tău de freelancer de pe platformele specializate. Verifică situația în care te afli. Timpul trece și tu nu câștigi bani pentru că nu ești la curent cu astfel de schimbări.
  • Gândește-te dacă ai răspuns rapid atunci când ai fost invitat să aplici la vreun proiect. Atunci când primești invitații pentru a licita la anumite proiecte, e important să răspunzi (da sau nu) într-un interval de 24 de ore. Dacă răspunzi mai târziu e puțin probabil să mai fii invitat. Pentru clienți asta înseamnă că nu prea îți pasă să lucrezi ca freelancer. Indiferent ce ai decide în privința unui proiect (poți să-l și refuzi) e important să răspunzi repede.
  • Poți contacta vreunul dintre clienții mai vechi pentru ceva de lucru? Dacă situația e disperată, poți încerca și varianta asta. Cel mai probabil, un client cu care te-ai înțeles bine, va avea ceva de lucru și pentru tine. Vei câștiga bani, dar vei pierde ceva la capitolul respect. Compensează acest neajuns doar o relație bună cu respectiva persoană.

Iată deci care sunt lucrurile pe care să le faci în situațiile delicate. Însă, ca să nu mai treci pe aici într-un mod foarte pregnant, gândește-te la un plan de economisire a banilor atunci când îi ai. La un plan de cheltuire echilibrată, ca să nu ajungi în datorii. Ia în calcul asigurarea de sănătate, pensia privată, etc. Orice îți poate asigura stabilitate, ție și familiei tale.  

Comentează şi tu

comentarii