Indiferent care este situaţia ta financiară în acest moment, banii de care ai nevoie se fac prin 4 metode. O să te întrebi de ce numai 4? Pentru că orice altă idee sau soluţie financiară este tributară metodelor de care urmează să vorbim. Fiecare dintre noi este dotat natural cu trăsături care pot fi folosite pentru a face bani dar felul în care alegem depinde de multe  variabile.

Angajat - Un angajat se prezintă la program, face ce-i spune şeful, munceşte cât e sănătos şi are nişte venituri lunare limitate. Ele depind de numărul de ore lucrate, de activitatea pe care o prestează, etc. Avantajul lui este că nu-şi bate capul să ţină firma pe roate, aşa cum face patronul său. Ceea ce face este doar o bucăţică din activitatea firmei, iar imaginea de ansamblu nu-l priveşte. S-a terminat programul, îşi poate începe liniştit viaţa personală.

Liber profesionist - Are mai multă libertate în privinţa programului, în privinţa activităţii efective pe care o depune şi nu e la fel de limitat ca venituri așa cum este un angajat. Însă, e posibil ca programul de muncă să-i ocupe tot timpul şi e cumva obligat de situaţie să se ocupe şi de aspecte conexe (contabilitate, promovare servicii, căutat clienți, etc).

Patron - Deţine o firmă, are angajaţi şi câştigă prin munca pe care aceştia o prestează. Dar el se ocupă de gestionarea resurselor, de clienţi, de materii prime şi produse. El poate să-şi facă orice program doreşte şi să câştige bani chiar şi atunci când nu lucrează. Dar responsabilitatea sa este mare şi se implică în întreaga activitate care se derulează în firma sa.

Investitor - El îşi produce veniturile prin atragerea de bani de la alte persoane pe care îi investeşte în diverse afaceri şi proiecte. Dacă investiţiile sunt fructuoase atunci câştigă şi el şi clienţii săi. Are program flexibil atât cât îi permite mediul de business în care funcţionează. Dar riscurile unei investiţii ratate sunt destul de mari.

Dacă analizezi un pic cele spuse vezi destul de uşor că libertatea se plăteşte cu riscul de a pierde banii câştigaţi. Cel mai bine este să găseşti o cale echilibrată prin care să câștigi bani datorită abilităţilor tale, să ai şi doza optimă de libertate dar şi câştigul să fie sigur. Atât cât e cu putinţă.

După ce ţi-ai analizat dorinţele şi abilităţile, tu din ce categorie faci parte?

 

Comentează şi tu

comentarii