Aceasta este una dintre întrebările fundamentale în lumea freelancerilor, pentru că în lipsa clienţilor, nu contează prea mult cât de bun profesionist eşti, pentru că nu vei câştiga bani. Nu vom analiza în aceste rânduri decât cele mai la îndemână căi prin care poţi ajunge la clienţii tăi. Hai să le luăm pe rând…
- Pe platformele de freelancing - asta e calea cea mai ușoară. Te înregistrezi pe platformele de freelancing care ţi se potrivesc şi începi să cauţi clienţii şi proiectele pe care să le iubeşti. Vei avea suficient loc să te desfăşori şi vei găsi mulţi clienţi cu care să te înţelegi bine. Dar, uneori e bine să fii flexibil şi deschis aşa încât să mai încerci şi altceva.
- Pe Facebook şi pe alte platforme de socializare - aici se întâmplă să găseşti oameni cu bani care să caute exact persoane ca tine, care să le facă o muncă sau alta: să-i ajute cu conturile de firmă, să posteze conţinut, să le scrie articole, etc. Neavând în spate experienţa lucrului ca şi client pe o platformă specializată a freelancerilor, poți avea ocazia să câştigi bani frumoşi. Asta nu înseamnă să fii profitor şi să ţi se ducă vestea în sens negativ, dar poţi negocia mai uşor nişte bani care să ajungă frumos în bugetul personal. Nu uita că trebuie să fii corect şi profesionist.
- Via blogul personal de freelancer - dacă ai o specializare anume pe care o stăpâneşti foarte bine, îţi poţi face un blog. Poţi câştiga clienţi şi astfel, pentru că un posibil client vede de ce eşti în stare “pe viu”. Dacă îi place ce vede în blogul tău, te contactează pentru o colaborare. Asta înseamnă ca în orice moment să fii gata să-i trimiţi o ofertă cu ce poţi oferi via blog şi la ce tarife. Ai mare grijă ce tarife soliciţi, pentru că se întâmplă frecvent să fii contactat numai pentru oferte şi să ajungi să-ţi consumi timpul aiurea.
- La inspiraţie - dacă se întâmplă să ai timp de consumat, internetul e atât de mare încât nu se poate să nu dai peste ceva oportunităţi de făcut bani. Caută firme în domeniul tău de interes şi fă-ţi o bază de date aşa încât să le contactezi. Pregăteşte-ţi o ofertă de nerefuzat şi propune-le TU o colaborare. Nu mai aştepta să facă ele primul pas. S-ar putea să ai succes din prima şi să iasă bani frumoşi.
După cum vezi, statul în aşteptare nu e deloc profitabil pentru un freelancer. De fapt, definiţia freelancerului este “antreprenor”. Adică o persoană sau un grup de persoane care fac ceva, care caută oportunităţi, care generează cai de a obţine nişte bani în mod cinstit, prin ceea ce ştiu să facă.
Aşa că dragă prietene, nu mai sta! Caută-ţi clientul ideal chiar acum! Spor!