Să presupunem că ai un proiect grozav şi că ştii cât de importantă este comunicarea dintre tine şi client (reciproca e și ea valabilă!). Depui eforturi! Dar dacă acesta îţi dă un e-mail important duminica la 6 dimineaţa, o să fii pe recepţie? Iată un exemplu de situaţie care te face să te gândeşti la nişte limite.

Înainte să începi efectiv să lucrezi la proiect fa un desfășurător împreună cu clientul tău.

Iată ce să cuprindă, în afara listei de task-uri concrete:

  • organizarea muncii - spune-i care este intervalul orar în care vei lucra, dacă vei lucra în weekend sau pe durata unor sărbători, dacă lipsești din diverse motive un anumit interval de timp.
  • evoluția proiectului - unele proiecte au nevoie de documentări suplimentare care trebuie comunicate clientului de la început, pentru că dacă îi sunt transmise ulterior, acesta le poate refuza. Fiecare etapă de lucru necesită aprobări / verificări. Raportarea este un element important în lucrul cu clienții pentru că în acest fel ei știu exact cât ai lucrat, cât mai ai, care sunt dificultățile întâmpinate.
  • revizuirile - orice lucru pe care îl facem necesită ocazional niște revizuiri, mici modificări și adaptări. Depinde dacă sunt mici sau semnificative și de durată. Spune-i clientului cât de flexibil ești în această privință. E un aspect foarte important pe care trebuie să-l puneți în contract, nu doar în strategia voastră de comunicare.

În cazul în care observi că pot apărea dificultăți de comunicare sugerează modalități care au funcționat foarte bine în relația cu alți clienți - dar nu le impune!  Comunicare nu înseamnă ca cealaltă persoană să facă mereu pe placul tău. Comunicare înseamnă să găsiți împreună o cale bună de ambele părți.

Ce crezi că poți îmbunătăți în felul cum comunici cu clienții tăi?

Comentează şi tu

comentarii