Nouă, oamenilor, ne este mul mai ușor să străbatem o cale pe care au trecut înaintea noastră și alți oameni, pentru că știm că dacă acei oameni au reușit, cu siguranță vom reuși și noi. Acest obicei începe încă din perioada preistorică când totul era pe viață și pe moarte iar astăzi fenomenul este același dar în alt context.

În zilele noastre vorbim mai degrabă de alegeri în carieră sau în viață, foarte rar vorbim de situații care ne pun în pericol viața. Tindem să admirăm oamenii care au reușit în viață. Fie că sunt ei antreprenori, sportivi sau chiar refugiați, găsim foarte multe lucruri în viața unora încât suntem convinși că trebuie să urmăm și noi calea lor.

Orice lider, cât de influent și puternic ar fi, are nevoie de un alt lider după care să se ghideze. Pentru unii pot să fie părinții, pentru alții prietenii iar pentru alții acel lider poate fi și un necunoscut care se filmează și publică filmulețe pe YouTube.

Nu este un lucru greșit să căutăm lideri, mentori sau exemple în viață. Dimpotrivă, este un lucru natural. Problema este că mulți dintre acești lideri nu mai sunt în viață sau sunt foarte greu de ajuns datorită faimei lor. Așa că ceea ce ne rămâne este să le studiem viața prin cărțile care au fost scrise de ei sau de către cineva drag lor.

Mai jos vă recomandăm 5 cărți biografice și autobiografice ale unor persoane de la care se pare că avem o mulțime de lucruri de învățat. Am ales domenii de activitate diferite pentru că indiferent de ceea ce facem, vom avea mereu de învățat și din alte medii așa că mai jos aveți biografia unui vizionar, om de știință, unui sportiv, unei refugiate și a unui neurochirurg.

Steve Jobs - Biografia Autorizată

Comandă cartea!

Walter Isaacson, arhitectul acestei lucrări, a reușit să adune informații despre Steve Jobs din peste 40 de interviuri cu acesta dar a completat rândurile goale intervievând peste 100 de apropiați ai fondatorului Apple. În felul acesta a apărut biografia lui Steve Jobs care conține mai bine de 600 de pagini despre viața acestuia și inovațiile sale din domenii precum computerele personale, filmul de animație, muzica, telefoanele, tabletele computerizate și conținutul digital.

Dacă nu sunteți convinși să citiți această carte, gândiți-vă puțin la faptul că datorită acestui om există astăzi telefoanele inteligente. Chiar dacă nu folosim cu toții un iPhone, Steve Jobs a influențat și și a ajutat, poate chiar involuntar, alte companii pentru a grăbi evoluția acestei tehnologii impresionante.


1. Dragostea are 11 dimensiuni. Viata mea cu Stephen Hawking

Comandă carte!

Pe Stephen Hawking s-ar putea să îl cunoașteți ca fiind acel om de știință în scaun de rotile și cu vocea robotizată. Despre viața lui dinainte de această boală nu veți auzi prea multe, pentru că cele mai mari realizări ale sala în materie de știință au fost după ce s-a îmbolnăvit.

Cu toate acestea, Jane Hawking a scris o carte despre viața sa cu marele om de știință și despre încercările prin care au trecut împreună în tot acest timp. Din păcate, această biografie începe să pară ca un roman de dragoste după ce Stephen Hawking o păresește pe Jane pentru o infirmieră care avea grijă de el.


3. 27 de pași - Tibi Ușeriu

Comandă cartea!

Deși nu a fost pe primele pagini ale revistelor de sport, Tibi Ușeriu a fost unul din cei mai performanți sportivi români din ultimii doi ani. Acesta a câștigat doi ani la rând cel mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, care se desfășoară pe o distanță de 566 km în zona cercului polar. A fost primul român care a câștigat această competiție dar și primul om din lume care a câștigat în doi ani consecutiv.

În această carte, Tibi Ușeriu nu a scris prea multe despre maratoanele în care a alergat ci mai degrabă despre viața pe care nu toți o cunosc. Înainte de a fi maratonist, Tibi Ușeriu a fost slugă la ciobani, porcar în armata română, azilant politic înBerlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagră în Gran Canaria și autor de jafuri armate. A evadat din două închisori europene dar cu toate acestea, tot a petrecut aproape 10 ani după gratii.


4. Drumul către libertate - Yeonmi Park

Comandă cartea!

De cele mai multe ori când ne gândim la Coreea de Nord îl avem în minte pe acel conducător tiran care ne amintește de fostul nostru dictator. Dar adesea uităm de oamenii care se chinuie să supraviețuiască și să scape din acea țară. Singurul drum prin care pot refugia acești oameni este printr-un alt stat comunist care îi vinde înapoi autorităților din Coreea de Nord.

Însă printr-o minune, Yeonmi Park împreună cu mama sa au reușit să scape din Coreea de Nord, însă au dat peste alte încercări, poate și mai mari decât cele prin care au trecut în țara natală. Despre viața acestei tinere și a mamei sale puteți citi în această autobiografie de 300 de pagini.


5. Cu ultima suflare - Paul Kalanithi

Comandă cartea!

Neurochirurgul Paul Kalanithi a aflat la vârsta de 36 de ani că suferă de cancer la plămâni și în felul acesta s-a transformat din medic în pacient. Viața sa a fost schimbată radical deoarece avea planuri multe cu familia lui însă acestea s-au prăbușit în momentul în care a aflat de boala sa.

Paul Kalanithi își povestește viața pe care a început-o ca un student naiv la medicină, a continuat-o ca un neurochirurg, tată și soț dar s-a încheiat printr-o boală incurabilă.


Acestea sunt doar 5 biografii și autobiografii care îți pot schimba viața și de la care avem multe de învățat în orice domeniu al viații noastre, nu doar în carieră și afaceri. Acum este rândul vostru, vouă ce cărți biografice v-au plăcut?

 

Comentează şi tu

comentarii