Teoretic da, toată lumea. Practic însă, fiecare persoană trebuie să ia o decizie pentru sine. Nicăieri nu găseşti un loc de muncă sau o profesie care să ofere numai avantaje. Mereu există şi o parte care nu te încântă foarte tare dar pe care o accepţi de dragul celeilalte pe care o îndrăgeşti în mod deosebit. Sunt oameni cărora activitatea independentă le vine ca o mănuşă. Sunt şi alţii care s-ar simţi nesiguri dacă şi-ar schimba serviciul de la fabrică sau de la birou cu o activitate independentă. Într-un fel e vorba de teama de necunoscut, unii o depăşesc, alţii nu.
Haideţi să vedem care sunt trăsăturile cele mai apreciate şi folositoare celor care decid că freelancingul este potrivit pentru ei:
- perseverenţa - dacă nu ai doză mare de perseverenţă o să-ţi fie tare greu să reuşeşti ca freelancer, pentru că se întâmplă adesea ca începutul să fie dificil (fie nu-ţi găseşti de lucru şi eşti tentat să renunţi, fie intri în proiecte prea grele şi nu faci faţă, fie nu reuseşti să comunici bine cu clientul, etc.). Ca orice început şi acest început ca freelancer are doza lui de dificultate. Dacă vrei să reuşeşti tot ce trebuie să faci la început este să nu renunţi. Dacă îţi impui asta, vei trece peste orice posibile greutăţi.
- adaptabilitatea - o persoană care se adapteaza mai bine la situaţia pe care o trăieşte este menită să aibă mai mult succes decât alta care preferă să rămână între limitele sale de siguranţă. Adaptabilitatea se învaţă şi este extrem de utilă pentru că îţi spune clar care sunt limitele care merită să fie trecute şi care nu. Îţi asigură un mediu mai larg, mai divers în care ai mai multe şanse de succes.
- hărnicia - o persoană comodă se sperie ocazional de cât de mult se strânge de muncă pe masa unui freelancer. I-ar plăcea să câştige la fel de mult, dar să nu muncească la fel de mult. Este o contradicţie aici! Cine munceşte, câştigă! Cine stă comod şi bea cafea (de exemplu) când altul se speteşte muncid, nu va avea aceleaşi beneficii.
- autoanaliza - e bine ca ocazional să fii în stare să-ţi faci autocritica. Să te analizezi obiectiv aşa încât să poţi să faci un nou pas înainte. Să recunoşti că nu eşti perfect, că merită să fii o persoană cu picioarele pe pământ, nu cu nasul pe sus, să înveţi din propriile greşeli şi, atunci când poţi, să-i ajuţi şi pe alţii să facă asta.
- realismul - includem aici capacitatea de a gestiona banii, de a fi bine organizat cu treburile cotidiene dar şi cu planurile de viitor, pentru că dacă eşti freelancer nu va face nimeni lucrurile astea pentru tine. Iar dacă nu le faci bine, vei rezista ca freelancer numai o vreme.
Nu e simplu să fii freelancer. Nu înseamnă mereu plaje exotice şi cocktail-uri cu umbreluţe. Înseamnă să-ţi găseşti drumul în munca ta, să-ţi pui ordine în viaţa personală şi să ştii exact ce faci cu eforturile depuse şi succesele care nu vor întârzia să apară.
Tu eşti gata pentru schimbare? Dar pentru muncă serioasă?