După o perioadă mai mare de activitate ca freelancer este bine să îți înregistrezi o entitate juridică pentru a lucra în legalitate și pentru a beneficia de asigurări medicale și de pensie. Majoritatea freelancerilor la început de drum nu își pun problema aceasta pentru că se mulțumesc cu banii pe care îi primesc de la platformele de freelance și nu au de gând să declare aceste venituri pe motiv că oricum nu câștigă averi din această muncă și nu îi verifică nicio autoritate.

Începi o afacere în 2017? Dă click pentru a vedea 10 cărți care te vor ajuta!

Problema este că fără o formă juridică nu vei putea discuta cu afaceri locale, la fel cum am discutat și în articolul anterior, și vei fi constrâns să îți câștigi proiecte doar din rețelele de freelancing. Cred că orice freelancer își dorește să ajungă departe cu afacerea sa, așa că primul pas după ce devii sustenabil este să îți deschizi o firmă.

În 2017 avem un mare avantaj pentru a deschide o firmă nouă. De ieri, 1 februarie 2017, a intrat în vigoare o lege care elimină 102 taxe printre care se află și unele de la Registrul Comerțului pe care trebuia să le plătească orice persoană care dorește să-și deschidă o firmă în România. Printre aceste taxe se numără și:

• Cerere de înregistrare în registrul comerţului - persoane juridice – PJ (cuprinde: autorizare constituire, înmatriculare, autorizare funcţionare prin declaraţie pe propria răspundere) – 250 lei

• Cerere de înregistrare în registrul comerţului - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale - PFA, II, IF (cuprinde: înmatriculare, autorizare funcţionare prin declaraţie pe propria răspundere) – 90 lei

• Cereri menţiuni simple – 45 lei

• Cereri menţiuni complexe cu două sau mai multe operaţiuni- 220 lei

Așa că acum nu mai putem considera o problemă serioasă costurile de deschidere a unei firme. Nu mai are rost să îți pui întrebarea dacă deschizi o firmă ci mai degrabă ce formă juridică vei adopta, PFA sau SRL? E bine să ții cont de faptul că nu este chiar gratuit să deschizi o firmă. Extrasul de carte funciară costă, drumul până la Registrul Comerțului costă, contabilul costă, ștampila costă, chiar și timpul costă. Important e că nu mai costă așa de mult ca înainte.

Înainte de a te decide ce formă juridică vrei să adopți, trebuie să analizezi ce venit anticipezi că vei genera într-un an. De ce? Pentru că PFA-ul are impozit mai mare dar costuri mai mici, iar SRL-ul are impozit mai mic dar costuri mai mari.

La PFA va trebui să plătești 16% impozit din profit și 5,5% la sănătate. Iar la SRL vei plăti 3% impozit pe venit și 5% impozit pe dividente atunci când vrei să scoți profitul din firmă. Pe lângă asta vei avea costuri mai mari cu contabilul. Așa că e bine să te folosești de aceste cifre și de veniturile tale pentru a calcula ce este mai potrivit pentru tine în 2017, PFA sau SRL? Ar fi bine să verifici dacă nu au fost modificate aceste valori pentru că se pot modifica oricând. Poți căuta pe Google sau să întrebi un contabil.

Comentează şi tu

comentarii