Munca de acasă poate fi o binecuvantare dacă eşti o persoană ordonată şi bine organizată. Daca nu, vei avea zile în care vei simţi că totul o ia razna şi că tu nu poţi să controlezi nimic. De fapt, cam aşa stau lucrurile: nu putem controla ce se întâmplă, nici felul în care reacţionează ceilalţi. Putem să ne controlăm doar pe noi înşine, felul cum muncim şi cum reacţionăm la perturbările celorlalţi.

Iată cam cum arată o zi “perturbată” din viaţa unui freelancer:

  • un val de notificări de muncă suplimentară la prima oră a zilei
  • se îmbolnăveşte cel mic şi are mare nevoie de atenţia ta (să-l duci la doctor, să-i dai medicamente etc.)
  • animalul de companie îşi face de lucru pe lângă biroul tău şi-ţi cere “afară”
  • partenerul de viaţă vine mai târziu acasă şi ai o grămadă de treburi casnice de făcut
  • tocmai ţi-ai dat seama că ai ratat un termen de predare şi ăsta e un lucru important, o pată pe reputaţia ta
  • vecinul de etaj s-a găsit să facă reparaţii şi zgomot exact când tu trebuie să te concentrezi

Vai! Oare cum poţi să ieşi din asemenea încurcătură?

Se poate, cu mult calm.

Aspecte legate de muncă

Înainte de toate trebuie să priveşti în perspectivă - nu ţi se va întâmpla la fel în fiecare zi. Ai timp să te pregăteşti şi să ieşi cât mai puţin şifonat(ă) cu putinţă dintr-o astfel de zi. Hai să vedem care sunt lucrurile care depind de tine şi care pot fi pregătite. Poţi să-ţi faci un program de muncă şi să ţii pasul cu activităţile asociate fiecărei zile. Fă-ţi programul în aşa fel încât să suporte să mai “îndeşi” ocazional şi activităţi suplimentare. Dacă îţi faci o agendă de muncă foarte atentă şi detaliată, vei putea depăşi orice obstacol în privinţa volumului de muncă şi a termenelor de predare. Dacă va exista la un moment dat o situaţie pe care să n-o poţi depăşi şi care să implice depăşirea unui termen de predare, trebuie să contactezi clientul în cel mai scurt timp şi să-i explici cât mai clar situaţia. Cu cât explici mai bine, cu atât ai şanse să te înţelegi cu clientul deşi situaţia nu e chiar plăcută.

Treburile personale

Poţi să faci un program de activităţi casnice şi de ieşit cu animalul de companie afară în momentele din zi când ştii că riscul să apară urgenţe este mai mic. Poţi să-i ceri vecinului să respecte orele de linişte desemnate de administraţia imobilului sau să-i explici că lucrezi de acasă şi e important să ai linişte pe durata zilei. Sigur veţi găsi o soluţie. Dacă se îmbolnăveşte cel mic e important să nu te panichezi, cel mai probabil nu e vorba de ceva grav aşa că nu e cazul să faci o revoluţie. Programul partenerului depinde în întregime de acesta, însă poţi să-i ceri să fie organizat şi să-ţi ofere ajutor la treburile casnice. Învăţaţi să comunicaţi eficient şi sigur zilele imposibile altădată vor deveni mai uşor digerabile.

Pare dificil?

Nu şi dacă le iei pas cu pas…

Comentează şi tu

comentarii