Londra nu este doar capitala Marii Britanii ci şi una dintre capitalele turistice europene. Adevărul e că ai ce să vezi acolo. Atmosfera e plăcută chiar şi la ore de vârf. Vezi cum noul se împleteşte cu vechiul şi cu manierele englezeşti, adesea ireproşabile. O să-ţi fie greu să alegi obiectivele turistice cele mai importante pentru câte zile urmează să stai în zona, dar dacă îţi cumperi de la început un London Pass s-ar putea să se simplifice unele lucruri. Sunt sute de muzee, monumente, palate, grădini, repere turistice de tot felul aşa că e clar că n-ai cum să le vezi pe toate. Din acelaşi motiv, spicuim şi noi ce ne-a plăcut şi ce e bine de ştiut într-o vizită fulger în Londra.

Ponturi de luat în seamă

Indiferent pe ce aeroport ai ateriza te va costa destul de mult să ajungi de acolo în oraş. Aterizarea în sine s-ar putea să fie foarte interesantă pentru că vezi pe ce suprafaţă colosală se întinde oraşul. Chiar dacă nu se desfăşoară mult pe înălţime, ca suprafaţă este într-adevăr mare. Dacă nu ești foarte curioşis, evită metroul londonez. E scump, îngust şi magistralele se intersectează unele cu altele de nici nu mai ştii pe unde s-o iei. Ia-ţi permis şi circulă cu transportul de suprafaţă sau cu taxiul dacă îţi permiţi. Că veni vorba, o să-ţi placă taxiurile acelea clasice cu mult spaţiu pentru bagaje şi… picioare. Când intri într-un restaurant din Londra sau într-un Pub ia în calcul că porţiile de mâncare sunt enorme. Nu cere ca pe la noi, cât să te saturi. Mâncarea şi băutura sunt relativ accesibile, dar la cazare s-ar putea să te usture. Şi accesul la unele obiective de top (dacă nu-ţi iei permis ca să mai scazi suma totală).

Nu te speria de ploile britanice. Nu-s deloc aşa reci precum sunt pe la noi. Dar e bine să ai la tine umbrela, pentru orice eventualitate. Vei întâlni mulţi români în Londra, lucru care îţi va da un sentiment de confort. Dar şi mulţi alţi străini - inclusiv arabi - pe care te vei strădui să nu-i priveşti distant. În preajma aeroportului Luton s-ar putea chiar să devii îngrijorat din cauza asta. Trenurile de mare viteză, chiar sunt de mare viteză şi circuli în condiţii civilizate. Numai că şi preţul te ustură. Însă merită să faci un drum pe coasta de est şi să vezi canalul către ţărmul francez. Într-o zi senină poţi să vezi celălalt mal de pe o colină pe coasta britanică.

Ce merită văzut?

Westminster Abbey, Palatul Parlamentului, London Eye, Muzeul Figurilor de Ceară, Kew Garden, Palatul Buckingham, Turnul Londrei şi multe altele. E bine ca muzeele şi monumentele să fie vizitate cu ghid, pentru că în acest fel te bucuri de ceea ce vezi pe deplin. Să te pregătești din timp aparatele foto - inclusiv cu dotările de ploaie - pentru că vei avea ce să pozezi. Când ajungi la palatul reginei, ar fi grozav să nimerești momentul schimbării gărzii - e un adevărat spectacol. După ce te urci în London Eye o să te bucuri de panorama oraşului aşa cum n-o poţi vedea decât de acolo. Nici croazierele pe Tamisa nu-s de neglijat şi nici excursiile la Oxford, la Salisbury (Stonehenge), la Tunelul Mânecii sau la palatele regale de pe tot cuprinsul ţării. Dacă îți plac grădinile englezeşti, atunci pune pe lista şi cele mai cunoscute parcuri londoneze, expoziţiile florale şi de design în materie de grădinărit pentru care britanicii sunt atât de celebri.

Freelancer în Londra? Daaaa…

Chiar dacă banii de vacanţă se vor duce repejor ai multe şanse să faci alţii dacă eşti un freelancer priceput. Şi e clar că ştii limba engleză, nu-i aşa? Ai avea succes cu traducerile, subtitrările, editările audio-video, blogging-ul, cercetările pentru lucrări ştiinţifice şi, desigur, turismul. Ia uite câte posibilităţi la un tarif frumuşel! Da, internetul merge bine (ceva mai încet decât pe la noi, dar suficient de bine ca să-ţi faci treaba) şi te poţi folosi şi de roaming-ul gratuit după noile reglementări ale operatorilor de telefonie mobilă. Adică… e super! Go ahead.

 

Comentează şi tu

comentarii