Se vorbeşte mult despre productivitate în muncă și despre tehnologia pe care o deținem. Nu doar în mediul de afaceri sau în lumea freelancerilor, ci și în spațiul cotidian. Pentru că e nevoie din ce în ce mai mult să ducem la bun sfârşit toate treburile alocate unei zile. Mai mult decât atât trebuie să facem şi treaba bine. Iar munca de creaţie poate da eficiența peste cap, pentru că ideile deosebite nu vin “bătând din palme”. Dacă unele activităţi de peste zi durează cât jumătate de zi, eşti uneori obligat să laşi computerul să lucreze şi să faci altceva pe lângă birou. Dacă încerci să deschizi alt task, îl încetineşti pe cel principal şi nu mai scoţi treaba la capăt. Dar asta înseamnă ineficiență. Iar dacă munca ta este monitorizată minut cu minut s-ar putea să ajungi în neplăcuta ipostază de a da explicaţii şefului cu privire la timpii morţi. 

Bună organizare

Dacă ai cum, poţi să împarţi task-urile. Pe cele mai solicitante să le faci de pe o staţie de lucru mai performantă, iar pe cele mai simple de pe laptop. De exemplu, dacă ai de editat 2000 de poze de aceeaşi dimensiune, în acelaşi fel, poţi face un mic artificiu de programare în editorul foto. Practic, îi spui programului ce să facă la fiecare poză şi îi indici un folder în care ai pus toate pozele. Va lucra astfel singur chiar şi câteva ore. În paralel, fără să-l perturbi, poţi să scrii articole de pe laptop. Sau postări de blog sau pentru platformele de socializare. În felul acesta e ca şi cum ai avea 4 mâini. Te vei bucura la sfârşitul zilei când vei vedea că ai făcut tot ce trebuia şi că totul a ieşit de bună calitate.

Tehnologia lucrează pentru tine

Ce vreau să spun este că poţi folosi eficient tehnologia aşa încât să muncească ea pentru tine. Nu tu pentru ea. Dacă ai o aplicaţie de recunoaştere a vocii şi de tastare automată, foloseşte-o. Nu-ţi mai tasta manual textele. Nu mai pune diacritice manual, le poţi pune automat. Nu te mai chinui cu grafice în Office când sunt online aplicaţii în care doar completezi câteva date şi îţi rezultă graficul. Nu te mai opri din treabă când sună telefonul, pune-ţi cască. Şi sunt atât de multe modalităţi accesibile pe care le poţi folosi şi tu, în munca ta de fiecare zi. Analizează-ţi activitatea. Vezi ce anume e musai să faci tu şi ce anume pot face aplicaţiile, gadget-urile şi echipamentele de birou pentru tine. Într-un cuvânt, tehnologia. 

Chiar se poate, nu-i aşa? Doar începutul e mai greu pentru că trebuie să recunoşti posibilităţile de care dispui.

 

Comentează şi tu

comentarii