Când lucrezi ca freelancer e bine să te gândeşti la toate: de la ce urmează să lucrezi mâine şi până la data când urmează să-ţi plăteşti impozitele. Ţi se pare greu? Dacă nu eşti organizat în privinţa banilor, e greu! Dacă faci un plan atent şi te ţii de el, totul este sub control. Pentru ca totul să fie bine pentru tine e indicat să existe o sursă sau mai multe surse de venit pasiv. Ce este acela venit pasiv? O sursă de bani relativ constantă şi pentru care să nu fie nevoie să munceşti zi de zi. Poate fi un brevet de invenţie, poate fi o sursă din publicitate pe un site sau blog care are deja un trafic stabil, poate fi un drept de autor de orice natură îţi este ţie la îndemână. Orice modalitate de a scoate nişte bani fără să fie nevoie să stai lipit de calculator zi de zi este un venit pasiv, care este extrem de util.

Sursele pasive îşi dovedesc utilitatea mai ales în situaţii critice:

  • dacă ai o problemă de sănătate şi nu mai poţi lucra? Mai mult, dacă n-ai economii făcute şi-ţi trebuie medicamente sau vreo internare, ce faci? Sau există riscul ca un membru al familiei să aibă nevoie de ajutor şi trebuie ca tu să fii pregătit.
  • dacă eşti un freelancer foarte specializat există riscul ca la un moment dat să te plictiseşti şi să nu mai poţi fi eficient şi competitiv oricât te-ai strădui. Când vei vrea să încerci ceva nou e posibil să nu-ţi iasă chiar din prima. Şi până reuşeşti să pui la punct o nouă sursă de venit e bine să ai din ce trăi, tu şi familia ta.
  • atunci când nu depinzi mereu de banii pe care îi primeşti de la clienţi îţi vei permite să fii liber. Adică nu mai stai cu grijă “dacă nu plăteşte clientul X la timp?”, îţi permiţi să lucrezi mai puţine ore pe zi şi să petreci mai mult timp cu cei dragi. Vei putea să te odihneşti mai mult pentru că nu mai eşti în chingi zi de zi. Fiind mai relaxat vei putea să faci un plan financiar atent pentru binele tău şi al familiei (economii, pensie, concediu).

Indiferent care este calificarea ta poţi găsi surse de venit pasiv. Orice e binevenit şi trebuie să se întâmple cât mai repede, pentru siguranţa ta financiară şi nu numai. Ai văzut cât de importante sunt aceste surse pasive, îţi permiţi să continui să le neglijezi?

Comentează şi tu

comentarii