Atunci când lucrezi ca freelancer este doar o problemă de timp până când ţi se umple Inbox-ul de mesaje şi nu mai faci faţă cu răspunsurile. Fiecare freelancer găseşte soluţii după cum consideră că i se potrivesc mai bine, dar nimeni n-a găsit până acum soluţia ideală. Atunci când ai mult de lucru, treaba cu răspunsul la e-mailuri ţi se pare un alt fleac pe care poţi să-l scoţi din grafic fără probleme. Atenţie însă, răspunsul la e-mailuri înseamnă comunicare cu clienţii tăi, lucru extrem de important pentru felul în care lucrezi, pentru satisfacţia lor şi, în final, pentru câţi bani primeşti.

Hai să vedem ce e de făcut pentru a ieşi la liman în mod decent:

  • Răspunzi efectiv la fiecare e-mail pe care îl primeşti - uneori e bine să răspunzi imediat ce primeşti respectivul e-mail, mai ales dacă e ceva punctual; alteori e indicat să răspunzi după ce termini o anumită activitate pe care o ai în desfăşurare; mai sunt şi mesaje la care nu mai ai ce să răspunzi.
  • Iţi pui un auto-responder pe e-mail cu un mesaj general - dacă procedezi aşa poţi să câştigi un pic de linişte şi posibilitatea de a te concentra mai mult pe ce ai de lucru, însă dacă un client îţi scrie înseamnă că pentru el e important să primească un răspuns de la tine şi încă în cel mai scurt timp. După ce primeşte câteva mesaje automate îşi va pierde încrederea în tine şi nu va mai conta deloc că tu eşti un bun profesionist.
  • Contactezi telefonic fiecare client, după ce primeşti e-mailuri - să contactezi telefonic fiecare client care îţi scrie poate funcţiona când aceştia nu sunt prea mulţi sau când e vorba de ceva foarte important. Altfel s-ar putea să înceapă să creadă despre tine că eşti disperat să nu-i pierzi sau că nu eşti prea sigur pe tine sau pe ce ai de făcut. Nu e ceva care pe termen lung să-ţi facă bine ca freelancer.

În afară de variantele expuse mai sus, sunt destui freelanceri care comunică în timp real cu angajatorii lor via chat, messenger sau pe social media. Evident că fiecare alege cum consideră că îi este mai uşor, însă o permanentă comunicare poate duce la o eficienţă scăzută. Indicat ar fi să folosiţi metode mixte de comunicare. Ce înseamnă asta? Înseamnă să contactaţi telefonic clientul când e ceva important, să discutaţi via chat atunci când e ceva punctual de lămurit, să vă puneţi auto-responder când sunteţi plecaţi câteva zile de acasă şi n-aţi apucat să anunţaţi pe toată lumea, dar că în mod curent e bine să raspundeţi la e-mailuri pe măsură ce vin. E complicat? Într-un fel da, dar fără comunicare nu poţi fii un freelancer de succes, nu-i aşa?

Tu cum comunici cu clienţii tăi? Cum îţi faci ordine în Inbox?

Comentează şi tu

comentarii