Ca toată lumea, și freelancerii au nevoie de vacanță. De fapt, ar trebui să-și ia vacanță mai des, nu doar o dată pe an, pentru că ei ajung să muncească mai mult decât oricine. Însă e tare greu să-i muți din fața computerului și a proiectelor în care parcă se tot afundă. “Stai că mai am puțin la proiectul ăsta și altul nu mai iau decât după ne întoarcem de la mare”... Sună cunoscut?! Hai să vedem ce înseamnă vacanța pentru freelanceri în comparație cu cei care sunt angajați la o firmă.
Avantaje
- nu se mai ploconesc la șefi să le aprobe cererea de concediu
- durata / perioada concediului depinde doar de ei
- se poate împleti vacanța cu un eventual proiect de freelancing sau cu unul pentru portofoliu (poze+informații=portofoliu sau bani)
- foarte probabil au mai mulți bani la dispoziție decât alte persoane
- au contacte peste tot în țară și în străinătate (primesc astfel informații verificate despre destinațiile de vacanță)
Dezavantaje
- pot pleca numai după ce și-au predat / finalizat proiectele la care lucrează
- trebuie să anunțe colaboratorii că lipsesc un interval de timp și să se țină de ce anunță
- trebuie să-și planifice din timp vacanțele și să economisească bani - nu doar pentru vacanță ci și pentru necesitățile de după vacanță (până când încasează următorii bani)
Recomandări general valabile
Dacă plecați în vacanță în țari exotice s-ar putea să fie nevoie să vă faceți o asigurare de sănătate (una obișnuită sau una suplimentară). Nu neglijați aspectul ăsta. În mod sigur plecați cu laptopul, mobilul, camera, etc. după voi. Sunt țări în care conectarea la internet este dificilă și costisitoare. Dacă puteți pregăti o legătură alternativă înainte să plecați, faceți-o. Foarte probabil veți avea nevoie de ea.
Nu plecați cu bani cash la voi, decât cu sume mici pentru nevoi imediate. Puneți banii de vacanță într-un cont și faceți-vă un card cu valabilitate internațională ca să-i puteți scoate de la bancomat. De obicei, conversiile valutare se fac automat, dar merită să vă interesați mai exact cum e în țara în care mergeți. Dacă va luați la voi cosmetice sau medicamente verificați mai întâi la aeroport ce se permite, pentru că ar fi păcat să vi le confiște din diverse motive. Dacă plecați în țari din UE nu veți avea nevoie de pașapoarte, dar pentru alte țări este necesar să le aveți și e posibil să vi se ceară și o anumită viză care presupune costuri suplimentare. Pregătiți înainte tot ce puteți (sau vi se cere expres) așa încât să nu aveți neplăceri când porniți la drum.
În speranța că v-am fost de ajutor, vă așteptăm să ne povestiți și nouă cum a fost vacanța voastră de neuitat.