Ți s-a întâmplat vreodată ca atunci când îi spui cuiva că ești freelancer, să fie nevoie să îi explici mai mult cu ce te ocupi? Mai mult de atât, mulți tind să creadă despre freelanceri că sunt niște persoane iresponsabile pentru că nu sunt în stare să se țină de un job normal. Iar alții îi apreciază pe freelanceri că sunt oameni curajoși care și-au luat viața în propriile mâini.

Eu înțeleg prin treaba asta că uneori nu este așa de bine să mă prezint ca freelancer. Sunt situații în care este mai bine să te prezinți ca proprietar de afacere. În cele din urmă vei ajunge să deții un SRL sau un PFA pentru serviciile tale, așa că nu e cu nimic greșit să te consideri antreprenor, chiar dacă tu ești cel care livrează.

Discuții pe acest subiect pot fi foarte multe, așa că vrem să ne restrângem la ceea ce contează cu adevărat. Și anume, când și cui să ne adresăm că suntem freelanceri.

Când NU este bine să spui că ești freelancer?

Atunci când încerci să-ți vinzi serviciile. Dacă deja ești în discuții cu o persoană sau cu o companie care are nevoie de serviciile tale, aceștia știu din capul locului că ești liber profesionist. Nu mai e nevoie să le specifici acest lucru. În aceste situații este mai bine să te concentrezi pe ceea ce poți oferi și cum poți aduce valoare, pentru că îți vinzi SERVICIILE nu statutul profesional.

Pe rețelele sociale. Chiar dacă ideea de freelancer sau liber profesionist este interesantă, e mai bine ca pe profilele de Social Media să nu te lauzi cu acest lucru ci să găsești o soluție care să pună afacerea ta în prim plan. Pentru această situație ai putea să să creezi o pagină de facebook pentru afacerea ta și să spui că lucrezi acolo sau să lași de înțeles că ești dispus la colaborări cu clienți noi. În felul acesta vei transmite mau mult profesionalism.

Când faci cunoștință cu oameni noi. Dacă te prezinți ca freelancer sau liber profesionist ai șansa să fii tratat fie ca un arogant care se laudă că e leneș, fie ca o persoană care nu se poate încadra în societate și nu-și găsește un loc de muncă stabil. În loc să îi spui omului că ești freelancer, mai bine spune-i cu ce te ocupi de fapt. Sună mult mai bine Social Media Manager sau scriitor decât un simplu liber profesionist. Nici nu e nevoie să știe dacă ești angajat sau lucrezi pe cont propriu.

Când ESTE bine să spui că ești freelancer?

În discuții cu alți freelanceri. În aceste situații este mai bine să spui că ești freelancer, chiar dacă cel din fața ta este concurent. Degeaba îi spui că ești Social Media Manager pentru că el va crede că lucrezi în vreo corporație. E mai ok să îi spui că ești Asistent Virtual și deja aveți un punct în comun de la care puteți dezbate subiecte din industrie sau chiar să colaborați la diverse proiecte.

Atunci când discuți cu un contabil, funcționar public sau cu banca. E normal ca aceștia să îți cunoască foarte clar statutul juridic și să nu existe probleme de comunicare. În acest caz ești ca la medic, nu ai nimic de ascuns de ei. Dimpotrivă, e mai bine să știe sub ce formă juridică lucrezi pentru a-ți oferi soluțiile potrivite.

La conferințe din industria online. Se desfășoară și în România câteva conferințe pentru oamenii din Social Media, blogosferă, vloggeri șamd. Așa că dacă vrei să participi la astfel de conferințe, ar fi bine ca cei cu care interacționezi să știe că ești freelancer și cu ce te ocupi mai exact, pentru că s-ar putea ca în felul acesta să îți găsești clienți noi.


Nu este un lucru greșit să te numești freelancer, sunt destui oameni care apreciază asta. Dar gândește-te cum sună atunci când cineva îți spune că e angajat, în loc să-ți zică cu ce se ocupă de fapt. Este cam același lucru, doar că privit din alt cadran al preofesiilor.

Comentează şi tu

comentarii