Dacă te-ai decis să fii freelancer full time înseamnă că ai încredere că te vei descurcă indiferent de situaţie. Asta presupune să ştii să faci foarte bine câteva lucruri din care să câştigi bani. Dar mai presupune şi că ştii un set de alte lucruri, poate de natură administrativ-contabilicească. Acestea din urmă te vor ajută să economiseşti bani şi să ştii ce ai de făcut cu cei pe care i-ai câştigat. Oricum ai pune problema, activitatea ta se învârte intens în jurul eficacităţii. Nu-ţi permiţi să nu fie aşa. Dacă atunci când decizi să fii freelancer ştii exact din ce urmează să câştigi bani, e posibil că în acel moment să nu ştii la ce altceva să te aştepţi. Să nu ştii ce altceva mai trebuie să ştii.

Bine de știut pentru un freelancer

Pentru că din punct de vedere legal un freelancer full time este un PFA sau un SRL ca formă juridică, e bine să ai habar de aceste lucruri care ţin de administrarea afacerii tale de freelancing. Să ştii ce înseamnă coduri CAEN, să ştii ce înseamnă impozite şi declaraţii, să îţi poţi monitoriza termenele şi drumurile periodice la administraţia financiară. Să fii la curent cu modificările legislative, să-ţi gestionezi facturile şi plăţile (primite de la clienţi dar şi trimise către furnizori). E posibil să ai nevoie să întreţii un sediu (oricât de mic). Asta presupune să ştii să faci singur unele reparaţii şi să ştii să gestionezi eventualii colaboratori. E posibil să nu ai cum să le faci singur pe toate. Dar cu cât ştii să rezolvi mai multe lucuri, înseamnă că nu e nevoie să plăteşti pe altcineva să le rezolve. Deci faci economie la buget.

Managementul fiecărei zile

Un alt aspect ţine de felul în care te organizezi în fiecare zi. Atunci când lucrezi cu termene strânse de predare, iar acest lucru se poate întâmplă des, e important să aloci un număr de ore pentru muncă productivă dar şi câteva ore pentru muncă administrativă. Nu ai cum să nu te ocupi de toate urgenţele pentru că ele se adună la ţine. E posibil că la început să te mai ajute membrii familiei, dar dacă într-adevăr faci bani frumoşi şi ai nevoie de ajutor, angajează-ţi un colaborator. Poate că la început cu un număr mai mic de ore. Sau că freelancer îţi faci o agenţie pe platformele specializate şi găseşti mai uşor colaboratori performanţi.

Recapitulăm acum cam tot ce ţi-ar fi de folos: contabilitate, legislaţie, secretariat, management, întreţinere şi reparaţii. Poate n-ar fi rău că înainte să porneşti pe cont propriu, să pui la punct aceste aspecte. Ţi-ar fi mult mai uşor după aceea.

Comentează şi tu

comentarii