Câteodată e tare greu să fii eficient. Pentru că nu toate zilele sunt la fel. Pentru că uneori ești mai obosit, sunt lucruri care te distrag. Poate chiar probleme serioase năvălesc din senin peste tine și-ți perturbă concentrarea și eficiența în muncă. Însă, chiar și așa tu trebuie să fii performant - să-ți faci treaba bine și la timp. Dacă nu e așa, aproape că nu mai contează.
Iată ce e bine să știi și să aplici în fiecare zi, așa încât să fii eficient, să lucrezi concentrat și în munca ta lucrurile să meargă bine.
Trezește-te devreme pentru muncă
Pentru un frelancer asta e o treabă dificilă, pentru că pornește de la premisa că n-are șef deci începe munca atunci când dorește. Cu cât începi mai târziu, pentru că îți dorești o cafea prelungită dimineața și pentru că vrei să nu fii presat, cu atât vei fi chinuit la ora la care în mod normal ar trebui să dormi. Și foarte probabil vei ajunge să dormi cu… ochii pe tastatură! Dacă te trezești devreme și apuci task-urile zilei mai prompt, realizezi că vei termina munca la o oră absolut decentă. Clienții tăi vor fi mulțumiți și vei avea timp pentru odihnă, relaxare și pentru cei dragi. Pentru că și ei au nevoie de tine. Fă o probă! Chiar dacă la început ți se va părea dificil și schimbarea programului de muncă n-o să se petreacă “peste noapte”.
Organizează-te ireproșabil
Dacă până acum n-ai încercat niciun fel de plan de muncă o să ți se pară o pierdere de vreme, dar nu este. De fapt, nu-ți trebuie decât o structură la treburilor pe care le ai de făcut în fiecare zi așa încât să nu-ți scape lucruri importante și să fii sigur că ești mereu cu treaba terminată. După ce ai făcut lista cu toate treburile, vezi care sunt acelea pe care e musai să le faci în ziua respectivă și care sunt cele mai importante. Cu ele trebuie să începi ziua de muncă: cu urgențele si importantele. După ce termini cu ele, poți să bei o cafea liniștit și să respiri ușurat. După care să te ocupi de celelalte lucruri.
Când îți faci lista de treburi, e bine să estimezi și cam cât o să dureze să faci fiecare treabă în parte. Nu planifica mai mult de 80% din timpul unei zile de muncă, pentru că pe parcurs e posibil să mai apară solicitări la care nu ai cum să te gândești acum. Poate că șefului tău îi vine vreo idee, poate vreun coleg întârzie cu munca lui și te afectează pe tine și trebuie să-i dai o mână de ajutor, etc. Mai lasă un pic de timp pentru astfel de situații. Oricum, nu-ți face un obicei din a face tu treaba altuia.
Nu te lăsa perturbat de telefon sau platforme de socializare
Câteodată ai senzația că telefoanele, mesajele și notificările nu se mai opresc. Și chiar așa e. Curg mailuri din toate părțile, curg SMS-urile care de care mai urgentă și un vraf de notificări din Facebook sau Twitter îți strică toată inspirația și eficiența unei zile. Dacă nu trebuie să fii contactat de urgență în vreo privință cu adevărat importantă, detașează-te de aceste surse de perturbare: lasă telefonul pe silent, dezabonează-te de la notificări, răspunde numai la mailurile la care e important să răspunzi. Nu te întrerupe de câte ori vine un mail nou. Sigur o să vezi și mai târziu poza din concediu pe care ți-o trimite cine știe ce prieten sau sumarul ședinței la care nu ai fost obligat să participi.
Fii pregătit pentru neprevăzut
Dacă munca ta depinde de computer, atunci depinde și de energie electrică. Mai poți să muncești dacă e pană de curent? Sau pană de internet? E adevărat că astfel de situații apar rar, dar au prostul obicei de a se petrece exact când ai un termen de predare, o conferință online foarte importantă și alte lucruri de care depinde munca ta și sursa de bani pentru traiul zilnic. Nu e rău să-ți iei un UPS pentru alimentare la nevoie și să ai o conexiune de rezervă la internet - eventual la alt provider. Uneori se strică laptopul, computerul, etc. Poate trebuie doar reinstalat sistemul de operare sau poate a ieșit fum din vreo componentă internă. E bine să ai unul de rezervă in caz că cel principal pățește ceva. Uneori reparația durează câteva zile.
Nu pare complicat nu-i așa? Chiar dacă n-or să-ți iasă lucrurile din prima, preseverează. Vei vedea că munca ta va fi revoluționată, vei lucra eficient și performant.