Te-ai gândit că dacă tot scrii bine, ai putea face bani din asta? Foarte bine! Ajungi la monetizare dacă îţi dai seama ce calităţi ai. Acum că a venit vorba de bani serioşi, hai să vedem cum poţi să-i faci.
Scrii bine, ţi-ai găsit şi client! Minunat!
Cât îi ceri omului pentru scriitura ta?
Iată câteva lucruri care să te ajute când stabileşti tariful:
- despre ce domeniu urmează să scrii - îţi e familiar sau trebuie să te documentezi înainte?
- câte articole trebuie să scrii şi cât de mari să fie - există un plan editorial? sau tematica punctuală o poţi alege singur?
- pe lângă “povestea” din articole, mai trebuie să iei în calcul şi altceva? (cuvinte cheie, un stil anume, diacritice, limba în care urmează să scrii, etc.)
- când trebuie să predai textele
- pentru ce anume vor fi folosite textele - blog, site, carte, revistă, etc.
Răspunsurile la aceste întrebări le vei primi de la clientul tau, însă mai sunt şi alte întrebări la care va trebui să cauţi singur răspunsuri. Care este tariful la nivelul pieţei? Dacă nu îl ştii, vei cere fie prea mulţi bani şi rişti să pierzi clientul, fie prea puţini şi strici piaţa - colegii de breaslă vor avea numai cuvinte de “laudă” la adresa ta după asemenea situaţie. Oricât de bun şi rapid ai fi, nu pune un tarif la fel de mare cu o agenţie. În felul ăsta clientul nu va mai veni la tine, se va duce la agenţie sau va apela un freelancer pertinent. LOGIC, nu?
După ce termini treaba cu succes şi îţi primeşti şi banii, nu uita să pui totul în portofoliu. Treaba asta nu trebuie neglijată pentru că datorită ei câştigi credibilitate şi … viitoare proiecte! Adică bani. 🙂