Comunicarea este un subiect cheie în viaţa fiecăruia dintre noi dar mai ales a unui freelancer. Practic, toată activitatea lui profesională şi de aici felul cum câştigă bani se raportează la felul cum comunică. Haideti să detaliem puţin!

Etapele comunicării

  • cum înţelegi descrierea unui proiect? E foarte important să înţelegi corect ce urmează să faci în cadrul unui proiect. De asta depinde iniţierea unei bune comunicări cu clientul. Dacă nu înţelegi ce ai de muncă riscul este să munceşti degeaba sau să iasă ce nu vrea clientul. Aşa că dacă e ceva ce nu înţelegi la început, e obligatoriu să întrebi. Chiar dacă pare că eşti insistent sau că-l baţi pe om la cap.
  • cum păstrezi legătura cu clientul pe durata proiectului? Fiecare proiect are activităţi cotidiene, task-uri ocazionale şi raportări periodice. N-ar trebui să te deranjeze acest lucru chiar dacă această comunicare permanentă consumă timp din orele tale de munca efectivă. În fiecare moment al desfăşurării activităţii tu trebuie să ştii exact ce ai de făcut, cum anume trebuie sa le faci şi dacă e mulţumit clientul tău. Dacă intervine vreo dificultate tehnică, de organizare pe ore sau fus orar, de comunicare directă cu clientul, etc. trebuie lămurită atunci când are loc nu peste mult timp. Cu cât e mai mult amânată discuţia despre o dificultate, cu atat aceasta se acutizează.
  • cum vă înţelegeţi în privinţa banilor şi a termenelor de plată? Banii reprezintă un subiect important şi delicat. Tocmai de asta trebuie să lămuriţi încă de la început suma, termenul şi modalitatea de plată. Munca în sine trebuie să fie de foarte bună calitate şi predată la timp. Altfel de ce ai mai avea pretenţia să fii platit?

Avantajele unei bune comunicări

  • cum se încheie un proiect e important pentru că tu ca freelancer te poţi alege cu un feedback pozitiv. Adică îţi poţi permite să ceri clientului tău să scrie un testimonial în care să spună cât de bine a lucrat cu tine. Pe astfel de declaraţii, testimoniale sau feedback pozitiv îţi construieşti reputaţia ca freelancer.
  • i-a plăcut clientului cum aţi lucrat împreună? Dacă da, atunci când va mai avea nevoie de un colaborator cu abilităţile tale va veni tot la tine, pentru că te cunoaşte. Nimeni nu vrea să rişte să nu nimerească omul potrivit sau să risipească bani & timp.

Posibile dificultăţi

  • pe măsură ce capeţi experienţă ca freelancer vei vedea că fiecare om cu care lucrezi la diverse proiecte este în felul său. Dacă vrei să ai succes înseamnă să îţi dezvolţi o capacitate mare de adaptare. Trebuie să poţi să te înţelegi cu oamenii oricum ar fi ei.
  • până unde eşti dispus să mergi de dragul unei bune comunicări? Câteodată lucrezi la nişte proiecte absolut minunate pentru care eşti dispus să-ţi sacrifici somnul şi tot timpul liber. Dar e clar că nu poţi face aşa la toate proiectele, pentru că ar înseamna să-ţi ruinezi sănătatea. Alege cu grijă proiectele pentru care sacrifici tot ce poţi.

Dacă eşti la început de activitate ca freelancer şi ai un milion de întrebări, te rugăm să le postezi mai jos. Suntem aici ca să te ajutăm.

Comentează şi tu

comentarii