Să lucrezi mult şi să câştigi puţin reprezintă o frustrare. Una destul de mare! Ţi se poate întâmpla oriunde ai lucra şi orice meserie ai avea. Chiar şi când lucrezi ca freelancer. După ce te-ai străduit atât să fii un bun profesionist şi să faci o muncă de calitate, chiar ai dreptul să aştepţi o sumă grăsuţă de bani. Zâmbeşti? Înseamnă că am început bine. Hai să vezi care sunt motivele care conduc la asemenea situaţie.

  • Facturezi prea multe ore - Dacă lucrezi la proiecte plătite pe oră, înseamnă să foloseşti o aplicaţie specială care gestionează numărul total de ore pe care le facturezi clientului. Dacă lucrezi la proiecte cu preţ fix s-ar putea să te încurci. Un astfel de proiect poate să dureze foarte puţin sau poate să dureze destul de mult. Dacă eşti sigur pe calitatea muncii pe care o prestezi şi pe viteza de efectuare, alege în continuare astfel. Dar dacă eşti mai lent, dacă eşti la început, dacă nu stăpâneşti domeniul, etc. atunci mizează pe plata cu ora, pentru că altfel riscul să ieşi în pierdere e destul de mare. Aşadar, trebuie să fii realist în privinţa numărului de ore pe care aştepţi plată.
  • Nu ştii să estimezi cum ar trebui - estimarea se poate referi la durata de efectuare a unui proiect dar şi la estimarea remuneraţiei. Când calculezi tariful acceptat pentru un proiect, ţine cont şi de comisionul perceput de platforma de freelancing şi de comisioanele bancare - ele ţi se vor aplica ţie atunci când retragi banii munciţi. Calculează cât mai atent şi fii la curent cu toate informațiile cu privire la comisioane.
  • Nu iei în calcul costurile unei activităţi - fiecare activitate presupune nişte costuri, pe care trebuie să le ştii. Să zicem că lucrezi că asistent virtual pentru un client din străinătate. Comunicarea cu acesta se face prin internet, deci nu te costă decât abonamentul de internet pe care îl plăteşti oricum. Dar dacă activitatea cotidiană înseamnă să dai telefoane în ţară, la firme şi persoane, atunci înseamnă că ar trebui să-ţi plătească mai mult aşa încât să acoperi şi o parte din abonamentul tău de telefonie. Sau e posibil să presupună deplasări la diverse instituţii ale statului, costuri pentru multiplicarea unor documente, etc. Când accepţi un proiect trebuie să ştii cât mai mult din ceea ce urmează să faci aşa încât să poţi calcula eventualele costuri. Ceea ce am spus mai sus reprezintă doar câteva exemple. Costurile pot fi diverse.
  • Nu ştii să negociezi - E adevărat că sunt mulţi freelanceri din lumea întreagă şi că e competiţie acerbă pe proiectele interesante şi de durată. Însă, nu trebuie să te mulţumești cu nişte venituri care nu-ţi acoperă nici măcar costurile. Impune-ţi un tarif decent sub care să nu cobori niciodată, pentru că poţi ajunge să munceşti degeaba. S-ar putea să-ţi fie mai bine să stai în respectivul interval orar.
  • Eşti prea amabil cu clienţii care te plătesc târziu - Asta e o problemă complicată, pentru că ţine mult de diplomaţia din dotare şi de relaţia pe care ai stabilit-o cu clienţii de-a lungul timpului. Trebuie să-ţi impui nişte limite, ca şi în cazul tarifului. Orice plată efectuată mai târziu de o săptămână de la facturare este considerată întârziată. Dar dacă situaţia e disperată şi orice sumă e binevenită? Asta numai tu ştii! Şi ăsta e şi motivul pentru care numai tu poţi hotărî câtă răbdare ai cu ei.

Acum că le-am enumerat și știi despre ce e vorba, ai descoperit care e punctul tău slab? Cum ai să îndrepți situația? Despre ce poți face, vom vorbi într-un material viitor. 

Comentează şi tu

comentarii