O să spui că un articol se scrie la fel indiferent cum lucrezi. Poate, dar când eşti freelancer şi se aşteaptă de la tine cele mai bune rezultate, creşte şi presiunea de a face ceva repede şi bine. Niciun client nu se va mulţumi cu o treabă făcuta sub aşteptări. Dacă ai un client nemulţumit înseamnă că pe viitor îţi va fi mai greu să-ţi găseşti de lucru şi asta se simte imediat la buzunar.

Aşadar, cum să faci ca să nu greşeşti? Hai să disecăm un pic problema:

  • domeniul: dacă este un domeniu pe care îl cunoşti din start îţi e mai uşor, pentru că există un fundament informaţional, nu începi de la zero. Ca să scrii ceva într-un domeniu complet nou ai nevoie de ceva timp aşa încât să asimilezi ideile de bază şi limbajul folosit în acel domeniu. Abia după aceea vei putea scrie un articol de calitate.
  • trăsăturile textului, aşa cum reies ele din cerinţele clientului: atunci când câştigi un proiect ţi se oferă şi informaţiile de bază despre ce se aşteaptă de la tine. Dacă ai nelămuriri e bine să întrebi chiar de la început aşa încât să nu ajungi să munceşti degeaba. Clientul îţi spune tematica, dimensiunile, dacă doreşte sau nu prezenţa unor cuvinte cheie în texte, frecvenţa de livrare a textelor, stilul (amuzant, sobru, relaxat, etc.) şi publicul căruia te adresezi. În funcţie de toate aceste aspecte tu trebuie să obţi un text pe gustul clientului. Dacă nu, ţi-l refuză: te pune să-l scrii din nou sau nu ţi-l plăteşte. Sigur nu vrei să ajungi aici.
  • la ce altceva trebuie să fii atent: titlurile articolelor sunt foarte importante pentru că ele sunt menite să atragă atenţia. Dacă nu le scrii cum trebuie, textele tale nu vor avea public. Trebuie să te mai gândeşti şi la cum urmează să fie ilustrată pagina care conţine textul tău. Dacă te ocupi în egală măsură şi de ilustrare înseamnă că textul tău trebuie să se raporteze şi la imaginea pe care o foloseşti. Dacă găseşti în procesul de documentare un citat care îţi place şi vrei să-l foloseşti în forma finală a textului va trebui să-l atribui. Adică să reiasă cine l-a spus, pentru că altfel nu va rezulta doar o lipsă de citare a unei surse ci vei fi pasibil de plagiat. Şi dacă ajungi aici e foarte grav.

Desigur că mai sunt şi alte aspecte care ţin de scrierea unui text reuşit, dar despre ele vom vorbi în zilele următoare. Ne-am bucura să ştim dacă acest material ţi-a fost de ajutor iar dacă ai întrebări te rugăm să le postezi mai jos.

Îţi vom răspunde în cel mai scurt timp!

Comentează şi tu

comentarii