Atunci când vine vorba de bani, oamenii devin brusc rezervaţi. Nu vor că alţii să ştie câţi bani au şi cum i-au câştigat. Şi nici să se bage cumva în felul în care intenţionează să-i cheltuie. În mod surprinzător, contează mai puţin câţi bani ai şi mai mult ce faci cu ceea ce ai. Adică e extrem de important ce obiceiuri ai în privinţa gestionării banilor.

Desigur că sunt diferenţe în administrarea lor în funcţie de vârstă, de nevoi, dar există câteva principii fundamentale, despre care urmează să vorbim în rândurile următoare.

  • atunci când primeşti bani (salariu, bursă, dividende, etc.) nu porni de la premisa că îi vei cheltui pe toţi. Vei cheltui pe ceva de care ai neapărată nevoie.
  • stăpâneşte-ţi pornirile de a merge la cumpărături diverse înainte să-ţi faci un buget. Dacă nu-l faci, banii se vor strecura printre degete fără să ştii pe ce anume s-au dus.
  • când ieşi la cumpărături, indiferent ce ai nevoie să cumperi, caută produse folositoare. Nu unele la care să plăteşti mai mult eticheta sau numele. Nu deveni snob. Fii practic.
  • plăteşte facturile la timp şi alte datorii aşa încât să nu rămâi în urmă niciodată. Aşa eviţi penalizările. De ce să nu fie în buzunarul tău acei bani?
  • nu contracta credite bancare pentru că vei ajunge să rambursezi cu cel puţin 50% mai mult decât suma pe care ai primit-o.
  • verifică contractele pe care le ai la utilităţi şi servicii diverse. Dacă ţi se pare că plăteşti prea mult lunar pentru un serviciu, înseamnă că poţi găsi alt furnizor şi să ajungi să plăteşti mai puţin. Aşa economiseşti fără să-ţi scadă nivelul de trai.
  • hobby-urile, banii de buzunar şi ieşitul în oraş înseamnă găuri în buget. Calculează-le şi pe ele şi nu lăsa să-ţi ocupe mai mult de 5% din suma pe care o acumulezi lunar. Disciplinează aceste răsfăţuri dacă banii sunt puţini şi nevoile multe.
  • gândeşte-te şi la cei mai nefericiţi decât tine - donează pentru organizaţii caritabile atât cât te lasă sufletul, ajută atunci când poţi şi cu ce poţi persoanele defavorizate.
  • depune banii care îţi mai rămân într-un cont de economii. Aceşti bani se pot folosi pentru urgenţe medicale, reparaţii diverse sau pur şi simplu pot sta la bancă pentru a-ţi asigura o zi de mâine mai liniştită.
  • atunci când cumperi mâncare - şi e clar că o sumă importantă se duce pe alimente lună de lună - cumpără din hypermarket, pentru că poţi beneficia de un preţ mai bun. Magazinele de cartier sunt mai aproape de tine dar şi adaosul comercial este mai mare, iar sortimentul de produse din care poţi alege este mai mic. Pleacă la cumpărături cu o listă gândită cu ce-ţi trebuie şi cu bugetul calculat. Trebuie să ştii de la început în ce sumă trebuie să te încadrezi.
  • dacă stai cu chirie, compar-o cu suma aferentă unei rambursări bancare pentru propria casă. În anumite condiţii, s-ar putea să fie mai avantajos să plăteşti propria casă.
  • transportul lunar te costă, fie cu maşina personală, fie cu transportul în comun. Estimează-ţi corect necesarul de combustibil sau de abonamente, pentru că se pot acumula sume mari pe minus în bugetul tău.
  • dacă vrei să economiseşti atunci când cumperi anumite produse, merită să urmăreşti ofertele şi reducerile din magazine. Desigur, pentru produse de calitate şi foarte folositoare.

Dacă vei începe să aplici aceste principii, vei vedea cum vei scăpa de datorii şi treptat vei ajunge să ai bani aşa încât să-ţi mai şi rămână. După ce ieşi din probleme, nu uita să-i ajuţi şi pe alţii să iasă, aplicând aceleaşi principii. Problemele financiare sunt foarte răspândite şi au mare nevoie de rezolvare. Dacă tu poţi să ghidezi pe cineva pe calea cea bună, de ce să n-o faci?

Îţi dorim să reuşeşti să îţi gestionezi banii în mod ireproşabil.

Comentează şi tu

comentarii