Tariful pe care îl anunţii pe o platformă de freelancing este foarte important şi trebuie să reflecte capacitatea ta de a lucra bine la un proiect. Sfatul nostru este să te faci remarcat prin calitatea muncii prestate şi prin ceva special pe care îl poţi face numai tu pentru respectivul proiect, nu prin tariful practicat.

Nu te grăbi să anunţi o sumă, vezi care sunt tarifele altor freelanceri pentru respectiva muncă. E posibil să vezi tarife măricele la freelancerii cu mulţi ani de experienţă. Dacă tu eşti la început de activitate înseamnă că nu ai aceeaşi experienţă ca ei, deci tariful tău trebuie să fie mai mic.

Dacă pui de la început un tarif prea mare rişti să nu găseşti pe nimeni care să-ţi dea de lucru.

De ce anume trebuie să ţii cont când îţi stabileşti tariful:

  • trebuie să reflecte experienţa pe care o ai
  • să fie la un nivel comparabil cu nivelul pieţei
  • poţi creşte treptat tariful după ce îţi formezi un portofoliu frumos şi capeţi recunoaştere ca freelancer
  • dacă eşti începător îţi recomandăm să alegi proiecte cu tarif pe oră pentru că aşa ai garanţia că vei fi plătit pentru munca depusă (platforma monitorizează orele în care ai muncit)
  • unele platforme de freelancing percep o taxă (oDesk.com percepe 10% din plata pe care o primeşti) şi e bine să îţi calculezi tariful şi în funcţie de acest aspect
  • dacă vrei să ai un tarif mai bun cere-i angajatorului tău să dai un test ca să-ţi dovedeşti profesionalismul

După cum vezi stabilirea tarifului nu e o activitate pe care s-o faci la repezeală, după cum ţi se pare avantajos. Trebuie să te analizezi obiectiv ca profesionist şi să te raportezi la “piaţa muncii” aşa cum e ea reflectată pe platforma de freelancing pe care te-ai înscris. Ştim că nu e uşor, dar nu e nici imposibil de decis bine. Dacă sunt încă lucruri pe care nu le-ai înţeles, postează mai jos întrebările tale.

Sperăm că ţi-am fost de ajutor!

Comentează şi tu

comentarii