Este un cerc vicios din care trebuie să ieşi: îţi trebuie un portofoliu pentru a avea clienţi, dar dacă nu ai clienţi nici portofoliu nu poţi să îţi faci! Cum să abordezi situaţia aşa încât să acumulezi experienţă, sa ai ce pune în portofoliu şi mai apoi să vină şi clienţii care să te plătească?
Învață cum să-ți construiești portofoliul!
Avem noi câteva idei:
- înainte de toate, trebuie să faci o schimbare chiar în mintea ta: nu eşti doar o persoană care îşi caută de lucru, tu eşti un profesionist!
- portofoliul tău de lucrări este mai important decât CV-ul, pentru că el este cel care dovedeşte de ce anume eşti în stare.
- nu aştepta să-ţi vină lucrările, caută oportunităţi care conduc la obţinerea unui proiect - e important să ai iniţiativă!
- nu te subevalua - fă o listă cu toate lucrurile pe care ştii să le faci şi vezi care este nişa profesională în care poţi să activezi.
- primul tău client poţi fi chiar tu!
- iniţiază un proiect despre ceva ce-ţi place şi vei avea ce pune în portofoliu. Asta e cea mai simplă variantă, cu cele mai puţine bătăi de cap.
- sau poţi să lucrezi la proiectele altora gratuit sau cu tarif mai mic. Organizaţiile non-profit au mereu nevoie de ajutor, micile firme din oraşul tău, platformele de freelancing. Vei avea astfel ocazia să demonstrezi ce ştii şi rezultatul îşi va găsi loc pe drept în portofoliul tău.
Fă o listă cu ceea ce ştii să faci şi o alta cu lucruri care îţi plac. Acum caută segmentul pe care cele două liste au “traseu comun”. Ai găsit ideea de proiect? Minunat! Acum vezi cum îl poţi structura şi, de ce nu, monetiza. Este frecvent întâlnit ca un freelancer să aibă propriile proiecte pe internet şi să câştige din ele un venit pasiv (vezi reţelele de publicitate). Şi tu poţi să procedezi la fel, pentru că e o reţetă deja testată.
Ţi se pare greu?