Un freelancer cu cel puţin câteva luni de experiență, a adunat mai mulți clienţi în portofoliu şi lună de lună (sau conform înţelegerii) aşteaptă ceva bănuţi la bugetul personal. Însă, nu toţi clienţii sunt la fel. Cu unii te înţelegi imediat, respectă termenele şi sumele. Alţii nu comentează sumele, dar nu respectă termenele. Alţii respectă termenele dar cârcotesc la sume… Adică, ajungi repede să fii nevoit să găseşti o cale de a te înţelege cu ei. Nu degeaba se spune că "unde sunt oameni sunt şi probleme". Ce vrem să-ţi spunem de această dată se referă la clienţii care întârzie să te plătească. Cum poţi să-i faci să nu te mai pună mereu în coada listei lor de priorităţi?

Uite mai jos câteva sfaturi pe care e bine să le respecți. Da, cu sfinţenie! Dacă nu vrei să ajungi în probleme financiare.

  • Trimite factura imediat ce s-a terminat munca. Dacă te culci tu pe-o ureche, nici clientul n-are de ce să se grăbească.
  • Spune clar care sunt termenii de plată.
  • Vezi dacă clientul tău are credit - sunt câteva mecanisme economice prin care poţi află în mod legal dacă acel client este sau nu în datorii. Dacă e în datorii, mai bine caută alt client. Oricât ar fi el de bineintenționat, necazurile se vor ţine gârlă.
  • Ajută-i să te plătească în timp util, uşurează-le procedura de plată: fă-ţi cont la aceeaşi bancă unde au şi ei cont (dacă e posibil), acceptă modalitatea de plată care le e lor mai comodă, aşa nu mai au motive să întârzie.
  • Propune-le o reducere tolerabilă pentru tine, ca să-i motivezi să te plătească în avans.
  • Dacă situaţia cu întârzierile de plată este extrem de supărătoare prin frecvenţă sau valoare, introdu penalizări de întârziere - anunţă-i la timp de această prevedere, ca să nu cârcotească după aceea că n-au ştiut.
  • Stai în control - dacă ştii că există aceste probleme, fă-ţi bugetul iniţial pe sumele sigure. Lasă sumele “variabile” să acopere plăţile pe care le ai de făcut şi care nu sunt critice.
  • Comunică eficient - contează foarte mult cât ai reuşit să te apropii de clientul tău şi cât de bine comunicaţi. Cât şi de câte ori îţi permiţi să-i ceri un favor? Construieşte relaţii bune cu clienţii, astfel nu-şi vor permite să întârzie cu plăţile. Te pot pierde ca și colaborator.  

În speranţa că ţi-am fost de ajutor cu cele câteva idei enumerate, îţi dorim să nu ai niciodată astfel de probleme. Toate plăţile să fie făcute corect şi la timp, aşa încât mica ta afacere ca freelancer să meargă ca unsă!

Comentează şi tu

comentarii