Săptămâna trecută ne-am concentrat mai mult pe rețele sociale pentru a avea unde să ne distribuim conținutul și probabil că v-ați întrebat ce anume să distribuim pe acestea dacă nu avem încă nimic pe blog. Așa că în următoarele două săptămâni ne vom concentra pe generarea ideilor de scris și despre cum ne putem organiza mai bine. Astăzi vă oferim câteva sfaturi iar săptămâna viitoare intrăm în detalii mai tehnice.

1. Analizează dimensiunea nișei

În primul rând trebuie să analizăm cât de largă este nișa blogului nostru și în cât timp vom epuiza toate subiectele din cadrul acesteia. Sunt unele nișe despre care nu mai avem nimic de spus după 10 articole, iar altele despre care am putea scrie toată viața. Desigur, aici intervine și creativitatea autorului dar în principiu, este important să ne facem o idee despre cât conținut putem produce înainte de a începe să publicăm pe blog.

2. Cât de des ești dispus să scrii?

După ce am analizat câte idei de articole avem, este timpul să ne gândim cât de des vrem să scriem pe blog. Dacă mai ai și un alt job sau ești ocupat nu te arunca să scrii un articol în fiecare zi. Crează-ți un ritm și ține-te de el pentru că va afecta și felul cum se vor raporta cititorii tăi. Dacă ești constant, te vor urmări cu drag.

Sunt bloguri pe care apare câte un articol pe lună, dar cititorii știu deja asta și nu se așteaptă să apară în fiecare săptămână câte un articol. Dar dacă scrii zilnic și într-o zi nu mai publici nimic, s-ar putea să te trezești cu mailuri de la cititorii tăi care sunt îngrijorați că ai pățit ceva.

Totuși, se poate ca nișa ta să aibă un potențial uriaș însă nu poți scrie zilnic, așa că ai putea lua în considerare angajarea unor alți freelanceri care scriu articole iar tu doar să le editezi. Dacă în timp te obosește acest proces, poți angaja un editor care să facă și treaba aceasta în locul tău.

3. Scrie articolele în avans

S-ar putea să-ți fie greu să te obișnuiești cu o nouă activitate în program așa că ai nevoie de un mic ajutor până să te acomodezi cu bloggingul. Dacă ai articole scrise în avans pentru o lună întreagă îți va fi mult mai ușor să descoperi care este ritmul tău natural și nu vei fi presat de timp. Iar dacă intervine ceva grav, nu se întâmplă nimic dacă amâni scrierea unui articol pentru ziua următoare pentru că deja ai 10-15 articole scrise în avans și articolul la care lucrezi va fi publicat abia peste câteva săptămâni.

4. Crează un plan editorial

Poate că te gândești că vrei să scrii doar din plăcere și nu vrei să devii prea tehnic. S-ar putea să ai surpriza ca după primul articol să-ți pierzi inspirația și să nu mai știi ce să scrii. Ei bine, de asta este important să îți planifici din timp ceea ce vrei să scriiși să te ții de acel plan. Poate va deveni o rutină la un moment dat, dar măcar așa vei ști că blogul tău are șansele de a fi de succes.

Acest pas, al planului editorial, este unul mult mai complex pentru că implică mai multe unelte, acțiuni, generare de idei așa că vom scrie un articol special pentru acesta, la care vă vom oferi și niște soluții utile pentru crearea  unui plan editorial extraordinar.

Comentează şi tu

comentarii